Novo doma: Abarth 595 (nov obraz in več moči za italijansko žepno raketo)

Novo doma

Zmogljivost, okretnost, dobra lega, prepoznaven zvok so elementi, ki bodo še naprej zaščitni znak Abartha 595. Slavno ime Abarth še naprej skrbi, da sta značka s škorpijonom in njen italijanski slog ena izmed najbolj zaželenih in ekskluzivnih – tudi na slovenskem trgu. Novi model naj bi bil od leta 2008 predstavljenega predhodnika boljši zaradi zmogljivejših motorjev, […]

Zmogljivost, okretnost, dobra lega, prepoznaven zvok so elementi, ki bodo še naprej zaščitni znak Abartha 595. Slavno ime Abarth še naprej skrbi, da sta značka s škorpijonom in njen italijanski slog ena izmed najbolj zaželenih in ekskluzivnih – tudi na slovenskem trgu.

Zastopnik je v Sloveniji prodal 14 predhodnikov - vseh razen modelov Biposto

Zastopnik je v Sloveniji prodal 14 predhodnikov – vseh razen modelov Biposto

Novi model naj bi bil od leta 2008 predstavljenega predhodnika boljši zaradi zmogljivejših motorjev, razširjene ponudbe serijske opreme ter številnih produktnih inovacij, ki jih je običajno moč opaziti v avtomobilih višjega razreda. Novi 595 je na voljo kot “hatchback” ali kabriolet. Abarth se še vedno drži filozofije “en nivo opreme, en motor”. Ponovno so na voljo trije nivoji – 595, 595 Turismo in 595 Competizione, v enakem vrstnem redu opremljeni z vse številčnejšo konjenico.

Vsi trije nivoji opreme vsebujejo 1,4-litrski turbo bencinski motor, prva dva pa sta bila deležna povečane moči. Nivo 595 ima tako odslej 145, 595 Turismo pa 165 konjskih moči. Medtem je enaka moč ostala modelu 595 Competizione, ki se s 180 konjskimi močmi izmed vseh treh najbolj približa dirkaškemu občutku. Slednjega lahko voznik pri tem nivoju opreme najbolje izkorišča tudi zaradi posebnih školjkastih (na zadnjem delu karbonskih) sedežev, ki za razliko od prvih dveh nivojev opreme nudijo odlično bočno oporo.

595 Competizione lahko nadgradite še s paketom performance

595 Competizione lahko nadgradite še s paketom performance

595 Competizione do 100 kilometrov na uro porabi zgolj 6,7 sekunde. Za zaustavljanje skrbi zavorni sistem Brembo s štiribatnimi aluminijastimi fisnimi zavornimi čeljustmi. Dodatno moč zagotavlja tudi izpušni sistem Record Monza, katerega “opaznost” lahko prilagajate s pomočjo sistema “dual mode”. Vse različice Abartha 595 so opremljene s petstopenjskim ročnim menjalnikom, na voljo pa je tudi robotizirani sekvenčni z obvolanskima prestavnima ročicama. Prav tako imajo vsi Abarthi 595 elektronsko zaporo diferenciala (torque transfer control – TTC) in tipko sport, ki prilagaja odzivnost volana in stopalk ter glasnost izpuha. Pri različici Competizione pa je odslej za doplačilo na voljo tudi mehanska zapora diferenciala, s čimer je avtomobil edini v segmentu, ki se lahko z njo pohvali.

Na prednjem delu zunanjosti vozila je najbolj opazna velika zračna odprtina, ki odslej omogoča za 18% boljše hlajenje. Novi so prednji žarometi in LED luči, medtem ko je bočna linija ostala ista. Avtomobil ima tudi za odtenek boljšo aerodinamiko, na voljo pa je tudi s 17-palčnimi platišči. Zadek avtomobila zaznamuje predvsem difuzor, prenovljene pa so tudi zadnje luči.

V notranjosti avtomobila so bili prenovljeni sedeži, kot rečeno najboljši pri nivoju Competizione, ter volanski obroč. Za doplačilo je odslej na voljo tudi zmogljivejši 7-palčni zaslon, ki poleg zabavnih, skrbi tudi za vsebine (npr. prednalaganje dirkališč za potrebe telemetristov), ki jih lahko voznik Abartha 595 koristi pri dirkaškem udejstvovanju.

Za novega Abartha 595 boste morali v Sloveniji odšteti od 18.990 evrov dalje (za najosnovnejšo različico). Cena različice Turismo 22.990, različice Competizione pa pri 25.990 evrov. Za kabrioleta pa boste vsakemu nivoju opreme morali dodati še po okrogla dva tisočaka. Celoten cenik na voljo TU.