Opel 2013: Leto velikih sprememb

Aktualno

Leto 2013 je bilo za Opel prelomno na številnih področjih. Potem, ko je lastnik General Motors aprila potrdil dolgoročni plan Drive 2022! novega vodstva z dr. Karl-Thomas Neumannom na čelu.

Leto 2013 je bilo za Opel prelomno na številnih področjih. Potem, ko je lastnik General Motors aprila potrdil dolgoročni plan Drive 2022! novega vodstva z dr. Karl-Thomas Neumannom na čelu, je svojo neomajno zavezanost znamki Opel potrdil tudi z močno finančno injekcijo v višini štiri milijarde evrov v nove produkte in dve milijardi evrov v finančne storitve.

Opel tako namerava že do leta 2016 predstaviti 23 novih modelov in 13 novih pogonskih agregatov, zaposlil pa je že 350 novih inženirjev. Lani so del tega plana na modelski strani uresničevali ADAM, Cascada in Insignia, motorno paleto pa sta obogatila povsem novi 1.6-litrski turbo bencinski ter turbo dizelski motor, ki ju proizvajajo v Oplovi tovarni v Monoštru.

Opel je na evropskem trgu osebnih vozil leto 2013 zaključil kot tretja najmočnejša znamka s 5,61-odstotnim tržnim deležem. V Sloveniji je Opel glede na uradne statistične podatke na trgu osebnih vozil zabeležil tržni delež 6,58 odstotkov, torej nad evropskim tržnim deležem Opla.

Opel motorsport 2012

Pri Oplu so lani na evropski ravni poleg predstavljenih novih produktov veliko naredili tudi na področju dvigovanja ugleda znamke. Tako se je Opel vrnil v moto šport in sponzoriranje nogometnih moštev, novi ambasadorji znamke pa so postali moto prvak Valentino Rossi, ena najlepših manekenk Claudia Schiffer ter roker in fotograf Bryan Adams.

valentino rossi in opel adam 2013Da bi lahko natančno merili ugled znamke Opel in njeno spreminjanje, je bila lani v Sloveniji izvedena raziskava o blagovni znamki. Pokazala je, da je Opel med prvimi tremi izbirami slovenskega kupca, ko se odloča za nakup vozila. Rezultati tudi kažejo, da je Opel druga najpogostejša prva želja, primerjava med izvedeno raziskavo marca in novembra pa celo kaže na trend rasti, kar je zagotovo tudi posledica številnih marketinških in sponzorskih aktivnosti, ki so bile izvedene tekom leta.

Preporod znamke Opel in številni privlačni produkti so zagotovo dobro izhodišče za uspešno prodajo tudi v prihodnje. Že februarja bo predstavljena nova Meriva, sledila pa bo napovedana vpeljava novih motorjev pri različnih modelih – 1.6 CDTI ECOTEC dizelskega motorja z največjo močjo 100 kW (136 KM), ki smo ga že videli v Zafiri Tourer in povsem novega 1.0 SIDI Turbo motorja največje moči 85 kW (115 KM), ki bo najprej poganjal ADAMA.

A glede na gospodarske in finančne napovedi, Opel v Sloveniji v letu 2014 načrtuje prodajo na ravni leta 2013, ponovno rast na celotnem trgu novih vozil, ter s tem tudi prodaje vozil Opel, pa z letom 2015.