7:57,148 minute – Romain Dumas in Volkswagnov električni dirkalnik z novim skupnim rekordom na Pikes Peak

Aktualno, Avtomobilizem, GHD, Šport

Volkswagen je z modelom I.D. R Pikes Peak na dirki Pikes Peak International Hill Climb pisal zgodovino …

Romain Dumas je v električnem dirkalniku I.D. R Pikes Peak z močjo 500 kW (680 KM) premagal konkurenco s klasično pogonsko tehnologijo in tako ne le izboljšal dosedanji rekord za električna vozila, temveč tudi rekord vseh časov Sébastiena Loeba iz leta 2013, in sicer za celih 16 sekund. Dumasov novi najboljši čas znaša 7:57,148 minute in se sedaj uvršča na vrh seznama zmagovalcev dirke Pikes Peak, med katere spadajo tudi slavni vozniki, kot so Loeb, Walter Röhrl, Michèle Mouton, Stig Blomqvist, Nobuhiro Tajima ter Rod Millen in njegov sin Rhys.

Romain Dumas je na legendarni dirki Pikes Peak International Hill Climb, ki se je od leta 1916 skupno odvila 96-krat, slavil svojo četrto skupno zmago. Z modelom I.D. R Pikes Peak je Volkswagen na dirkalno stezo popeljal neobičajen dirkalnik, posebej prilagojen zahtevam slavne gorske dirke: minimalna teža, največji možen stik s podlago in maksimalna moč naj bi omogočali kar najboljšo zmogljivost. I.D. R Pikes Peak skupaj z baterijskimi celicami tehta manj kot 1.100 kilogramov.

Tudi na področju tehnologije polnjenja je Volkswagen ubral novo pot – s ciljem, da bi predstavil čim hitrejše in hkrati okolju čim prijaznejše polnjenje. Pri tem je bil v pravilniku določen čas: celoten postopek polnjenja mora biti v primeru prekinitve dirke zaključen v manj kot 20 minutah. Potrebno električno energijo so proizvedli generatorji ob vznožju gore Pikes Peak. Kot gorivo je služil glicerol, ki ga kemiki uvrščajo med sladkorne alkohole. To gorivo, ki na primer nastaja pri proizvajanju biodizelskega goriva, zgoreva skoraj popolno in brez škodljivih izpušnih plinov ali ostankov. Glicerol sam po sebi ni strupen in se kot dodatek uporablja celo v živilski in kozmetični industriji.