Opel Meriva z novim samodejnim menjalnikom

Aktualno, Novosti

Opel je svoji Merivi pripravil nove vsebine posebej prepričljive za kupce, ki stavijo na udobje. Vodilni avtomobil v enoprostorskem segmentu B je namreč sedaj z 1,4-litrskim motorjem s turbinskim polnilnikom na voljo s samodejnim menjalnikom.

Opel je svoji Merivi pripravil nove vsebine posebej prepričljive za kupce, ki stavijo na udobje.
 

Vodilni avtomobil v evropskem enoprostorskem segmentu B (25-odstotni delež v letu 2011) je namreč sedaj z 1,4-litrskim bencinskim motorjem s turbinskim polnilnikom (88 kW/120 KM) na voljo tudi s samodejnim menjalnikom. Tako je obogatena obstoječa tovrstna ponudba dizelskega motorja 1.7 CDTI s samodejnim menjalnikom. Novi različici Merive z 1,4-litrskim motorjem s samodejnim prestavljanjem je namenjen nov, posodobljen šeststopenjski menjalnik z zmanjšanim trenjem, z bolj tekočim prestavljanjem in krajšimi časi zamenjave prestav. Tudi Meriva 1.7 CDTI s samodejnim menjalnikom (81 kW/110 KM) je deležna prednosti novega menjalnika.

FEC9F690-B08A-11E1-95DF-540A66B94067

Nova Meriva z 1,4-litrskim motorjem s turbinskim polnilnikom in samodejnim, šeststopenjskim menjalnikom, doseže največji navor 200 Nm pri 2300 vrtljajih na minuto. Iz mirovanja pospeši do 100 km/h v 11,9 s in doseže največjo hitrost 185 km/h. Ob tem porabi 7,2 l goriva na 100 km  (169 g CO2/km). Meriva z enakim motorjem in ročnim šeststopenjskim menjalnikom porabi v povprečju 6,4 l goriva na 100 km.
 
Motor Merive 1.7 CDTI s samodejnim menjalnikom doseže največjo moč 81 kW/110 KM in največji navor 280 Nm pri 2300 vrtljajih na minuto. Od nič do 100 km/h pospeši v 12,9 s in doseže največjo hitrost 178 km/h. V povprečju porabi 6,1 l goriva na 100 km in izpusti v ozračje 160 g CO2/km.
 
Nova generacija samodejnih menjalnikov: manj trenja, več udobja, hitrejše prestavljanje
 
Druga generacija Oplovega šeststopenjskega samodejnega menjalnika bo na voljo poleti 2012, za avtomobile novega modelskega leta. Ob večji učinkovitosti sodijo med poglavitne izboljšave krajši časi prestavljanja ter zmanjšanje hrupa in tresljajev. Z zmanjšanjem pretvornika navora se je zmanjšala tudi inercija. Učinkovitost je izboljšana z optimizacijo zobniških prenosov, vključno s tornimi ploščami, ležaji in tesnilnimi obroči. Trdota blažilne vzmeti je skoraj za polovico manjša, s čemer je odločno povečano dušenje vibracij. Po novem vključujejo prestave neposredno nadzorovani linearni elektromagneti. So lažji in omogočajo hitrejše prestavljanje. Tako je odzivnost za 60 odstotkov boljša, saj je potrebno za vključitev prestave le 100 milisekund. Ob tem je čas celotnega postopka prestavljanja zmanjšan za 40 odstotkov.
 
Kot pri prejšnjem menjalniku je mogoče tudi pri novi generaciji šeststopenjskega samodejnega menjalnika ročno prestavljati z uporabo funkcije ActiveSelect. Ob tem je mogoče prestavno ročico potiskati naprej, oziroma nazaj. Adaptivni sistem elektronskega nadzora prestavljanja združuje številne inteligentne funkcije. Mednje sodi samodejna prestavitev v prosti tek ob zaustavitvi, kar zagotavlja prihranke pri porabi goriva. Poseben program delovanja ob vožnji po klancu samodejno prepozna vzpenjanje oziroma spust in skladno s tem izbere pravšnjo prestavo. Med prednosti novega menjalnika sodi tudi za 30 mm kompaktnejša zgradba, kar omogoča trdnejšo zgradbo vozila in večjo varnost ob trkih.
 
Do konca aprila 2012 se je za Merivo odločilo že več kot 218.000 Evropejcev. V ADAC statistiki okvar za leto 2012, objavljeni maja letos, je bila Opel Meriva ponovno ocenjena kot najboljši mini enoprostorec in kot eden najbolj zanesljivih avtomobilov v Nemčiji.