Novo doma: Kia Rio z atraktivnim dizajnom in novimi tehnologijami

Novo doma

Prodaja popolnoma novega Ria se je začela v prvem četrtletju 2017, nekaj mesecev po svetovni premieri na pariškem salonu. Kia Rio prihaja na trg z …

Prodaja popolnoma novega Ria se je začela v prvem četrtletju 2017, nekaj mesecev po svetovni premieri na pariškem salonu. Novi model razreda B je z več kot 450.000 prodanimi primerki v letu 2016, kar predstavlja 15 odstotkov Kiine celotne letne prodaje, drugi najpomembnejši model najstarejšega korejskega avtomobilskega proizvajalca.

V svoji četrti generaciji novi Rio prihaja na trg z atraktivnim dizajnom, izjemno uporabnostjo, novimi varnostnimi tehnologijami, povezljivostnimi funkcijami ter izpopolnjeno vodljivostjo in udobjem.

Novi Rio, oblikovan za izpolnjevanje želja in potreb širokega kroga kupcev, igra pomembno vlogo v Kiinem proizvodnem programu. B razred je največji razred na evropskem (in tudi slovenskem) trgu, zato pri Kii predvidevajo, da bo letna prodaja Ria enakovredna Kiinima najbolj prodajanima modeloma v Evropi, Sportagu in cee’du.

Zunanjost, ki prepriča

Pri progresivnem oblikovanju zunanjosti in notranjosti novega Ria sta imela glavno vlogo Kiina oblikovalska centra v Kaliforniji (Irvine) in Nemčiji (Frankfurt), s tesnim sodelovanjem glavnega centra v korejskem Namyangu. Novega Ria zaznamujejo ostre in gladke linije, ki avtomobilu dajejo edinstven videz in veliko bolj resen „obraz“ v primerjavi s predhodnikom.

Spredaj novi Rio prinaša najnovejšo evolucijo Kiinega “tigrovega nosu”, z malo tanjšo in širšo obliko s svetlečo črno masko in zračno režo. Slednja je združena s popolnoma novima žarometoma z dvojno funkcijo, drugače oblikovanima zaradi ustvarjanja ostrejšega videza, ter s prednjimi LED dnevnimi lučmi v obliku črke U. Prednji meglenki sta potegnjeni proti robu in v primerjavi s predhodnikom dvignjeni, kar ustvari vtis širšega in mogočnejšega prednjega dela vozila. Daljši motorni pokrov ima bolj izrazite izbokline, ki se raztezajo od vznožja A stebričkov do osrednjega dela maske in žarometov.

Dimenzijsko gledano je novi Rio daljši, bolj uravnotežen videz pa so oblikovalci dosegli z daljšim motornim pokrovom in prednjim previsom, 10 mm daljšo medosno razdaljo (2580 mm), bolj pokončnim C stebričkom in krajšim zadnjim previsom. Novi model je 15 mm daljši od svojega predhodnika (zdaj 4.065 mm), a tudi 5 milimetrov nižji (1.450 mm). Jasno definirane linije se raztezajo vzdolž celotnega vozila, preko bokov vozila in vrat, s čimer dodatno vizualno raztegnejo celotno vozilo s ciljem doseganja samozavestnega videza.

Zadek Ria je zdaj veliko bolj pokončen in ima novo pokončno zadnje steklo. Ostre linije, ki se raztezajo od prednje maske preko žarometov do zgornjega dela bočnih vrat, se podaljšajo na zadku in s tem povezujejo nove zadnje LED luči, ki imajo bolj samozavesten dizajn. Tako kot širši prednji del tudi zadek Ria vozilu daje vtis širine in mogočnosti.

Evropski kupci bodo pri Riu lahko izbirali med osmimi barvami karoserije in tremi različnimi vzorci aluminijastih platišč velikosti 15 ali 17. Rio bo v Evropi na voljo le v 5-vratni različici.

Moderna kabina z novim vmesnikom

Novi Rio ponuja novo in moderno kabino, ki se poleg povsem novega videza ponaša z boljšo ergonomijo kot pri predhodniku. Notranjost Ria je oblikovana tako, da je čim bolj skladna z novimi tehnologijami, ki jih omogoča.

Kot pri zunanjosti tudi v kabini ravne linije, ki se raztezajo po širini sredinske plošče, dajejo obliko notranjosti. Pri tem vizuelno razširijo kabino in vsem potnikom v vozilu dajejo občutek prostornosti.

Sredinska konzola je rahlo obrnjena proti vozniku in tako nudi bolj športno obliko, ki je podrejena vozniku in vozilu daje delno premium značaj. V osrednjem delu se nahaja zaslon vmesnika HMI (human-machine interface), ki je na voljo z barvnim visokoločljivostnim zaslonom na dotik. Pod njim se nahajajo ergonomska stikala klimatske naprave.

Kupci lahko izbirajo med dvema barvnima paketoma notranjosti, črna ali siva tkanina oziroma črno ali sivo naravno usnje. “Rdeči paket” kupcem Ria nudi črno-rdečo kombinacijo usnja sedežev.
Nove tehnologije dodatno nadgrajujejo vzdušje v kabini novega Ria. Novi model, ki je oblikovan, da izboljša udobje potnikov, ponuja številne udobnostne pripomočke, kot npr. gumb za zagon motorja, gretje sedežev in volanskega obroča, dežna tipala in samodejni vklop žarometov. Kupci si med drugim lahko omislijo tempomat z omejevalnikom hitrosti ter zadnje parkirne senzorje s kamero za pomoč pri vzvratni vožnji.

Posebna pozornost je namenjena kabinski zvočni izolaciji, ki veliko bolje zmanjšuje hrup vetra, cestišča ali motorja. Novi materiali, iz katerih je narejena sredinska konzola, omejujejo hrup, ki prihaja izpod motornega pokrova, medtem ko trši prednji okvir zmanjšuje vibracije, ki se prenašajo s cestišča. Spremembe zunanjosti so dodatno vplivale na izboljšave v kabini. Novi Rio četrte generacije ima nove prednje zračne reže, popolnoma zakrito podvozje vozila in difuzor s prečnimi linijami, vse z namenom zmanjšanja piša vetra in boljše aerodinamike.

Prostornejša kabina in prtljažnik

Ključni cilj Kiinega razvojnega in inženirskega oddelka je bilo doseganje visoke stopnje uporabnosti, rezultat tega pa je avtomobil z najbolj prostorno kabino in največjo prostornino prtljažnika v B razredu (325 litrov).

 

Zaradi večje prostornosti v kabini in prtljažniku je Rio v primerjavi s predhodnikom dobil 10 milimetrov daljšo medosno razdaljo in v dolžino zrasel za 15 milimetrov. Prostor za noge prednjih sedežev je zrasel na 1.070 mm in na zadnjih sedežih 850 mm, obenem pa nudi največji prostor za ramena v svojem razredu, 1375 mm spredaj in 1355 mm zadaj. Kljub temu, da je novi Rio 5 mm nižji od predhodnika, je prostor za glave (spredaj in zadaj) med največjimi v razredu.

Za 87 mm ožja C stebrička in na A stebriček premaknjeni vzvratni ogledali po novem zmanjšujejo mrtvi kot ter izboljšujejo vidljivost. Prav tako nižji okenski robovi in okni za zadnjimi vrati omogočajo vozniku in sopotnikom boljšo vidljivost iz kabine.

Riova kabina nudi veliko več prostora kot kdajkoli prej. Na dnu sredinske konzole se nahajata predala za odlaganje mobilnih naprav in drobnarij, medtem ko je v stropu predal za shranjevanje sončnih očal. Predal pred sovoznikom je zaradi večje uporabnosti pravilne oblike. Rio ima predale za shranjevanje plastenk v vseh vratih (spredaj 1,5-litrske, zadaj pa 0,5-litrske) in dve držali za pijačo na sredinski konzoli. Tudi vratne kljuke imajo majhne predale, primerne za odlaganje mobilnega telefona ali kovancev. Opcijski naslon za roke je na voljo skupaj z dodatnim odlagalnim prostorom.

Prostornina prtljažnika je večja za 37 litrov in zdaj znaša 325 litrov, s čimer je med največjimi v razredu. Povečanje je doseženo kljub zmanjšanju zadnjega previsa za 15 mm (na 655 mm), kar je eden ključnih detajlov nove oblike vozila. Dvonivojski prtljažnik potnikom omogoča, da sami nastavijo višino dna in tako preprečijo premikanje stvari, shranjenih v dvojnem dnu. Rio je serijsko opremljen z deljivo klopjo in kompletom za hitro popravilo predrte pnevmatike, ki se nahaja v spodnjem delu prtljažnika. Stranke, ki namesto kompleta prisegajo na tradicionalno rezervno kolo, si ga lahko dodatno naročijo.

Posoda za gorivo, ki se nahaja pod zadnjo vrsto sedežev, ima prostora za 45 litrov, kar je 2 litra več kot pri predhodniku in omogoča od 34 do 58 km dodatne vožnje z enim polnjenjem posode (odvisno od motorja).

Novi, učinkovitejši T-GDI motor z nizkimi emisijami in izjemnim odzivom

Novi Rio nudi bogato pogonsko paleto bencinskih in dizelskih motorjev, kjer prav vsak ponuja učinkovito delovanje in dobre pospeške.

Modeli, opremljeni z ročnim menjalnikom, so opremljeni s serijskim Stop&Go sistemom v kombinaciji z bencinskim 1,0 T-GDI motorjem (74 kW/100 KM) in 1,4 dizelskim motorjem (57 kW/77 KM), ki imata Eco Pack ali Low Fuel Consumption (LFC) Pack. Eco Pack vsebuje 15-palčna platišča, LED dnevne luči, Michelin pnevmatike z nizkim kotalnim uporom in nekoliko daljša prestavna razmerja zaradi doseganja čim nižje porabe goriva.

LFC Pack vsebuje vse zgoraj naštete dodatke s 5 mm nižjo odaljenostjo od tal (135 mm). Pnevmatike z nizkim kotalnim uporom so na voljo tudi pri nekaterih drugih različicah, z namenom zmanjšanja emisij CO2 (več v tehničnih podatkih na koncu dokumenta).

Naraščajoče povpraševanje po manjših motorjih je privedlo do tega, da je Kia nadgradila svoj najnovejši trivaljni 1,0-litrski T-GDI motor. Lahek in zelo učinkovit motor je leta 2015 zaživel skupaj s prenovljenim cee’dom in pričakovati je, da bo to v večini evropskih držav postal najbolj priljubljeni Riov motor.

Novi T-GDI motor nudi dobro učinkovitost in nizke emisije, z majhno težo pa tudi boljšo vodljivost vozila in manjšo verjetnost zdrsa v ovinkih. Kupci, ki se odločijo za Rio z 1.0 T-GDI motorjem, bodo lahko izbirali med dvema različicama, 74 kW (100 KM) ali 88 kW (120 KM).

ADAS asistenčne tehnologije in 5 zvezdic na Euro NCAP

Novi Rio je eden najvarnejših avtomobilov v svojem razredu in je na voljo z naprednim sistemom vozniške asistence (ADAS – Advanced Driver Assistance System). Odlikuje ga karoserija, narejena iz jekla z visoko trdnostjo, poleg tega pa je opremljen s kopico sistemov s področja pasivne varnosti, kar pomeni, da je pripravljen za preizkusne trke po najstrožjih merilih.

Z namenom doseganja maksimalnih 5 zvezdic za varnost na EuroNCAP preizkusnih trkih je novinec opremljen z opcijsko ADAS tehnologijo. Novi Rio je prvi avtomobil v B razredu, ki ponuja sistem samodejnega zaviranja v sili (Autonomous Emergency Braking – AEB) z zaznavo pešcev. Riov AEB sistem uporablja radar dolgega dosega za zaznavo morebitnega trka v vozilo spredaj ali v pešca in pomaga pri varnem ustavljanju vozila. AEB deluje v kombinaciji s sistemom za zaznavo nenamerne menjave voznega pasu (LDWS), ki voznika opozarja, če zapušča vozni pas brez vklopljenega smernika.

Do konca leta Kia za Ria namerava predstaviti še naprednejše varnostne tehnologije, med drugim zaznavo mrtvega kota (BSD), samodejno prižiganje in ugašanje dolgih luči (HBA) ter novi sistem za nadzor voznikove zbranosti (Driver Attention Warning – DAW). Slednji spremlja utrujenost in pozornost voznika s pomočjo meritev senzorjev, ki nadzirajo premikanje volanskega obroča, pospeške vozila in uporabo smerokazov. Če sistem zazna, da voznik ni pozoren na cesto, ga o tem obvesti z zvočnim opozorilom in ikono na merilniku.

Pri izdelavi karoserije novega Ria so pri Kii uporabili precejšen delež jekla z visoko trdnostjo (AHSS). Uporaba tovrstnega jekla je v skladu s Kiinimi prizadevanji po zmanjšanju povprečne teže vozil za 5 odstotkov do leta 2020 (v primerjavi z letom 2014), ob hkratnem zagotavljanju večje varnosti. 51 odstotkov karoserije novega Ria je izdelane iz lažjega jekla z visoko trdnostjo, medtem ko je ta delež pri predhodni generaciji znašal 33 odstotkov. Intenzivna uporaba jekla z visoko trdnostjo je okrepila potniško kabino in zdaj bolje razporeja sile trka, s tem pa je varnost potnikov večja. Trdnejše jeklo so uporabili pri ojačitvi A in B stebrička, bokov, strešne strukture, motornega prostora in dna. Rio je opremljen s šestimi varnostnimi zračnimi blazinami in ISOFIX sidrišči za pritrditev otroških sedežev.

Android Auto in Apple CarPlay

V osrčju Riove armaturne plošče se nahaja novi multimedijski sistem, Kiin najnovejši vmesnik (HMI – human-machine interface). Novi Rio ima 5-palčni zaslon, občutljiv na dotik, z avdio sistemom s šestimi zvočniki. Dodatno si je možno omisliti 7-palčni zaslon z navigacijsko napravo in povezljivostnimi storitvami Kia Connected Services proizvajalca TomTom®, ter popolno integracijo pametnih telefonov s platformama Android Auto™ in Apple CarPlay™.

Povezljivostni sistem Kia Connected Services, ki deluje v povezavi z navigacijskim sistemom, vozniku ponuja pester nabor svežih informacij, med drugim trenutno stanje v prometu, lokacije kamer za merjenje hitrosti2, lokalno iskanje in vremensko napoved. Ta paket storitev je brezplačno na voljo vsem kupcem sedem let od dneva nakupa vozila.

Riova platforma Android Auto™ je narejena tako, da deluje v povezavi s pametnim telefon, ki ga poganja informacijski sistem Android 5.0 (ali novejši). Android Auto™ se povezuje z uporabnikovim pametnim telefonom in omogoča upravljanje aplikacij in funkcij telefona preko infotainment sistema v vozilu, kot npr. glasovno upravljanje Google Maps, glasovno klicanje in narekovanje sporočil. Android Auto™ uporabnikom omogoča tudi predvajanje glasbe preko Google Play Music™ in še nekatere druge funkcije.

Apple CarPlay™ za iPhone5 (ali novejše različice) omogoča glasovno ukazovanje in upravljanje različnih funkcij telefona, vključno z Apple Maps, klicanjem in narekovanjem sporočil. Apple CarPlay™ prav tako omogoča uporabo drugih avdio aplikacij, ki si jih je uporabnik prenesel na svoj iPhone – kot npr. neposredno predvajanje glasbe ali branje avdio knjig.
Do konca leta 2017 bo Rio ponudil tudi polno povezljivost avdio sistema s 7-palčnim zaslonom, ki za svoje delovanje ne bo potreboval navigacijske naprave.

Kia Rio je prvi avtomobil v razredu B, ki ponuja USB vhod v prednjem in zadnjem delu kabine, s čimer vsem potnikom v vozilu omogoča dostopanje do infotainment sistema ali polnjenje mobilnega telefona.

Novi Rio že na voljo po vsej Evropi

Prodaja novega Ria, ki tako kot ostale Kie zagotavlja 7-letno tovarniško garancijo (do 150.000 km, prva 3 leta brez omejitve števila prevoženih kilometrov), se je po Evropi začela v prvem četrtletju 2017. Proizvodnja modela Rio za evropski trg se izvaja v tovarni v južnokorejskem mestu Sohari.