Novo doma: Ford Focus Active (slovenski avto leta v “terenski” preobleki)

Novo doma, Top

Po Fiesti v izvedbi Active je Ford na slovenskem trgu predstavil še Focusa v terenski preobleki.

Focus Active je na voljo kot petvratna kombilimuzina ali karavan z večjim odmikom od tal in posebno konfiguracijo podvozja.

Na zunaj boste Focusa Active od klasične različice ločili po prednji maski s črno obrobo, strešnih nosilcih, stranskih bočnih oblogah ter unikatnih platiščih.

Na voljo sta dve posebni barvi karoserije, Focus Active pa je že serijsko opremljen s prednjima meglenkama v LED tehnologiji.

Podvozje Focusa Active je v primerjavi s klasično različico dvignjeno, in sicer za 30 mm spredaj in 34 mm zadaj. Podvozje je nekoliko bolj “heavy duty”, saj so amortizerji prilagojeni zahtevnejšim podlagam. Vsi Focusi v izvedbah Active se ponašajo z neodvisnim vzmetenjem zadaj.

Poleg osnovnih, ki jih najdemo že v klasični različici Focusa, ima Active še dva dodatna vozna programa – “slippery” (za vožnjo po spolzkih podlagah) in “trail” (za vožnjo po makadamu).

V notranjosti v primerjavi s klasično različico ni bistvenih sprememb. Sedežni paketi so lahko delno usnjeni – lahko z modrimi šivi.

Izbira pogonskih sklopov vključuje Fordove 1,0- in 1,5-litrske bencinske motorje EcoBoost z močjo do 134 kW (182 KM) ter Fordove 1,5- in 2,0-litrske dizelske motorje EcoBlue z močjo do 110 kW (150 KM), ki jih lahko dopolnjujeta šeststopenjski ročni ali osemstopenjski samodejni menjalnik.

Focus Active je tretji član Fordove nove družine ‘crossoverjev’ Active, v kateri se je pridružil modeloma Fiesta Active in KA+ Active. Fordovi trgovci že sprejemajo naročila za novinca, ki ga izdelujejo v Fordovem obratu v Saarlouisu v Nemčiji. Na slovenskem trgu bo tak Focus na voljo za vsaj 21.220 evrov (v kombilimuzinski različici z že vključenim popustom), oz. za vsaj 21.860 evrov (za karavana).