Novo doma: Hyundai Veloster

Aktualno, Novosti

V Slovenijo je zapeljal novi Veloster, ki Hyundaiju v Evropi dodaja svežo čustveno privlačnost. Kupcem ponuja eleganten in prepoznaven dizajn z zasnovo kupeja, s katero sta zagotovljeni tako uporabnost, kot užitek v vožnji. Avtomobil je izvirne zasnove 1+2 vrat…

C0E3D8C0-A792-11E0-A515-728565B94067V Slovenijo je zapeljal novi Veloster, ki Hyundaiju v Evropi dodaja svežo čustveno privlačnost. Kupcem ponuja eleganten in prepoznaven dizajn z zasnovo kupeja, s katero sta zagotovljeni tako uporabnost, kot užitek v vožnji.

 

Avtomobil je izvirne zasnove 1+2 vrat, ki učinkovito udejanja novi slogan blagovne znamke »Nova miselnost. Nove možnosti.« Z dolžino 4.220 mm, širino 1.790 mm in višino 1.399 mm se uvršča med športne avtomobile kompaktne zunanjosti. Medosna razdalja dolžine 2.650 mm pa zagotavlja tudi nadvse uporabno in za avtomobil te vrste spoštljivo veliko notranjost. Osnovna prostornina prtljažnika, ki ga je mogoče povečati do zavidljivih 1.015 litrov, znaša 320 litrov.

inset

Doslej uporabnost in športna prepričljivost še nista bili tako učinkovito združeni pravi korejski proizvajalec.

To združuje Velosterjeva zasnova 1+2 vrat. Dostop do zadnjih sedežev namreč z desne strani lajšajo tretja; druga stranska vrata, medtem, ko so na voznikovi strani le ena vrata. Ta asimetričnost ne manjša Velosterjeve oblikovne skladnosti, ki izhaja iz novega Hyundaijevega oblikovnega sloga »tekoče skulpture«.

Pod motornim pokrovom se za enkrat lahko skrivala le bencinski štirivaljnik delovne prostornine 1,6 litra, ki se postavlja z neposrednim vbrizgom goriva, katerega učinkovitost veča sistem dvojnega CVVT (D-CVVT). Doseže največjo moč 103 kW (140 KM) pri 6300 vrtljajev na minuto in največji navor 167 Nm pri 4850 vrtljajev na minuto.

Omenjeni motor pa je na voljo z dvema menjalnikoma. Ročni šest-stopenjski menjalnik in šest-stopenjski menjalnik z dvojno sklopko – DCT (na voljo od avgusta 2011). S prvim doseže novi Hyundaijev kupe največjo hitrost 201 km/h, od nič do 100 km/h pospeši v 9,7 s in v povprečju porabi 6,4 litra goriva na 100 km. Z menjalnikom DCT doseže Veloster največjo hitrost 200 km/h, od nič do 100 km/h pospeši v 10,3 s in v povprečju porabi 5,9 litra goriva na 100 km. Z menjalnikom z dvojno sklopko znaša povprečen izpust ogljikovega dioksida 145 g/km. 

Veloster je sodoben avtomobil tudi zaradi bogate opremljenosti, ki jo plemeniti multimedijska tehnologija. Osrednjo vlogo pri tem ima 7 palčni zaslon TFT, z upravljanjem na dotik. Avdio/video sistem podpira radio, predvajalnika CD in MP3. S priključki in povezavami AUX, USB, iPod, RCA in Bluetooth omogoča uporabo številnih zunanjih naprav in nosilcev različnih vsebin. Posebne vrednosti sta tudi satelitska navigacija, z vodenjem v desetih jezikih in kamera na zadnjem delu avtomobila, katere posnetek se predvaja na velikem, visokoresolucijskem zaslonu.

Tako vozniku kot sopotnikom so poleg sodobne multimedijske tehnologije na voljo tudi številne privlačne in priročne rešitve, kot so panoramska sončna streha, športna sedeža spredaj, „pametni ključ“, tempomat,… Vse našteto pa zaokrožajo posebej učinkoviti in kakovostni sistemi, kot je klimatska naprava.

Za varnost skrbi sistem, ki zajema ABS (protiblokirni zavorni sistem), EBD (elektronska porazdelitev zavorne sile), HBA (pomoč pri zaviranju v sili), FTCS (nadzor proti spodrsavanju koles) , HAC (pomoč pri speljevanju v klanec), ESS (utripanje zavornih luči ob zaviranju v sili) in VSM (nadgradnja ESP) do standartnih šestih varnostnih zračnih blazin, aktivnih vzglavnikov in trdne zgradbe vozila.

V Sloveniji je potrebno za vstopni model Velosterja  z opremo Comfort odšteti 19.990 evrov, najdražja Premium različica stane 22.990 evrov. Do konca leta 2011 načrtujejo v deželi na sončni strani Alp prodajo okrog 100 vozil.

Lahko pa preverite še teste vozil Hyundai, ki smo jih v zadnjem času imeli tudi že na testu. To so Hyundai i20 1.4, i30cw 1.6 CRDi in ix35 2.0 CRDi 4WD.