Novo doma: SEAT Ibiza (peta generacija španske uspešnice)

Novo doma

Ibiza je za špansko znamko Seat eden najpomembnejših modelov. Nova Seat Ibiza je kot prva izdelana na novi koncernski platformi imenovani MQB A0.

Ibiza je za špansko znamko Seat eden najpomembnejših modelov. V 33 letih obstoja smo bili namreč priča petim samosvojim generacijam, kar 5,4 milijona proizvedenih primerkov pa je v tem času našlo svoje zveste kupce. Seatu je z modelom Ibiza uspelo tudi nemogoče, kupci Ibize so za desetletje mlajši od povprečja v tem segmentu.

Prva na novi koncernski platformi imenovani MQB A0

Ibiza je tretji model nove generacije v Seatovi modelni ponudbi, poleg terenske Atece in nedavno prenovljenim Leonom. V zadnjih petih letih je španska znamka, ki se svetu predstavlja kot športna, na kožo pisana predvsem mlajšim, v Sloveniji podvojila prodajo. Za ta uspeh je v veliki meri zaslužena skorajda ”razprodana” Ateca, kmalu pa pričakujemo tudi manjšega športnega terenca z imenom Arona, ki bo zasnovan na arhitekturi Ibize ter španskega Kodiaqa, sedemsedežnega večjega športnega terenca.

Največja novost je zagotovo njena arhitektura. Kot prva v koncernu je namreč zasnovana na novi platformi imenovani MQB A0 – koncernska platforma za manjša oziroma mestna vozila. Na enaki platformi pričakujemo tudi novega Volkswagen Pola (kasneje tudi novo Fabio in A1), Ibiza pa je zaradi nove platforme v notranjosti precej bolj prostorna. Inženirji so medosno razdajo povečali za 9,5 centimetra, v primerjavi s predhodnico pa je za dobrih osem centimetrov širša in nekaj milimetrov krajša. Prostor za noge se je na zadnji klopi povečal za 35 milimetrov, medtem ko bodo potniki spredaj lahko uživali v 24 milimetrov višjim stropom, je za zadaj sedeče namenjeno 17 milimetrov več prostora za glavo. V segmentu ponuja največji prtljažnik, 355 litrov (že skoraj tako velik kot v Leonu), kar pomeni, da je v primerjavi s predhodnico, le-ta zrasel za 63 litrov.

Nadpovprečna prostornost

Ker sem tudi sam lastnik Ibize, sicer predhodnice, sem se že takoj po vstopu v vozilo spraševal, če nemara sedim v Leonu, tako prostornejša (predvsem v širino) namreč deluje notranjost pete generacije španske uspešnice. Že ob prvih vtisih na Ženevskem salonu sem bil rahlo razočaran nad dejstvom, da se inženirji v novi generaciji niso odločili za uporabo mehkih plastik, kot v predhodnici. Tako kot v vseh prejšnjih generacijah, tudi v tej najdemo armaturno ploščo, ki je za nekaj stopinj nagnjena k vozniku. Kupci lahko novo Ibizo opremijo tudi z osem-palčnim zaslonom na dotik multimedijskega sistema, ki pričakovano podpira Full link, Apple CarPlay in Google Android Auto. Na voljo je tudi avdio sistem znamke BeatsAudio s sedmimi zvočniki (z nizkotoncem), 8-kanalni ojačevalnik in DSP digitalni procesor. Ne manjka niti brezžično polnjenje mobilnikov z ojačevalnikom GSM signala. Drugo leto lahko pričakujemo tudi digitalne merilnike.

Tehnologija iz višjih razredov

Ibiza s spiskom dodatne opreme ne razočara, veliko tehnooloških rešitev je namreč nadpovprečnih, izposojenih celo iz višjih razredov. Med paleto asistenčnih sistemov najdemo Front Assist za nadzor prometa pred vozilom (prepoznava peščev in samodejno zaviranje), sistem za avtomatsko uravnavanje razdalje Adaptive Cruise Control, sistem za odklepanje in zagon brez ključa Kessy, parkirne senzorje zadaj in spredaj, kamera za vzvratno vožnjo, sistem za prepoznavanje utrujenosti voznika. Kot prva v razredu ima za doplačilo na voljo tudi sprednje in zadnje žaromete v celoti v tehniki LED, pa tudi ambientalno osvetlitev notranjosti.

Štirje paketi opreme

Na voljo so štirje paketi opreme, Reference, ki nudi najnujnejše dodatke, Style, Xcellence in FR. Zadnja dva predstavlja vrh in staneta enako, 15.616 evrov, FR je bolj športno naravnan (omogoča tudi izbiro voznega profila in za doplačilo 18-palčnih aluminijastih platišč), Xcellence pa nudi več prestiža.

Vsi motorji že izplnjujejo standard EURO 6, trenutno pa med bencinsko ponudbo najdemo 1,0-litrski trivaljnik v različnih konfiguracijah. Brez turbinskega polnilnika z močjo 55 kilovatov, ter z turbinskim polnikom z močjo 70 ali 85 kilovatov. Dizlov zaenkrat še ni v ponudbi (jeseni pričakujemo 1.6 TDI od 59 do 85 kilovatov), prav tako tudi samodejnega menjalnika DSG ne. Konec leta bo ponudbo obogatil še 1,5-litrski EVO bencinar, ki bo razvil 110 kilovatov in plinski 66 kilovatni 1,0 imenovan TGI.

Prodajni cilji

Ibiza v peti generaciji bo kupce ”lovila” z drzno zunanjo obliko, bistveno bolj prostorno notranjostjo, najsodobnejšimi tehnologijami povezljivosti, udobja, varnosti (iz ”Golfovega” razreda) in ugodnimi popusti. Z njo si pa želijo pri uvozniku v naslednjih letih izboriti sam vrh segmenta, kjer trenutno že vrsto let kraljuje Volkswagen Polo in Renault Clio. Za najcenejšo bodo kupci morali odšteti 12,500 evrov, a z financiranjem, za katerega pravijo pri uvozniku, da se odloči več kot 70 odstotkov kupcev, bodo pri nakupu prejeli tisoč evrov popusta. Letos ciljajo na prodajo 300 novih Ibiz, odgovorni pri uvozniku pa so prepričani, da bi jih še 100 do 150 več, če bi jih bila tovarna v Martolrellu zmožna toliko proizvesti. Pri nakupu katerekoli Ibize, pa kupci prejmejo tudi šest letno jamstvo imenovano 6Plus.

Odlične prodajne številke kljub starejši zasnovi in upadu zanimanja za ta segment dosega tudi enoprostorska Alhambra, zato bo njena prihodnost zelo zanimiva. Seat je leta 2016 v zgodovini znamke dosegel najboljši rezultat v dobičku, ki je znašal 143 milijonov evrov. Skupno so po svetu torej prodali 410.000 vozil.

Več fotografij poiščite na spletni strani: jangregorin.eu, sledite pa mi lahko tudi na Instagram profilu @jan_gregorin.