Novi BMW serije 4 Gran Coupe

Aktualno, Novosti

Prihaja BMW serije 4 Gran Coupé, ki ima identične dimenzije kot dvovratna različica: dolžina vozila znaša 4.638 milimetrov, širina 1.825 milimetrov, medosna razdalja pa 2.810 milimetrov.

Prihaja BMW serije 4 Gran Coupé, ki ima identične dimenzije kot dvovratna različica: dolžina vozila znaša 4.638 milimetrov, širina 1.825 milimetrov, medosna razdalja pa 2.810 milimetrov.

Na sprednjem delu sta modela enaka, saj sta oba opremljena s tipičnimi oblikovnimi elementi BMW, kot so dvojne ledvičke, dvojni okrogli žarometi in velika odprtina za zrak na sprednjem odbijaču. Vseeno pa je streha BMW serije 4 Gran Coupé za dvanajst milimetrov višja, 112 mm daljša in nežno razpotegnjena, tako da se gladko steka v zadnje panele in pokrov prtljažnega prostora. Za BMW tipični kratki previsi, dolg pokrov motorja in nazaj potisnjena potniška kabina dopolnijo obliko BMW serije 4 Gran Coupé, ki tako izraža popolno ravnovesje s smelo navzočnostjo.

bmw 4 serije gran coupe m sport 2014

Razpotegnjena linija strehe poudari eleganco in sofisticiranost BMW serije 4 Gran Coupé, ob tem pa postavlja nove standarde estetike v razredu srednje velikih vozil, saj poseduje tudi odločilne praktične prednosti. Poleg večjega udobja je v notranjosti na primer več prostora za glavo. Prostornina prtljažnega prostora znaša 480 litrov, kar je 35 litrov več od dvovratne različice. Tako pa je na voljo več udobja pri soočanju z vsakodnevnimi izzivi na cesti z BMW serije 4 Gran Coupé.

Dinamični in elegantni koncept s funkcionalnimi elementi

BMW serije 4 Gran Coupé s svojo štirivratno konfiguracijo ponuja potnikom lažje vstopanje in izstopanje iz vozila v primerjavi z dvovratno izvedbo coupé. Vrata brez okvirjev imajo značilne oblikovne poteze srednje velikih različic BMW coupé in poudarjajo prefinjenost koncepta. Funkcionalna eleganca vozila s konfiguracijo sedežev 4+1 je poudarjena z opaznimi okroglimi instrumenti v izvedbi Black Panel in prostostoječim ravnim zaslonom iDrive. Široka odprtina za dostopanje do prtljažnika skupaj z njegovo prostornostjo olajšata natovarjanje in raztovarjanje. Zadnja deljiva klop v razmerju 40:20:40 prav tako doda k fleksibilnosti. Največja prostornina prtljažnega prostora znaša 1.300 litrov in velja za največjo v razredu premium štirivratnih coupé izvedb, ki so trenutno na trgu. Pokrov prtljažnika v sklopu osnovne opreme vključuje mehanizem samodejnega odpiranja in zapiranja za maksimalno udobje ter funkcijo Smart Opener v sklopu dodatne opreme, ki omogoča odpiranje in zapiranje pokrova prtljažnika s premikanjem stopala.

Široka paleta možnosti

Notranjost BMW serije 4 Gran Coupé predstavlja eleganco in sofisticiranost v povezavi z izjemno ergonomijo. Vsi krmilni elementi se nahajajo v optimalnem dosegu voznika. Izvedba, znana kot večplastnost – inteligentna uporaba prostora s povezovanjem linij in površin v plasti – izraža značilno osredotočenost BMW na voznika. Linije se iz kokpita raztezajo vzdolž sprednjih vrat in B-stebrička v zadnji del potniške kabine. Ustvarjajo občutek enotnosti, ki zajema sprednje in zadnje sedeže, kot to velja tudi za tekoči prehod, ki ga ustvarjajo notranji vratni paneli. Oblika zadnje klopi daje vtis dveh ločenih sedežev, vseeno pa lahko na oblazinjeni »konzolni površini« med njima sedi tretji potnik (konfiguracija sedežev 4+1). Izjemne kombinacije materialov in vrhunska kakovost izvedbe opredeljujejo premium ambient v novem BMW serije 4 Gran Coupé. Osnovna različica modela skupaj s tremi paketi opreme in paketom M Sport v sklopu dodatne opreme zadovolji vse želje po posebnem videzu in karakterju. Program BMW Individual, ki je na voljo ob vstopu modela na trg, vključuje možnosti za individualiziranje ekskluzivnega vozila s posebnimi paketi usnjenih notranjih elementov, barvnimi zaključki in 19-palčnimi lahkimi aluminijastimi platišči.

Štiri in šestvaljni bencinski motorji ter dva štirivaljna dizelska motorja

Novi BMW serije 4 Gran Coupé nudi možnost izbire med petimi zmogljivimi, izpopolnjenimi in učinkovitimi motorji. Najzmogljivejši med njimi je 3,0-litrski vrstni šestvaljni bencinski motor v 435i, ki razvije 225 kW/306 KM (poraba goriva mestna/izvenmestna/kombinirana: 11,4/6,2/8,1 l/100 km; vrednosti emisij CO2: 189 g/km). BMW 428i Gran Coupé (poraba goriva mestna/izvenmestna/kombinirana: 8,9/5,3/6,6 l/100 km; vrednosti emisij CO2: 154 g/km) in BMW 420i Gran Coupé (poraba goriva mestna/izvenmestna/kombinirana: 8,7/5,1/6,4 l/100 km; vrednosti emisij CO2: 149 g/km) sta opremljena z lahkimi in zmogljivimi štirivaljnimi motorji, ki razvijejo 180 kW/245 KM oziroma 135 kW/184 KM. Kot vse dizelske različice BMW sta tudi dva štirivaljnika v BMW serije 4 Gran Coupé znana po svojem tekočem delovanju, navoru in izjemni učinkovitosti. BMW 420d Gran Coupé (poraba goriva mestna/izvenmestna/kombinirana: 5,8/4,1/4,7 l/100 km; vrednosti emisij CO2: 124 g/km) nudi 135 kW/184 KM s povprečno porabo od 4,7 do 4,9 litra na 100 kilometrov glede na izbrane dimenzije pnevmatik (od 4,6 do 4,7 litra s športnim avtomatskim menjalnikom) ter beleži čas sprinta od 0 do 100 km/h zgolj 7,7 sekunde (7,5 sekunde s športnim menjalnikom). Motor v BMW 418d Gran Coupé (poraba goriva mestna/izvenmestna/kombinirana: 5,4/4,0/4,5 l/100 km; kombinirane emisije CO2: 119 g/km) ima moč 105 kW/143 KM in beleži porabo od 4,5 do 4,7 litra na 100 kilometrov.

Vsi dizelski in bencinski motorji vključujejo najnovejšo tehnologijo BMW TwinPower Turbo in izpolnjujejo emisijski standard EU6. Izjemno sodobne pogonske enote združujejo impresivno gibkost in dinamiko z zelo nizkimi vrednosti porabe in emisij.

Na voljo je xDrive in dva menjalnika Steptronic

Ob vstopu na trg je mogoče BMW 428i Gran Coupé in 420d Gran Coupé v sklopu dodatne opreme izbrati z inteligentno tehnologijo štirikolesnega pogona BMW xDrive. (428i xDrive: poraba goriva:  mestna/izvenmestna/kombinirana: 9,0/5,5/6,8 l/100 km; vrednosti emisij CO2: 159 g/km; 420d xDrive: poraba goriva mestna/izvenmestna/kombinirana: 6,1/4,2/4,9 l/100 km; vrednosti emisij CO2: 129 g/km). Osnovna različica novega BMW serije 4 Gran Coupé vključuje 6-stopenjski ročni menjalnik. Sicer pa je mogoče vse motorje izbrati z 8-stopenjskim menjalnikom Steptronic ali 8-stopenjskim športnim menjalnikom Steptronic v sklopu dodatne opreme, ki prav tako nudita ročno pretikanje prestav preko prestavnih stikal na volanu.

BMW EfficientDynamics

Elegantni in dinamični karakter BMW serije 4 Gran Coupé spremlja tudi izjemna varčnost in učinkovitost. Vir tako nizke porabe goriva gre iskati v strategiji BMW EfficientDynamics s številnimi inovacijami za inteligentno mobilnost. Te inovacije vključujejo optimizirano porabo goriva bencinskih in dizelskih motorjev, koncept lahke konstrukcije in izpopolnjeno aerodinamiko z elementi kot so gladka zaščita podvozja in uporaba zračne zavese ter stranskih rež za zrak (ang. Air Breathers). Regeneracija zavorne energije, funkcija Auto Start-Stop, indikator za optimalno pretikanje prestav, delovanje pomožnih pogonskih sklopov na zahtevo prav tako prispevajo k prihranku goriva in zmanjšajo vrednosti emisij. Avtomatska menjalnika (Steptronic) lahko tudi privarčujeta gorivo v načinu jadranja, še posebej pa v načinu vožnje ECO PRO.

BMW ConnectedDrive

Za BMW serije 4 Gran Coupé je na voljo celoten sklop možnosti BMW ConnectedDrive. Med poudarki gre omeniti navigacijski sistem Professional, barvni Head-Up projektor, Driving Assistant, asistent za dolge luči, aktivno zaščito in najnovejšo različico asistenta za aktivno uravnavanje hitrosti s funkcijo Stop & Go. Inovativna tehnologija vmesnika prav tako omogoča enostavno integracijo pametnih telefonov v vozila. To omogoča uporabo vse številčnejše množice aplikacij, kot sta na primer Audible ali Deezer, za različne potrebe.

Svetovna premiera BMW serije 4 Gran Coupé bo marca na ženevskem avtosalonu.