Novo doma: Renault Clio R.S. 200 EDC

Aktualno, Novosti

Po klasični in karavanski izvedbi se je v Sloveniji te dni predstavila še najšportnejša različica Renault Clia – R.S. 200 EDC. Malce sramežljivo se je poleg postavil še vizualno lep, a šibkejši Clio GT.

Po klasični pet-vratni in karavanski izvedbi se je v Sloveniji te dni predstavila še najšportnejša različica Renault Clia – R.S. 200 EDC. Malce sramežljivo se je poleg postavil še vizualno lep, a šibkejši Clio GT.

Osnoven Clio R.S. 200 EDC vas bo stal 21.990 evrov brez dodatnih ugodnosti.

Osnoven Clio R.S. 200 EDC vas bo stal 21.990 evrov brez dodatnih ugodnosti.

O novem Cliu smo že veliko pisali. Imeli smo ga že na testu in predebatirali v naši temi na forumu Avtomobilizem in F1. A Clio R.S. 200 EDC pa je seveda nekaj povsem drugega, saj ima dodan športnejši sprednji odbijač v stilu F1, večja platišča in zadnji spojler s športnejšim zaključkom in dvema izpušnima cevema. V notranjosti smo deležni športnejše opreme, boljšega občutka za volanskim obročem in možnostjo pretikanja s pomočjo dveh obvolanskih prestavnih ročic. Številka 200 pomeni število konjev, ki ostaja nespremenjeno, ter EDC, ki označuje samodejni menjalnik z dvojno sklopko. To je prihodnost, pravijo pri Renaultu.

Turbinski 1,6-litrski pogonski agregat v R.S. različici ponuja več navora ob nižji povprečni kombinirani porabi, ki sedaj znaša 6,3 l/100 km. S tem so poleg športnosti dosegli, da je novi Clio R.S. tudi bolj uporaben avto za vsakodnevne potrebe. S pomočjo R.S. monitorja in R-linka pa je mogoče spremljati svoje čase in jih primerjati s prijatelji z vseh večjih dirkališč v Evropi. Novi Clio je v primerjavi s tretjo generacijo tudi lažji.

Bistveni poudarki:

– Clio R.S. 200 EDC ponuja 147 kW (200 KM) in povprečno porabo 6,3 l/100 km za ceno 21.990 evrov,
– zelo zaželjen paket Cup vas bo dodatno stal 880 oziroma Cup Plus 980 evrov, ki vključuje 18″ lahka lita črna platišča, športno podvozje, rdeče zavorne čeljusti in v Cup Plusu še R.S. monitor 2.0,
– nova pridobitev Clia R.S. je tudi Lounch Control za hiter štart do stotke v 6,7 sekundah,
– šibkejša različica Clio GT EDC ponuja 88 kW (120 KM) s povprečno porabo 5,2 l/100 km,
– oba avtomobila imata gumb R.S. drive, ki omogoča športnejšo vožnjo (pri Cliu R.S. je mogoče izklopiti tudi povsem elektroniko)
– naročiti je mogoče podaljšano jamstvo (5 let/100.000 km) v višini plačila 500 evrov.

Novi Clio R.S. vas bo v osnovi stal 21.990 evrov, medtem ko šminkerska Clio GT različica pa zgolj 17.990 evrov z možnostjo doplačila 700 evrov za izvedbo Grandtour. Trenutno zastopnik ponuja ugodnosti, če se odločite za Renault financiranje ali na gotovino. V letu 2013 naj bi na slovenske ceste zapeljalo 10 Cliov R.S.

Ravno s tem dirkalnikom je Ivan Pulič dober teden dni nazaj v Imoli osvojil 6. mesto.

Ravno s tem dirkalnikom je Ivan Pulič dober teden dni nazaj v Imoli osvojil 6. mesto.

Clia R.S. smo preizkusili na krškem kartodromu Raceland. Predstavila pa se je tudi domžalska ekipa LEMA Racing, ki v letošnji sezoni z dvema pokalnima dirkalnikoma Clio R.S. nastopa v evropskem Renault pokalu EuroCup z mladima hrvaškima voznikoma. Dirkalna različica, ki velja za najmočnejšo opcijo tega avtomobila ima več navora, več konjev in sekvenčni ročni dirkalni menjalnik s tudi obvolanskima prestavnima ročicama. Dirkalnik je v primerjavi s serijskim R.S.-om olajšan za 200 kilogramov. Ekipa ponuja ta dva dirkalnika, kot tudi še tri pokalne Clie R.S. prejšnje generacije ter še nekaj ostalih dirkalnikov v najem na track dayih.


Iztok Franko

Iztok Franko

Nekdanji urednik portala Avto.Over.Net deluje na področju avtomobilističnega novinarstva že vse od leta 2005. V svoji karieri je preizkusil že preko tisoč različnih avtomobilov. Najraje pa, kot pravi, sede v dirkalnike. V posebno čast si šteje, da je uspel dirkati proti asom svetovnega kova kot sta Fernando Alonso in Pedro De La Rosa... Trenutno živi in dela v Dubaju.

Sorodne vsebine