Pozor, otroci na cesti z začetkom šolskega leta!

Zanimivosti

Vaš otrok ve, da se mora ustaviti korak od roba pločnika, preden prečka cesto? Ste šolarja poučili o tem, da naj ne steče nazaj, če se mu na semaforju med prečkanjem poti prižge rdeča luč? Ste pravilno pripeti z varnostnim pasom? Za varnost otrok v prometu, še zlasti ob začetku šolskega leta, tudi letos skrbi […]

Vaš otrok ve, da se mora ustaviti korak od roba pločnika, preden prečka cesto? Ste šolarja poučili o tem, da naj ne steče nazaj, če se mu na semaforju med prečkanjem poti prižge rdeča luč? Ste pravilno pripeti z varnostnim pasom?

Za varnost otrok v prometu, še zlasti ob začetku šolskega leta, tudi letos skrbi Zavarovalnica Triglav s številnimi preventivnimi akcijami. Prvošolčkom bo razdelila več kot 22 tisoč rumenih rutic, Kuža Pazi bo poskrbel, da bodo šolarji varno prečkali cesto pred več kot 50 šolami po vsej Sloveniji, prav tako pa zavarovalnica na varnost opozarja z uporabnimi nasveti za dober zgled na vsakem koraku.

rumena-rutica-za-večjo-vidljivost-v-prometuČeprav otrok pozna nekatera pravila, ve na primer, kako pravilno prečkati cesto, pozna pomen rdeče in zelene luči, mu ne moremo zaupati, da se bo v skladu s tem vedno tudi vedel. Znanje pri otroku še ne zagotavlja varnega vedenja.

Zakaj?

1. Tudi če zna otrok pravilno prečkati cesto pri domu, to ni zagotovilo, da jo bo znal pravilno prečkati tudi drugje. Otrok namreč še ne zna posploševati, ne zna prenašati izkušnje iz ene situacije v drugo.

2. Tudi če otrok ve, da se mora pred prečkanjem ceste vedno ustaviti, njegovo pozornost lahko v trenutku zmoti sosedov psiček ali bratec in bo popolnoma nepredvidljivo stekel čez cesto, ne da bi pomislil na nevarnost. Čustva so pri otroku pred razumom. Zato strokovnjaki ne opozarjajo zaman: »Če na cesto prileti žoga, pričakuj, da bo za njo pritekel še otrok!«

3. Otroci ne znajo dobro oceniti hitrosti in nimajo občutka za razdalje. Ne zmorejo torej pravilno presoditi, kako hitro bo avto, ki ga vidijo ali slišijo, pripeljal do njih.

Otroci do desetega leta niti spoznavno niti socialno še niso zreli za varno udeležbo v prometu, zato vsaj do te starosti potrebujejo spremstvo odraslega, opozarja dr. Marko Polič, profesor in psiholog s Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani.

Otroka je treba o prometni varnosti poučevati postopoma in ponavljati toliko časa, da res začenja obvladovati posamezne prometne situacije. Največ za varno vedenje otroka v prometu pa bomo naredili s svojim zgledom in doslednim pravilnim ravnanjem, tudi, ko se nam mudi. Takrat pravzaprav še posebej. Naš zgled je otrokov najboljši učitelj, nedoslednost pri varnih načinih ravnanja v prometu pa največja napaka, ki jo delajo starši.

Čez cesto s Kuža Pazijem

Kot rečeno bo zavarovalnica tudi letos prvošolčkom na prvi šolski dan podarila 22.500 rumenih rutic, da bodo vidnejši in zato varnejši v prometu. Kuža Pazi, maskota zavarovalnice, je dobil posebno nalogo in bo prvi šolski teden spremljal otroke čez cesto pred več kot 50 osnovnimi šolami v vseh dvanajstih slovenskih regijah, kjer ima zavarovalnica svoje območne enote. Na varnost pa v Triglavu opozarjajo tudi s kratkimi, toda uporabnimi nasveti, denimo, da pravilno nameščena kolesarska čelada otroku sega dva prsta nad obrvmi, da se moraš ustaviti korak od roba pločnika, preden prečkaš cesto, in da iz avtomobila vedno izstopiš na strani, kjer je pločnik.

Nezgoda v številkah

infografika_nezgodna-zavarovanja-v-ZT

Vir: Zavarovalnica Triglav