Opel OnStar – sistem za pomoč v sili sedaj tudi v Sloveniji

Novosti

Opel svoje avtomobile opremlja z naprednim sistemom za povezave in storitve Opel OnStar. V Evropi je bil OnStar lansiran leta 2015 in sicer fazno po posameznih državah in od letošnjega septembra je na voljo na večini evropskih trgov, vključno s Slovenijo. Skladno s politiko znamke, po kateri morajo biti premijske tehnologije dostopne najširšemu krogu kupcev, […]

Opel svoje avtomobile opremlja z naprednim sistemom za povezave in storitve Opel OnStar. V Evropi je bil OnStar lansiran leta 2015 in sicer fazno po posameznih državah in od letošnjega septembra je na voljo na večini evropskih trgov, vključno s Slovenijo.

Skladno s politiko znamke, po kateri morajo biti premijske tehnologije dostopne najširšemu krogu kupcev, bo celoten sveženj storitev sistema Opel OnStar, v prvih 12 mesecih uporabe po registraciji brezplačen. Omogoča številne pomembne storitve kot so pomoč v primeru nesreče in kraje vozila, diagnostiko vozila, prenos cilja v navigacijo ter ga je moč upravljati s pomočjo mobilne aplikacije na pametnem telefonu za upravljanje na daljavo.

Zagotavljanje varnosti 24/7/365 (»Pomoč v sili«)

nosecnica-onstar

Poleg učinkovitih storitev zagotavlja sistem Opel OnStar predvsem in najprej celovito varnost. V primeru nesreče sistem samodejno sproži klic na pomoč, ne glede na to, ali voznik zmore to storiti sam ali ne. Opozorilo na nesrečo je namreč preko sistema OnStar poslano samodejno, ko se sproži vsaj ena izmed varnostnih zračnih blazin. Po prejetem samodejnem sporočilu operater v nadzornem centru pokliče vozilo in ugotovi ali je potrebno na kraj nesreče poslati pomoč. Če ob klicu ni odziva, so na natančno določen kraj nesreče nemudoma napoteni reševalci. Nadzorniki v centru Opel OnStar, v angleškem Lutonu, so uporabnikom na voljo 24 ur na dan, sedem dni v tednu, 356 dni v letu. Sistem Opel OnStar namreč zagotavlja pomoč v sili uporabnikom kadarkoli ti zanjo zaprosijo, oziroma jo potrebujejo. Na primer tudi takrat, ko so bili le priča prometni nesreči. Stikala sistema Opel OnStar so nameščena na stropu vozila, v nekaterih avtomobilih, v ohišju notranjega vzvratnega ogledala.

https://www.instagram.com/p/BK2ts8Kjtrv/?taken-by=avtoovernet

Preprosto in hitro iskanje ukradenega vozila (»Pomoč v primeru kraje vozila«)

Sistem Opel OnStar bo nudil pomoč pri iskanja ukradenega vozila lastnikom, policiji in pooblaščenim agencijam zavarovalnic ter jim omogočil, da vozilo, kar se da hitro in varno vrnejo lastniku. Ob tem omogoča sistem OnStar v primeru kraje zaporo zagona in blokado delovanja motorja na daljavo.

OnStar operater lahko na željo lastnika onemogoči delovanje vozila in tako roparju onemogoči ponovni zagon avtomobila. Sistem ima lastno napajanje, kar še dodatno otežuje kraje vozil.

OnStar operater lahko na željo lastnika (na daljavo) onemogoči delovanje vozila in tako roparju onemogoči ponovni zagon avtomobila. Sistem ima lastno napajanje, kar še dodatno otežuje kraje vozil.

Mesečno posodobljeni podatki o delovanju vozila (»Diagnostika vozila«)

Sistem Opel OnStar lahko preko elektronske pošte mesečno pošilja poročila z najpomembnejšimi podatki o delovanju vozila. Ob tem je mogoče pregled delovanja motorja zagnati kadarkoli, s preprostim pritiskom na stikalo. S to možnostjo se je mogoče popolnoma mirno in brez sumničavosti o pravilnem delovanju vozila podati na sleherno daljšo pot.

Vnos cilja potovanja s pomočjo svetovalca (»Prenos cilja«)

S pritiskom na modri gumb OnStar se voznik poveže z OnStar svetovalcem. Le-ta bo lociral vozilo in naložil cilj v navigacijski sistem. To vsekakor prihrani čas, pa še bolj varno je, saj pogled in fokus ostaneta na cesti in ne na navigacijskem sistemu.

onstar-destinacija

Trenutno uporabniki sistem OnStar koristijo ravno zaradi pomoči pri iskanju želene destinacije.

Mobilna aplikacija za pametni telefon (»Daljinsko upravljanje«)

2016-09-27_opel-onstar-v-sloveniji-3

Lastniki pametnih telefonov se bodo s pomočjo posebne mobilne aplikacije z vozilom lahko povezali tudi na daljavo. S tem jim bo omogočeno:

  • biti v povezavi s sistemom OnStar kjerkoli, kadarkoli
  • na daljavo pridobiti pomembne podatke o vozilu, kot so podatki o količini motornega olja in o tlaku v pnevmatikah
  • zaklepati in odklepati vozila na daljavo
  • pridobivati podatke o lokaciji vozila
  • sprožiti hupo in utripanje luči
  • hitro prenesti destinacije v navigacijski sistem avtomobila

S popolnim nadzorom osebnih podatkov (»Stikalo zasebnosti«)

Uporabniki sistema OnStar v Evropi bodo imeli popoln nadzor nad upravljanjem podatkov o delovanju in uporabi avtomobila ter zagotovljenimi storitvami. Pred aktivacijo sistema bodo morali soglašati s pogoji uporabe, s katerimi bodo natančno seznanjeni. Ob tem bodo lahko kadarkoli, s pritiskom na tako imenovano stikalo zasebnosti, zakrili trenutni položaj avtomobila. Ne glede na to, ali bodo podatki o lokaciji vozila dostopni ali prikriti, bodo uporabljeni le za zagotavljanje varnostnih storitev in ne za sledenje uporabnikom. V primeru sprožitve varnostne zračne blazine, bo Opel OnStar samodejno izključil zakrivanje položaja vozila in v najkrajšem možnem času napotil pomoč na kraj nesreče.

Kot omenjeno, bo sistem OnStar v prvih 12 mesecih po registraciji vozila v sistem, na voljo brezplačno. Po preteku preizkusnega obdobja bo za storitev OnStar potrebno odšteti 9,95€ na mesec, letna naročnina pa znaša 99,50€.

Sistem OnStar je standardno na voljo pri višjih stopnjah opreme in sicer: Cosmo, Innovation, GLAM, SLAM, Drive, Dynamic, Sport, OPC in Country Tourer. Tako opremljena vozila v skupni prodaji Oplca v Sloveniji predstavljajo četrtino prodajnih količin,  pri novi Astri pa skoraj polovico. Pri večini ostalih stopenj oprem je sistem OnStar na voljo za doplačilo 490€.