Opel Insignia Country Tourer 2.0 CDTI 4×4

Opel, Testi, Top

Opel Insignia je avtomobil, ki je Opel popeljal na pota stare slave. S prenovo je družina Insignia dobila novo različico Country Tourer s štirikolesnim pogonom.  Opel Insignia je sprožila pravo malo revolucijo. Postavila je standarde sodobnega Opla in omogočila, da je nemška znamka zapustila polje rdečih številk. Tokrat testirana različica Country Tourer cilja na avanturiste, […]

Opel Insignia Country Tourer 2.0 CDTI 4×4

Opel Insignia je avtomobil, ki je Opel popeljal na pota stare slave. S prenovo je družina Insignia dobila novo različico Country Tourer s štirikolesnim pogonom. 

Opel Insignia je sprožila pravo malo revolucijo. Postavila je standarde sodobnega Opla in omogočila, da je nemška znamka zapustila polje rdečih številk. Tokrat testirana različica Country Tourer cilja na avanturiste, ki želijo aktivno preživljati prosti čas.

Opel Insignia Country Tourer 2.0 CDTI 4×4

Opel Insignia Country Tourer z velikimi platišči in dodatno plastiko deluje terensko.

Podvozje je dva centimetra bolj oddaljeno od tal, kot pri karavanski različici. Najprej je treba pohvaliti oblikovalce, ki so uspeli s prenovo doseči, da izgleda Insignia precej bolj resno in prestižno. Velika maska s kromiranimi dodatki je luči pomaknila bolj na stran. Žarometi ohranjajo prepoznaven led lok. Dodatna plastika na spodnjem delu in ob robu vozila pa nakazuje na terenski karakter. Štirikolesni pogon se ne da dodatno regulirati in je elektronsko krmiljen. Skupaj z velikimi platišči avtomobil izgleda zelo suveren.

Opel Insignia Country Tourer 2.0 CDTI 4×4

Notranjost je doživela korenito prenovo.

Notranjost je pri Oplu doživela korenito prenovo. Insignia tako narekuje, kako bodo ostali modeli izgledali po prenovi. Veliko količino tipk je zamenjal velik barvni zaslon, ki je občutljiv na dotik. Upravljanje multimedije je tako mogoče preko tipk na volanu, preko pomožnih stikal ob zaslonu, s tipkanjem po zaslonu ali preko drsne ploščice. Oplova rešitev tako ustreza širokim množicam in različnim tipom uporabe. Občasne softwarske napake bodo verjetno z nadgradnjo kmalu popravili. Navigacija je moderna s 3D izrisom stavb. Avtomobil ima USB vtičnico za predvajanje glasbe in zna prebirati tudi MP3 CD posnetke. Pohvaliti je potrebno tudi ozvočenje proizvajalca BOSE, ki svojo nalogo izvrstno opravlja. Nastavljanje temperature poteka preko na dotik občutljivega stekla, ki ne daje povratnih informacij. Tako je nastavljanje temperature med vožnjo malce moteče.

Opel Insignia Country Tourer 2.0 CDTI 4×4

Multimedijski sistem je ustvarjen, da ustreza različnim načinom uporabe. Ploščica omogoča tudi vnos črk.

Voznikov sedež je mogoče električno pomikati in pozna tudi spominsko funkcijo. Za zagon motorja je potreben le pristisk na gumb. Voznik ima v pomoč tudi kopico elektronskih pomagal. Sistem za zaznavanje vozil v mrtvem kotu sedaj deluje tudi nad 130 km/h in je precej izboljšan. Radarski tempomat voznika celo opozarja, kdaj mora prestavljati. V kombinaciji z avtomatskim menjalnikom bi zadeva tekla še bolj tekoče. Je pa zanimivo, da voznika opozori, kadar je radar umazan. Pohvalno, vendar kar preveč občutljivo. Ko je radar umazan namreč ni mogoče uporabljati tudi običajnega tempomata.

Opel Insignia Country Tourer 2.0 CDTI 4×4

Za suvereno vožnjo po gozdu poskrbi elektronsko krmiljen štirikolesni pogon.

163 “konjski” dizelski agregat s prostornino dveh litrov zmore 120kW moči in 350 Nm navora. Deluje v kombinaciji s šest stopenjskim menjalnikom. Na papirju deluje kot odlična kombinacija. Praktično pa je motor do 2000 obratov izjemno len, kar je verjetno posledica štirikolesnega pogona, ki avtomobilu pobira kar nekaj moči. Tudi pretikanje menjalnika bi si želel, da bi potekalo bolj gladko. Dodatna teža se pozna tudi pri porabi goriva. Ta se kar hitro dvigne nad 7 litrov.

Opel Insignia Country Tourer 2.0 CDTI 4×4

Za pomoč pri vzvratni vožnji skrbi kamera. Ta bi lahko bila v boljši resoluciji.

Različica Country Tourer verjetno ne bo ravno pogosta na slovenskih cestah. S ceno prek 40 tisočakov tudi ne gre za ravno dostopen avtomobil. Na področju varnostnih asistenc se obnese odlično in predstavlja kar zgled konkurenci. Zanimivo je tudi, da lahko multimedijo upravljamo na različne načine. Za pravo doživetje, pa bo verjetno potrebno še dodatno seči v žep in izbrati močnejši agregat, ki bo bolj primeren za ta avtomobil.

Teja, ženski komentar o vozilu Opel Insignia Country Tourer:

ženski komentar

Teja Ucman

Insignia navduši z varnostnimi pripomočki. Radarski tempomat in sistem za mrtvi bi morala postati del vsakega avtomobila. Preglednost nazaj je slaba. Kamera bi tudi lahko bila boljša. Sploh v slabi svetlobi se ne vidi najbolje.  Insignia dobro bere znake. Notranjost mi je bila pri prejšnji Insigniji bolj všeč, še posebej klima.

Debato, mnenja in vprašanja o testnem vozilu Opel Insignia Country Tourer 2.0 CDTI 4×4 si lahko preberete na našem forumu Avtomobilizem in F1.
_______ 

Podatki:
Motor / menjalnik: 2.0 CDTI (120kW/163 KM, 350 Nm) / 6 st. ročni
Poraba po ECE: 6,9 / 4,8 / 5,6 l (CO2: 147 g/km)
Zmogljivosti maks. / 0-100: 205 km/h / 10,9
Dolžina / širina / višina: 4.920 / 1.522 / 1.856 mm
Medosna razdalja: 2737mm
Teža: 1.623 kg
Posoda za gorivo: 70 l
Št. sedežev: 5
Prostornina prtljažnika: 540-1.530 l

Osnovna cena vozila (1.6 Turbo ECOTEC® Start/Stop): 29.880,00 EUR
Osnovna cena testnega modela: 34.680 EUR
Cena testnega vozila z dodatno opremo in vključenim popustom: 41.150 EUR