Novo doma: Volkswagen Golf (osvežitev za VII. generacijo)

Novo doma, Top

Na silvestrovo 2016 je bilo v Sloveniji registriranih natanko 59.752 Golfov različnih generacij. Tudi njegova aktualna, sedma, je za naš trg …

Volkswagen Golf 7 facelift

Od leta 1974, ko je luč sveta ugledal prvi primerek, do danes, je Volkswagen prodal že 33 milijonov Golfov. Skozi čas so venomer sledili enaki filozofiji, da bi avtomobil ostal zvest samemu sebi. Volkswagen je na Golfa in z njim povezane dosežke v zelo ponosen.

Na silvestrovo 2016 je bilo v Sloveniji registriranih natanko 59.752 Golfov različnih generacij. Tudi njegova aktualna, sedma, je za naš trg eden najpomembnejših avtomobilov. V zadnjem času imata na prodajo modela velik vpliv tudi različici Variant in Sportsvan. Njuna prodaja namreč močno narašča. Z osveženim modelom že za letošnje leto ciljajo na skupno 3120 prodanih Golfov v Sloveniji.

Na zunaj boste osveženega golfa VII. generacije prepoznali po:

Spredaj: Novem odbijaču, novih žarometih (širša in segata globlje v odbijač, dnevna v LED tehnologiji), dodatni kromirani okrasni letvi neposredno pod odbijačem (od Comfortline dalje), sprednji senzor je bil premaknjen pod VW logotip (predel za zajem zraka je odslej prečiščen brez moteče senzorske enote) ter novih zračnih kanalih v sprednjem odbijaču.

Zadaj: Novem odbijaču, povsem zaprtem difuzorju (s kromiranimi dodatki pri Comfortline in Highline – z izjemo športnih različic izpušne cevi niso več vidne) ter zadnjih lučeh, ki so pri vseh izvedbah serijsko v LED tehnologiji in jih lahko opcijsko nadgradite z dinamičnim smernikom.

Notranjost zaznamujejo nove tekstilne prevleke, nov opcijski 12-smerno nastavljiv usnjen voznikov sedež s pomnilno funkcijo ter novi dekorativni elementi in obrobe. Velik poudarek je tokrat na novem infotainmentu. Že najosnovnejša različica zdaj obsega radio z 6,5-inčnim barvnim zaslonom, a najboljša je novost – sistem Discover Pro z 9,2-inčnim zaslonom na dotik, ki ga je mogoče upravljati tudi z gestami. Pri tej različici “trdnih” tipk ni več.

Pri Volkswagnu so nadgradili tudi že obstoječe pakete opreme. Že pri nivoju Trendline je Golf serijsko opremljen s sprednjimi in zadnjimi LED lučmi, spredaj ima meglenki, vsebuje sistem Park Pilot, boljši radio ter naprednejši paket povezljivosti (Bluetooth, USB …). Nivo opreme Comfortline je serijsko opremljen s senzorjem za dež, avtomatskimi lučmi ter usnjenim volanom. Pri nivoju Highline, pa kupcu pripada tudi radarski tempomat ter aktivno zaviranje in zaščita pešcev.

Nadgrajeni so bili asistenčni sistemi. Asistenca za zastoje odslej omogoča polavtomatsko vožnjo do 60 km/h. Območje delovanja radarskega tempomata je bilo iz poprejšnjih 160 povečano na 210 km/h. Front Assist odslej prepoznava tudi pešce. Za lažje upravljanje/vleko prikolice, lahko pri novem Golfu izberete tudi opcijo Trailer Assist. Še za dodatno varnost skrbi Emergency Assist (če se voznik ne odzove na zvočna opozorila ta samodejno zaustavi vozilo).

Motorna paleta je bila obogatena z dvema različicama 1,5-litrskega motorja TSI. Prva ima 130, druga pa 150 konjskih moči. Slednja ima tudi možnost aktivnega izklapljanja valjev po potrebi. Obe sta na voljo bodisi s 6-stopenjskim ročnim, bodisi 7-stopenjskim avtomatskim menjalnikom (DSG).

Novi Golf bo poleg klasične na voljo še v naslednjih izvedbah: Variant, Alltrack, e-Golf, GTI, GTD, GTD Variant, R in R Variant.

Vse pomembnejši je električni e-Golf. Ta bo imel odslej daljši doseg. Po težko dosegljivem standardu NEDC do 300 km. Baterija se bo odslej napolnila hitreje – do 80 % v 60 minutah (DCC). Polnjenje bo potekalo z močjo 7,2 kW (AC).

Športna različica GTI bo imela odslej 10 konjskih moči več (230 KM), GTI Performance pa 15 več (245 KM). Najzmogljivejši – Golf R bo odslej na voljo s tremi novimi paketi. Prvi vsebuje R-Performance zavore, drugi poleg teh še nekatere druge bombončke (odstranjen omejevalnik hitrosti, difuzor, 19” platišča Spielberg), tretji pa Golfa R opremi z izpušnim sistemom Akrapovič iz titanove zlitine.

Cena novega Golfa se prične pri 16.657 evrov, nadaljuje pa se v nešteto različnih možnostih. Tukaj kliknite za ogled celotnega cenika.