Porschejev rekord na Nürburgringu brez veljave

Avtomobilizem, Blog, KHD, Šport, Top

Porsche je po 35 letih na sloviti Severni zanki dirkališča Nürburgring z dirkalnikom 919 hybrid evo postavil nov rekord. Aktualni najboljši čas steze so Nemci izboljšali za 51 sekund! Ampak vprašajmo se pod kakšnimi pravili?!

Porsche je po 35 letih na ekstremno zahtevni Severni zanki dirkališča Nürburgring z dirkalnikom 919 Hybrid Evo postavil nov rekord. Aktualni najboljši čas steze so Nemci izboljšali za neverjetnih 51 sekund!

Bolid 919 Hybrid Evo je upravljal izkušeni dirkač Timo Bernhard in 20,8 kilometra dolgo stezo prevozil v petih minutah in 19,55 sekunde. Povprečna hitrost je medtem znašala 233 kilometrov na uro.

Omenjeni dirkalnik je sicer močno predelana različica, ki je lani slavila na 24 ur Le Mansa. Izboljšano ima aerodinamiko, s čimer so dosegli kar 53-odstotno povečanje potisne sile ter za 39 kilogramov zmanjšano končno maso, ki sedaj znaša le 849 kilogramov (odstranili luči, ipd…). Nadgradnje je bil deležen tudi hibridni pogonski sklop, ki sedaj skupaj zmore 865 kilovatov (1.176 KM) sistemske moči.

S takšnim vozilom so res za neverjetnih 51 sekund izboljšali rekord star 35 let, ki ga je postavil Stefan Bellof za volanom Porscheja 956 C. Leta 1983 je ta nastal na kvalifikacijah za dirko Tisoč kilometrov Nürburgringa s pomočjo 2,65-litrskega bokserskega šestvaljnika s 463 kilovati (629 KM).

Kapo dol Porscheju za oba rekorda

Da, se ne razumemo narobe! Kapo dol nemški znamki za oba rekorda, a PR komunikacija je včasih malce zavajujoča. 919 Hybrid Evo si res nedvomno lasti nov rekord proge, ampak postavljen je bil z vozilom namenjenim izključno za ta dosežek, medtem, ko je bolj impresiven čas izpred 35 let, ki je nastal z dirkalnikom izdelanim po pravilih takratne skupine C. Omenjeni dirkalnik je bil torej bistveno bolj omejen s takratnim pravilnikom (zatorej bil zvezan za uporabo kakšnih dodatkov, močnejšega motorja, ipd…) in s tem imel tudi precej konkurence kot so Jaguar XJR, Lola T610, Mazda 717C in ostali… Najbližje sta Porscheju v sezoni prišla sicer dirkalnika Lancia LC2 in Aston Martin NRA/C2B.

Če zaključim, lepše bi bilo videti, da bi Nemci vzeli kar direktno z dirke Porscheja 919 Hybrid in ga pripravili na rekord brez dodatnih korenitih posodobitev pogonske enote, zmanjševanja teže in izboljšave aerodinamike, saj bi s tem recimo imela potem tudi Toyota (letošnja zmagovalka Le Mansa) opcijo direktne primerjave. Tako pa je to igra brez meja, kjer lahko marsikaj narediš, če imaš za to zalogo kapitala. Ampak še enkrat poudarjam… Na koncu koncev, rekord je pa le njihov.

Širša slika…

Porsche sicer s tem predelanim (nad pravili) dirkalnikom podira rekorde za rekordom… Aprila letos je tako z voznikom Neelom Janijem, s časom 1:14,77 postavil tudi nov rekord steze Spa Francorchamps. Slednji je do takrat pripadal F1 Mercedesovemu vozniku Levisu Hamiltonu.

Po podvigu na Nürburgringu se bo 919 Hybrid Evo ustavil še na Festivalu hitrosti v Goodwoodu, ki bo letos potekal od 12. do 15. julija. Vse skupaj pa tudi zaokrožuje 70-letnico te znamke.