Dakar 2014: Stanovnik dosegel 29. mesto

Avtomobilizem, Motociklizem, Slovenija, Šport

Na tretji etapi relija Dakarja 2014 so udeleženci prvič okusili napore zaradi visoke nadmorske višine, saj jih je 665-kilometrska pot vodila do višine preko štirih tisočakov.

Na tretji etapi relija Dakarja 2014 so udeleženci prvič okusili napore zaradi visoke nadmorske višine, saj jih je 665-kilometrska pot vodila do višine preko štirih tisočakov.

dakar stanovnik 2014Miran Stanovnik je komentiral, da so bili zadnji kilometri vzpona izjemno zahtevni: »Ne morem verjeti, kam so nas poslali. Večkrat sem mislil, da imam motor v drugi prestavi, čeprav je bil v prvi. Zaradi nadmorske višine je agregat izgubil vsaj petnajst do dvajset odstotkov moči, zato so danes trpele predvsem sklopke, poleg tega pa višina občutno  vpliva tudi na nas, voznike. Na koncu smo se vzpenjali po tri kilometre dolgem klancu, podobnem tistemu na planiški velikanki. Ko si naredil napako, si bil takoj močno zadihan in brez moči. Mislim, da bo ta vzpon danes zaustavil kar nekaj voznikov.« Stanovnik je današnjo etapo končal na 29. mestu.

Na vrhu razreda motociklistov postaja iz etape v etapo bolj vroče: torkov najhitrejši čas je na hitrostni preizkušnji znova odpeljal Španec Joan Barreda Bort na Hondi; štiri minute in enainštirideset sekund počasnejši je bil Francoz Cyril Despres (Yamaha), s skoraj sedmimi minutami zaostanka za vodilnim sonarodnjakom pa se je na tretje mesto uvrstil Marc Coma s KTM-om. Za še večjo pestrost proizvajalcev motociklov na vrhu je poskrbel še en Francoz, Alain Duclos s Shercom. Napovedi o tesnem boju različnih znamk se kot kaže uresničujejo.

Naporov tretjega dne pa še ni bilo konec, saj so morali dirkači sami poskrbeti za vozni park. Mehaniki bodo na voljo šele po koncu sredine 563-kilometrske etape s ciljem v Chilecitu.

foto: andrej brumat -  dakar 2014

Skozi 3. etapo sta srečno prispela tudi Slovenca Darij in Boštjan z dirkalnim VW Amarok. Zaslediti pa ni podatka o drugem slovenskem motoristu Simonu Marčiču, ki tudi nastopa z motociklom znamke KTM. Organizatorji pa se soočajo s težavami pri merjenju časov.