Novi Mercedes-Benz razred S

Aktualno, Novosti

Razred S pri mercedesu predstavlja vrh ponudbe. Vsaka generacija znova je pionir razvoja in pri Mercedes-Benzu so ga oklicali za najboljši avto na svetu. Zgodovina razreda S je dolga in enako dolg je tudi seznam inovacij, ki jih je prinesel razred S. Leta 79 je bil to ABS, leta 81 Airbag, leta 93 ESP, 95 […]

Razred S pri mercedesu predstavlja vrh ponudbe. Vsaka generacija znova je pionir razvoja in pri Mercedes-Benzu so ga oklicali za najboljši avto na svetu.

Zgodovina razreda S je dolga in enako dolg je tudi seznam inovacij, ki jih je prinesel razred S. Leta 79 je bil to ABS, leta 81 Airbag, leta 93 ESP, 95 parkirni senzorji, 99 v ogledala vgrajeni smerniki. Vse to so pomembne inovacije, ki danes krasijo prav vsak avtomobil. Tokratna generacija je korak bližje k vožnji brez prometnih nesreč. 

mercedes-s-002

Večji, daljši, bolj spolzek

Tokratno zunanje oblikovanje je plod slovenskega oblikovalca Roberta Lešnika. Avtomobil je prepoznaven mercedes s športnejšim karakterjem, kot smo ga bili vajeni. Od predhodnika je daljši 2.1 centimetra, malenkost je tudi širši in višji. Pri oblikovanju jim je uspelo izboljšati koeficient upora, ki tokrat znaša 0,24, celotna karoserija pa je izdelana iz aluminija. Kljub temu je masa avtomobila 1.900 kilogramov. Posebno poglavje je namenjeno nizki porabi. Model S300 bluetec hybrid (za pogon uporablja kombinacijo 2,1-litrskega dizla in elektromotorja – skupna moč je 150 kilovatov) namreč porabi zgolj 4,4 litra na 100 kilometrov. Model S500 plug-in hybrid pa naj bi porabo spustil celo pod štiri litre. 

Luksuzna oprema

Verjetno pri tem avtomobilu ni treba posebej omenjati, da je ustvarjen za kupca, ki sedi zadaj desno. Potnikom na zadnjih sedežih prvič ponudil ogrevana naslonjala za roke, inovativen sistem za parfumiranje, ki odišavlja zrak iz klimatske naprave, popolna novost je tudi masažni sistem z učinkom vročega kamenja za sprednje in zadnje sedeže. Za uživanje v glasbi ima S serijsko vgrajen stereosistem z desetimi zvočniki, ljubitelji glasbe bodo lahko izbrali dva veliko zmogljivejša Burmesterjeva avdiosistema. Poleg že znanih varnostno-asistenčnih sistemov bo potnikom na zadnjih sedežih na voljo varnostni pas z vgrajenimi zračnimi blazinami.

mercedes-s-001

Inovacije

Popolna novost pri serijskem avtomobilu je odsotnost klasičnih žarnic v celotnem vozilu, saj jih je prvič nadomestila tehnologija LED. Sprednji žarometi imajo 56, zadnje luči pa 35 diod. Dodatnih 300 so jih pri Mercedesu namestili v notranjost za ustrezno ambientalno osvetlitev. Prvič ima avtomobil vgrajen še sistem magic body control, ki s kamerami za vetrobranskim steklom ves čas nadzira in preučuje cesto pred avtomobilom in zaznanim parametrom prilagaja nastavitev podvozja.

Avtomobil ima vgrajene tudi varnostne sisteme (kombinacija kamere in radarjev), ki zaznavajo ostale udeležence v prometu. Tako se avtomobil samodejno zaustavi v primeru, da pred njega stopi pešec ali kolesar, je zmožen samodejno zavijati na avtocesti in se približuje ciljem samodejne vožnje. Edina omejitev do sedaj so zakonski predpisi, ki ne dovoljujejo vožnje brez, da bi voznik držal volan.