Novo doma: Peugeot 308

Aktualno, Novo doma, Novosti

Peugeot tudi v Sloveniji predstavlja povsem novo generacijo modela 308, ki ga izdelujejo kje drugje, kot v francoskem mestu Sochaux.

Peugeot tudi v Sloveniji predstavlja povsem novo generacijo modela 308, ki ga izdelujejo kje drugje, kot v francoskem mestu Sochaux. Tu nastajajo praktično že vsi Peugeoti skozi zgodovino s prvo številko v imenu 3.

Pri proizvajalcu pravijo, da jim je v prvem planu najpomembnejše dizajn, kakovost in učinkovitost. Na relaciji med Domažalmi in Rogaško Slatino sem ga uspel že preizkusiti in me je navdušil z izboljšano vozno dinamiko, boljšim počutjem v kabini, modernejšo zasnovo in manjšim bolj neposrednim volanskim obročem. Novi 308 je izdelan namreč na novi modularni platformi EMP2. Slednja postaja osnova za vsa nova vozila te znamke in je korak naprej pri razvoju.

Od predhonika je novi 308 lažji za približno 140 kilogramov!

Od predhonika je novi 308 lažji za približno 140 kilogramov kar je kot bi odstranili iz vozila kar dva povprečna odrasla potnika!

Vizualno Peugeot ostaja sto odstotni Peugeot. A kljub temu je drugačen od predhodnika in še bolj všečen. Mere vozila so kompaktne, masa je zmanjšana. Novi Peugeot 308 je z dolžino 4,25 m najbolj kompaktna limuzina v svojem tržnem razredu. Z višino 1,46 m je tudi nizka, njena širina pa dosega 1,80 m. Prednja in zadnja previsa sta bila, zahvaljujoč novi platformi EMP2, ki omogoča namestitev koles na “štiri strani”, skrajšana. Te mere prepričljivo definirajo njeno dinamično naravnanost in zagotavljajo izredno prostornost potniške kabine. Medosna razdalja je v primerjavi s predhodnikom daljša. Izbirati je mogoče izmed 10 barv. Opcijska panoramska steklena streha pa je večja in temnejša. Visoko nameščena stranska linija ga naredi športnejšega. Precej pozornosti so posvetili tudi kompaktnejšemu zapiranju vrat – preizkusite to, ko si boste avtomobil ogledali v kakšni izmed avtohiš.

Izvedenke višjih stopenj opremljenosti so serijsko opremljene s Full LED žarometi. To je na voljo premierno na svetu. Vozilu dajejo izrazito prepoznaven svetlobni izraz. Imajo izpiljeno in do potankosti dodelano obliko in dajejo vozilu tehnološko dovršen mačji pogled.

Notranjost potniškega prostora in še posebej velik prtljažni prostor odgovarjata na pričakovanja ciljne skupine kupcev. S prostornino prtljažnika 470 litrov, od tega 35 litrov prostora za shranjevanje pod tepihom, dosega v svojem tržnem razredu rekordno vrednost. Nakladalni prag je nizek, široka odprtina za nakladanje pa olajša shranjevanje tovora na pravokoten in prostoren prostor v prtljažniku. Maksimalna velikost prtljažnika je 1.309 litrov.

Pozorni bodite na kazalec, ki prikazuje obrate. Se v isti smeri premika tudi v vašem avtomobilu?

Pozorni bodite na kazalec, ki prikazuje obrate. Se v isti smeri premika tudi v vašem avtomobilu?

Peugeot i-Cockpit je zaščiteno ime, ki pomeni novo zasnovano notranjost Peugeota 308, kot tudi ostalih modelov, ki prihajajo. Volanski obroč je manjši, medtem ko instrumentalna plošča postavljena višje, nad volan. To smo spoznali že v Peugeotu 208. Če nas je tam to motilo, je tu to že manj moteče. Mogoče celo bolj dodelano. Kot zanimivost – analogni prikazovalnik obratov kaže od desne proti levi. Tako z analognim prikazovalnikom hitrosti, ki je postavljen levo, se kazalca premikata en k drugemu. Od drugega nivoja naprej, Active, je prisoten tudi zaslon s sistemom SMEG velikost 9,7″ s pomočjo katerega nastavljate radio, klimo, opcijsko navigacijo (s 44 državami), Bluetooth, ipd. V kolikor je prisotna navigacija si lahko na disk naložite do 5 GB glasbenih vsebin.

Serijsko so na voljo tri opreme, Acces, Active in Allure. Opcijsko pa lahko izberete še med drugim dodatki, kot so električna parkirna zavora, vstop in zagon brez ključa, Park assist (od marca 2014). sedeža s funkcijo masaže, paket Sport pack (od aprils 2014), ipd. Opcijski aktivni tempomat deluje od 40km/h naprej ter od 4. prestave naprej. Novi 308 opozarja tudi na nevarnost naleta in ima sistem za opozarjanje na mrtvi kot. Novi 308 ima sicer serijsko šest zračnih varnostnih blazin.

Motorno ponudbo trenutno predstavljao trije bencinarji; 1.2 VTi s 60 kW moči ter dva 1.6 THP motorja z 91 kW oziroma 115 kW. Trenutno sta v ponudbi še dva dizelska agregata in sicer 1.6 HDi z 92 ali 115 kW. Močnejši je pojmovan kot e-HDi, saj ima sistem stop/start. Medtem, ko so šibkejši motorji ponujeni s 5-stopenjskim ročnim menjalnikom imamo pri močnejši šesto stopenjskega. Opcijsko je na voljo tudi avtomatika. V letu 2014 lahko pričakujemo še ofenzivo manjšega 1.2 THP motorja s 95 kW in 6-stopenjskim ročnim menjalnikom ter močnejšega 2.0 HDi dizla s 110 kW. Sledil mu bo še šibkejši 1.6 e-HDi z 88 kW. Vsi motorji so EURO 6 emisijskega standarda.

peugeot 308 2013

V Sloveniji velja na nova vozila 4 letna garancija, medtem ko servisni interval je na 1 leto oziroma 25.000 prevoženih kilometrov. Cene pa se pričnejo od 13.390 evrov dalje za bencinarja oziroma 14.990 evrov za dizelsko različico. Največji konkurentje so Volkswagen Golf, Renault Megane, Opel Astra, Kia Cee’d, Ford Focus in podobni. Borba bo napeta, saj se pri nas kar 25 odstotkov vseh prodanih vozil proda v tem razredu!