Novo doma: Honda Civic Grand (limuzinska izvedenka običajne)

Novo doma

Honda je na slovenskem tržišču pred kratkim predstavila novo, že deseto generacijo modela Civic, tokrat pa so nam predstavili še njeno limuzinsko …

Honda je na slovenskem tržišču pred kratkim predstavila novo, že deseto generacijo modela Civic, tokrat pa so nam predstavili še njeno limuzinsko izvedenko imenovano Grand. Le-ta je za 13 centimetrov daljša od običajne izvedenke, v prtljažnik pa lahko sprejme 41 litrov prtljage več (skupno 519 litrov).

Tako imenovane ”Grand” različice več kupcev sicer privlačijo na trgih izven stare celine, so se pa kljub temu pri slovenskem uvozniku odločili, da ta model ponudijo tudi na našem trgu, saj bodo z njo nekako nadomestili limuzinski Accord. Oznaka ”Grand” namreč označuje le štirivratno izvedenko običajne, petvratne izvedenke.

V osnovi gre za zelo podobna modela, je pa različica Grand zaradi 13 centimetrov daljše dolžine v notranjosti precej bolj prostorna. Na boljšem so predvsem potniki na zadnjih sedežih, saj so le-ti pridobili približno osem centimetrov več prostora za kolena, pa tudi za glavo je na voljo malce več prostora.

Spredaj se sedi približno 20 milimetrov nižje, prtljažnik pa zagotavlja prostor za 519 litrov prtljage. Spremembe na karoseriji najdemo le na zadku, kjer izvedenka ”Grand” deluje bolj elegantno za razliko od običajne petvratne izvedenke, katero kar razganja od športnosti. K temu močno pripomoreta tudi poudarjeni izpušni cevi postavljeni na sredino zadka. Sprednji del obeh je skorajda enak, razlikujeta se le v tem, da ima izvedenka ”Grand” dodatno kromirano letvico.

V deseti generacijI modela Civic lahko kupci izbirajo med običajno petvratno kombilimuzno, njeno športno različico imenovano Type R in nazadanje predstavljeni ”Grand” različici. O karavanu še ni nobenih podatkov, verjetno ga na spregled še ne bo kmalu.

V notranjosti opazimo na pogled enako armaturno ploščo kot v petvratni izvedenki, voznik je z njo ”obkrožen”, kar olajša dostop do tipk, pa tudi poveča pridih športnosti. Ne manjka tudi digitalnih merilnikov, multimedijski sistem z sedem-palčnim zaslonom pa predstavlja ”honda connect” aplikacijo. Pri Hondi pa že v najcenejšem paketu ”comfort” dobite velik nabor asistenčnih sistemov, ki jih pri Hondi imenujejo s skupno besedo ”honda sensing”.

Do februarja 2018 bo Civic na voljo le z novim 1,5-litrskim prisilno polnjenim motorjem, ki razvije 134 kilovatov in 240 nevtonmetrov navora v območju 1900 do 5000 vrtljajev na minuto. Pogonski sklop serijsko dopolnjuje šest-stopenjski ročni menjalnika, a za doplačilo dobrih dveh tisočakov lahko izberete tudi samodejni menjalnik CVT tehnologije. Spomladi leta 2018 pa lahko pričakujemo še prihod turbodizelske različice i-DTEC, ki bo razvila 88 kilovatov moči.

 

Za najcenejšo različico ”comfort” bodo kupci odšteli 21 tisočakov in pol, za najdražjo ”executive” pa 26 tisočakov in pol.