Novo doma: Range Rover Velar (je to ravno prav zajeten “Range”?)

Novo doma, Top

Range Rover je svojo ponudbo okrepil s četrtim modelom. To je Velar, ki se po velikosti nahaja med manjšim Evoqueom in večjim Sportom. Pri znamki …

Range Rover je svojo ponudbo okrepil s četrtim modelom. To je Velar, ki se po velikosti nahaja med manjšim Evoqueom in večjim Sportom. Pri znamki z novim modelom stavijo na minimalistični dizajn, napredne tehnologije in tradicionalno dobre off-road karakteristike.

Dizajn Velarja je že na prvi pogled čudovit. Je minimalističen in nakazuje bodoči oblikovalski jezik znamke. Avtomobil je dobil nove LED žaromete spredaj in zadaj, kljuke vrat, ki se skrijejo v karoserijo ter poseben zadnji spojler, ki vodo usmeri stran od zadnjega stekla. Prednji žarometi so lahko v tehnologiji LED (standardni, prilagodljivi in matrični) ter laserski (domet 55o metrov).

V notranjosti v oči bode nov infotainment, ki ima dva zaslona na sredinski konzoli. Sistem za informacije in zabavo Touch Pro Duo nudi kombinacijo dveh 10-palčnih zaslonov na dotik visoke ločljivosti. Touch Pro Duo lahko uporabljate v kombinaciji z barvnim prikazom na vetrobranskem steklu ali interaktivnim voznikovim zaslonom, ki sta na voljo kot dodatna oprema. Tako lahko vzporedno nadzorujete in upravljate več funkcij hkrati. Na zgornjem sistemu lahko na primer uporabljate navigacijo, na spodnjem pa predvajate medijske vsebine. Pri Interaktivnem voznikovem zaslonu si lahko kot dodatno opremo izberete 12,3-palčni zaslon visoke ločljivosti.

Velar nudi pestro izbiro sedežev, tudi v 8, 20, 18 in 20 smeri električno pomične sedeže z dodatnimi funkcijami, kot so masaža, spomin, ogrevanje in hlajenje sprednjih sedežev. Na voljo je tudi samodejno prilagajanje vstopne višine, ki je del elektronskega zračnega vzmetenja (serijsko pri motorjih V6, dodatna oprema pri D420). Ta potnikom omogoča, da lažje vstopajo v vozilo in izstopajo iz njega, saj se lahko spusti do 40 mm.

Ob postavljenih vseh sedežih Velar razpolaga s 673 litri prtljažnega prostora.

Najnovejša generacija popolnoma aluminijastih motorjev podjetja Land Rover se imenuje Ingenium. Motorji so lažji, imajo manjšo porabo in so močnejši od predhodnikov, saj so vanje nameščene tehnologije, kot je sistem stalnega spremenljivega dvigovanja sesalnih ventilov, ki izboljšuje vse vidike učinkovitosti in ekonomičnosti porabe goriva ter prispeva k zmanjšanju izpustov CO2.

Velar je opremljen s štirikolesnim pogonom (AWD) z inteligentno dinamiko in vektoriranjem navora. Vektoriranje navora zagotavlja nadzorovano in odzivno zavijanje ter deluje v povezavi z Inteligentno dinamiko pogona. Skupaj uravnavata porazdelitev navora motorja med vsa štiri kolesa, zaradi česar je vozilo lahko bolj stabilno.

Velar je po ceni in tehnologijah, s katerimi razpolaga nekoliko bližje modelu Sport kot pa modelu Evoque. Njegovi glavni konkurenti so Porsche Macan, BMW X4 in Audi Q5. Začetna cena za slovenski trg je 62.000 evrov, zdaj pa je na voljo tudi do zob z opremo oboroženi začetni model “First edition”, ki ima praktično vse. Cena le-tega je v omejeni količini 126.000 evrov. Slovenski uvoznik pričakuje, da bodo v prvem letu prodali od 20 do 30 vozil.

Na tej povezavi si oglejte specifikacije in cenik.