Nova Opel Astra Sports Tourer že prispela v Oplove salone

Novosti

Doslej je Opel prejel namreč že več kot 150.000 naročil za obe različici, s petimi vrati in Sports Tourer. Astra je prejela tudi že številne nagrade in nazive, med katerimi tudi prestižni nagradi Slovenski in Evropski avto leta 2016. Različica Sports Tourer bo še povečala privlačnost ponudbe Astre predvsem za kupce službenih vozil, oziroma za […]

Doslej je Opel prejel namreč že več kot 150.000 naročil za obe različici, s petimi vrati in Sports Tourer. Astra je prejela tudi že številne nagrade in nazive, med katerimi tudi prestižni nagradi Slovenski in Evropski avto leta 2016. Različica Sports Tourer bo še povečala privlačnost ponudbe Astre predvsem za kupce službenih vozil, oziroma za tiste, ki prevozijo veliko kilometrov in si v ta namen želijo sočasno praktičen in reprezentativen karavan.

Najnovejša članica družine karavanov kompaktnega razreda sledi tradiciji, ki ji je Opel zvest, odkar je leta 1963 predstavil svojega prvega Kadetta A CarAvan. Od 24 milijonov Kadettov in Aster, ki so jih prodali doslej, je bilo 5,4 milijona karavanov. Nova Astra Sports Tourer je 10. generacija Oplovega kompaktnega karavana. Odlikujejo jo enake razvojne značilnosti, ki postavljajo nova merila in trende, kot petvratno sestro. Astra Sports Tourer temelji na povsem novi lahki arhitekturi vozila, s katero bo približno 190 kilogramov lažja od predhodnice. Ker bo novi karavan na voljo z najnovejšo generacijo motorjev, bo Astra Sports Tourer odzivnejša, živahnejša in še bolj zabavna za vožnjo. Zmanjšanje porabe je obenem prepričljiv dejavnik za kupce službenih vozil in voznike, ki veliko vozijo, saj so zanje najbolj zanimivi praktični in obenem reprezentativni karavani.

Tako kot petvratna različica je tudi Astra Sports Tourer na voljo z novimi sistemi za informacije in razvedrilo IntelliLink, ki zagotavljajo nadvse sodobno in celovito paleto povezav. Isto velja za številne sisteme za povečanje varnosti in pomoč vozniku, ki dopolnjujejo opremo, s katero so se doslej odlikovali samo avtomobili iz višjih segmentov. Zagotovo pa bo nova Astra Sports Tourer pritegnila poglede tudi s svojim elegantnim, vitkim in športnim oblikovanjem.

Opel Astra Sports Tourer

Kako inteligentno sta zastavljena oblikovanje in opremljenost, dokazujejo odlične aerodinamične vrednosti. S količnikom zračnega upora 0,272 je Astra Sports Tourer enako učinkovita kot različica s petimi vrati. Poleg tega ima novinka kljub znatno prostornejši notranjosti povsem enake zunanje mere kot predhodnica. Vozniku in sovozniku je na voljo več prostora za glavo, potniki na zadnjih sedežih imajo več prostora za kolena, z dodatnimi 80 litri pa je prostornina prtljažnika povečana na skupno 1630 litrov. Nova Astra Sports Tourer nudi večje vsestransko udobje, zato se odlično izkaže pri vsakdanji uporabi kot udoben službeni ali vsestranski družinski avto.

Opel Astra Sports Tourer

Športno oblikovanje z obilico prostora

Na novo oblikovana dvojna kromirana letev na prednji maski nosi Oplov emblem z bliskom, izrazita prednja žarometa pa prehajata v masko, kar daje vtis grafične enotnosti. Sports Tourer dinamične linije različice s petimi vrati podaljša dlje proti zadnjemu delu. Rahlo usločena linija strehe navidezno podaljša karavan, ta učinek pa dopolni tudi deljeni stebriček C. Pogled z zadnje strani izjemno funkcionalnost združuje s športnim in elegantnim oblikovanjem. Astra Sports Tourer odraža stabilnost, čvrstost in varnost, ta vtis dodatno poudarijo mišičasti zadnji blatniki in deljen sklop zadnjih luči.

Najnovejša generacija Astre Sports Tourer ima skoraj povsem enake zunanje mere kot predhodnica (dolžin 4702 milimetra, širina 1871 milimetrov (z navznoter preklopljenima zunanjima ogledaloma), v višino pa 1510 milimetrov, kljub temu pa je na voljo več prostora za potnike in prtljago. Prostor za glavo nad voznikovim sedežem je povečan za 26 milimetrov, potniki na zadnjih sedežih imajo 28 milimetrov več prostora za kolena, dve prepričljivi izboljšavi pri zaznavanju prostornosti in potovalnem udobju. Poleg tega se je prostornina prtljažnika zaradi učinkovitejših oblog povečala na 1630 litrov.

Opel-Astra-Sports-Tourer-296926

Izboljšave prtljažnika, ki olajšajo vsakdanjo uporabo

Opel z novo Astro Sports Tourer uvaja izjemno praktično novost, ki bo izjemno koristna pri vsakdanji uporabi, prvič je mogoče prtljažna vrata odpreti tudi brez pritiskanja na stikala ali daljinski upravljalnik. V povezavi s sistemom za vstop brez ključa za odpiranje prtljažnih vrat zadošča preprost zamah z nogo pod zadnjim odbijačem. Naslednji zamah poskrbi za zapiranje prtljažnih vrat. Dovršeni sistem zazna morebitne ovire in v sili prekine delovanje mehanizma. Prtljažna vrata je mogoče odpreti tudi s stikalom na voznikovi strani, tipkami v prtljažniku in z daljinskim upravljalnikom na ključu.

Za povečanje prtljažnika in še prilagodljivejše konfiguracije pri natovarjanju je nova Astra Sports Tourer za doplačilo na voljo s preklopnimi zadnjimi sedeži, deljenimi v razmerju 40:20:40. Kupci lahko izberejo tudi paket FlexOrganizer s stranskimi vodili, predelnimi mrežami in različnimi možnostmi za pritrjevanje, da bo vsa prtljaga med vožnjo varno in urejeno shranjena.

Lahka konstrukcija in nova generacija motorjev

Pri vsakem sestavnem delu Astre Sports Tourer so oblikovalci in inženirji upoštevali praktičnost in učinkovitost. To potrjujeta tako izjemno premišljena raba prostora in še posebej teža. Kompaktna zasnova notranjosti in zunanjosti ter uporaba lahke karoserije so omogočili, da je novi karavan lažji za do 190 kilogramov. Jekla z visoko in ultra-visoko natezno trdnostjo, prilagoditve prednje in zadnje preme ter novi proizvodni postopki so imeli pomembno vlogo pri osupljivem rezultatu. Vstopni model Astre Sports Tourer tehta samo 1188 kilogramov (brez voznika) in je tako znatno lažji kot prej, to pa ima pozitiven učinek na okretnost, udobje pri vožnji, porabo in stroške.

K omenjenim odlikam prispevajo tudi motorji z razponom moči od 70 kW/95 KM do 147 kW/200 KM (kombinirana poraba goriva in emisije CO2: 3,4–6,2 l/100 km in 89–142 g/km). Za pogon Astre Sports Tourer skrbijo izključno motorji najnovejše generacije. Dizelski in bencinski motorji s prostornino od 1,0 do 1,6 litra izjemno varčnost združujejo z odlično odzivnostjo.

Opel Astra Sports Tourer 1.6 CDTI BiTurbo

Novinec v ponudbi motorjev je najzmogljivejši 1,6-litrski dizelski motor z dvostopenjskim turbopolnilnikom. Izjemno kompaktni 1.6 BiTurbo CDTI s 118 kW/160 KM razvije največji navor 350 Nm že od 1500 vrtljajev v minuti naprej. Vrhunske lastnosti motorja s polnjenjem s skupnim vodom omogoča sekvenčni, dvostopenjski turbopolnilnik. Majhen turbopolnilnik VGT (turbina s spremenljivo geometrijo lopatic) zagotavlja zgledno odzivnost brez ‘turbo luknje’ v spodnjem območju vrtljajev. Astra Sports Tourer z 1,6-litrskim BiTurbo motorjem pospeši od 80 do 120 km/h v samo 8,1 sekunde. A ni le zmogljiva, je tudi varčna in v kombinaciji s šeststopenjskim ročnim menjalnikom, sistemom Start/Stop in pnevmatikami z nizkim kotalnim uporom porabi samo 4,1 litra dizelskega goriva na 100 kilometrov (emisije 109 gramov CO2 na kilometer). S tem novim pogonskim agregatom Astrina družina 1,6-litrskih dizelskih motorjev kupcem omogoča izbiro med štirimi močmi: 70 kW/95 KM, 81 kW/110 KM, 100 kW/136 KM in 118 kW/160 KM.

Astro Sports Tourer lahko poganja tudi pet različnih bencinskih motorjev, vključno z iz aluminija izdelanima motorjema 1.0 ECOTEC Turbo z neposrednim vbrizgom in 1,4-litrskim štirivaljnim turbomotorjem. Najzmogljivejši v ponudbi je novi 1.6 ECOTEC Turbo z neposrednim vbrizgom, ki v Astri Sports Tourer razvije 147 kW/200 KM in osupljivih 300 Nm navora (z začasnim povečanjem polnilnega tlaka; kombinirana poraba goriva in emisije CO2: 6,0 l/100 km, 139 g/km, s pnevmatikami z nizkim kotalnim uporom).

Inovativne tehnologije

Na voljo sta tudi dva nova sistema IntelliLink. Najnovejša generacija sistemov za informacije in razvedrilo IntelliLink je združljiva z aplikacijama Apple CarPlay in Android Auto. Vozniki, ki se pogosto odpravijo na dolge vožnje, bodo cenili dodatno udobje novih ergonomskih sedežev s certifikatom AGR z možnostjo nastavljanja bočne opore, masažno funkcijo, prezračevanjem in pomnilnikom položaja. Potnika na zunanjih zadnjih sedežih bo za doplačilo razvajalo tudi ogrevanje sedežev.

Opel Astra Sports Tourer

Astra Sports Tourer običajno predstavlja približno 30 odstotkov prodaje Astre v Evropi, v Sloveniji celo 48 odstotkov. Najpogostejši kupci so vozniki službenih avtomobilov in družine, ki želijo praktične rešitve za prevoz prtljage združiti z izjemno udobno vožnjo. Največji trgi, na katerih je vsestranski karavan izjemno priljubljen, so Nemčija, Velika Britanija in Italija.

Cene Astre Sports Tourer

V primerjavi s petrvratno različico je za Sports Tourer potrebno doplačati 750 evrov. Tako se ponudba Astre Sports Tourer prične pri 15.740 evrih, ki velja za različico Selection z motorjem 1.4 ECOTEC® 74 kW/100 KM in 5-stopenjskim ročnim menjalnikom.