MXGP: Gerčar vedno bližje vrhu

Motociklizem, Šport

Na sedmi dirki letošnje sezone motokrosa v razredu MXGP v Španiji je Klemen Gerčar prišel do novih točk. Nasmihala se mu je celo veliko boljša uvrstitev, a tudi izkušnje, ki si jih nabere na vsaki dirki, so neprecenljive. Na prostih treningih in ogrevanju je bil celo tretji oziroma četrti. Med samo dirko se je vozil […]

Na sedmi dirki letošnje sezone motokrosa v razredu MXGP v Španiji je Klemen Gerčar prišel do novih točk. Nasmihala se mu je celo veliko boljša uvrstitev, a tudi izkušnje, ki si jih nabere na vsaki dirki, so neprecenljive.

Na prostih treningih in ogrevanju je bil celo tretji oziroma četrti. Med samo dirko se je vozil med najboljšimi desetimi, dolgo držal mesto okoli 15, potem pa mu je zmanjkalo nekaj moči za doseganje najboljšega rezultata sezone. A vseeno Klemen ni razočaran, saj se zaveda, da je to njegova prva sezona v kraljevem razredu MXGP, kjer si dirkači ne odstopajo niti centimetra steze, in da si mora nabrati še nekaj izkušenj. Dirka v Talaveri de la Reini pri Madridu je bila, po njegovi oceni, ena najboljših njegovih do sedaj. V prvi vožnji je bil sicer 21., čeprav je dolgo časa držal 14. mesto, v drugi pa je bil še višje, a mu je na koncu zmanjkalo nekaj moči in jo končal kot 18.

Dirka v Talaveri de la Reini pri Madridu je bila, po oceni Gerčarja, ena njegovih najboljših

Dirka v Talaveri de la Reini pri Madridu je bila, po oceni Gerčarja, ena njegovih najboljših

»Lahko sem zelo zadovoljen s to dirko, saj sem prišel do novih točk, predvsem pa do res dragocenih izkušenj. Videlo se je, da se lahko vozim v družbi najboljših, da držim korak z njimi, a po drugi strani moram še izpiliti tehniko. Zdaj namreč vozim precej na moč, zato mi proti koncu dirke zmanjka nekaj moči v rokah, in ne morem zadržati boljših mest na dirki. A to je proces, skozi katerega moram iti, naučiti se čim več. Tretje in četrto mesto na prostih treningih in na ogrevanju nista naključji, zdaj moram to le še prenesti na dirko. V prvi vožnji sem bil dolgo 14., čeprav so me na startu tekmeci, ki so se zataknili v prvem ovinku, kar odnesli na rob steze. Potem sem nekaj časa vztrajal, a pri tem porabil veliko energije in sem počasi izgubljal mesto za mestom. V drugi vožnji je bilo bolje, zelo dobro sem startal, se vozil med prvimi desetimi, potem se je ponovila zgodba, ker sem malce pretiraval z vožnjo na moč. Vseeno sem z osemnajstim mestom dobil nekaj novih dragocenih točk. Delati bom moral na konstantnosti, saj skozi dirko izgubim preveč mest. Tehnika vožnje je tista, ki jo moram še izboljšati, saj je vožnja v tesnih bojih z drugimi v MXGP nekaj, kar zahteva ogromno koncentracije, moči in predvsem odlično tehniko. Zdaj to kompenziram z močjo, a bolj ko se dirka bliža koncu, bolj čutim vse obremenitve. Tako da zdaj vem, da moram še trenirati. Vsaka dirka in vsak krog mi prinesejo nekaj novega. Zaupam sebi in svojim zmožnostim, učim se hitro in dobro napredujem,« je po dirki, na kateri je osvojil tri nove točke, povedal Klemen Gerčar.

Gerčar: "Zaupam sebi in svojim zmožnostim, učim se hitro in dobro napredujem"

Gerčar: “Zaupam sebi in svojim zmožnostim, učim se hitro in dobro napredujem”

Naslednja dirka MXGP bo na sporedu 25. maja v Matterley Basinu pri Winchesteru, severno od Southamptona.

MXGP, Španija (Talavera de la Reina)
Prva vožnja:
1. Desalle (BEL, Suzuki) 34:16,039
2. Van Horebeek (BEL, Yamaha) +5,276
3. Frossard (FRA, Kawasaki) +11,106

21. Klemen Gerčar (SLO, Honda) – 1 krog

Druga vožnja:
1. Desalle (BEL, Suzuki) 33:58,407
2. Cairoli (ITA, KTM) +1,732
3. Strijbos (BEL, Suzuki) +3,845

18. Klemen Gerčar (SLO, Honda) – 1 krog

Skupno točkovanje:
1. Cairoli 304
2. Desalle 280
3. Van Horebeek 276

24. Gerčar 18