Novi Renault Clio: peta generacija slovenskega državnega prvaka

Aktualno, Novosti

Renault predstavlja novega Clia, peto generacijo avtomobila, ki je že dosegel 15 milijonov prodanih primerkov.

Od prve predstavitve leta 1990 je Clio postal najbolje prodajani model Skupine Renault na svetu. Clio je bil večkrat najbolj priljubljeni avtomobil v Franciji kot katerikoli drug model, od leta 2013 pa je tudi vodilni avtomobil segmenta B v Evropi. Od leta 2012 do 2018 je bila prodaja Clia vsakič večja kot leto prej.

Pri Renaultu pravijo, da ima novi Clio bolj zrelo zunanjo podobo, v notranjosti pa je doživel temeljito preobrazbo. 100 odstotkov njegovih delov je povsem novih. Kar zadeva zunanje mere je Novi Clio sicer za 14 mm krajši, a kljub temu znotraj prostornejši. Karoserija je v prid aerodinamičnosti in športnosti spuščena za do 30 mm.

Povsem na novo je bil zasnovan potniški prostor. Clio je opremljen z najširšimi zasloni v segmentu. 9,3-palčen zaslon multimedijske naprave je največji zaslon doslej v modelu Renault. Novi Clio je prvikrat opremljen z digitalno instrumentno ploščo; tradicionalne analogne merilnike je nadomestil digitalen zaslon.

Vsak lastnik ali lastnica Novega Clia lahko svoj avto oblikuje po lastnih željah s pomočjo paketov opreme in dodatkov, ki določajo videz osrednje konzole, armaturne plošče, vratnih oblog, volana in naslonov za roke. Prostornina prtljažnika je zrasla na 391 litrov (največ v tem razredu).

Do leta 2022 bo imela Skupina Renault v svoji ponudbi 12 elektrificiranih modelov. Novi Clio bo prvi med njimi s hibridnim pogonskim sklopom.