S samo enim rezervoarjem goriva prevozil 2111 kilometrov

Zanimivosti

Felix Egolf, nekdanji pilot Airbusa, je član skupnosti ‘hypermilerjev’, ki si stalno prizadeva za doseganje novih minimalnih vrednosti porabe. Na svoji poti od Alp do Severnega morja in nazaj je na 100 kilometrov porabil samo 3,46 litrov dizelskega goriva. Skupno je z enim rezervoarjem goriva prevozil 2111 kilometrov. To mu je uspelo z Opel Insignio, […]

Felix Egolf, nekdanji pilot Airbusa, je član skupnosti ‘hypermilerjev’, ki si stalno prizadeva za doseganje novih minimalnih vrednosti porabe. Na svoji poti od Alp do Severnega morja in nazaj je na 100 kilometrov porabil samo 3,46 litrov dizelskega goriva. Skupno je z enim rezervoarjem goriva prevozil 2111 kilometrov.

To mu je uspelo z Opel Insignio, ki je z nadvse skromno porabo poskrbela za rekord v varčnosti v srednjem razredu. Opel glede na opremo limuzine z 1,6-litrskim ‘šepetajočim’ dizelskim motorjem s 100 kW/136 KM uradno navaja kombinirano porabo 3,8–3,9 litra na 100 km (99–104 g CO2/km). V Nemčiji sodi ta model v razred učinkovitosti A+, neodvisni strokovnjak iz Švice pa je dokazal, da je možno v srednjeevropskih prometnih pogojih voziti celo znatno bolj varčno.

Egolf se je na pot odpravil 6. aprila, motor je zagnal v Luzernu. Čez Schwarzwald z najvišjo točko poti (1060 m) je potoval do Oplovega sedeža v Rüsselsheimu, kjer je poklepetal s podpredsednikom družbe GM za pogonske sisteme v Evropi, Christianom Müllerjem. “Ko je Felix Egolf prispel v Rüsselsheim, je merilnik količine goriva v Insignii še vedno kazal skoraj povsem poln rezervoar. Prvih 429 kilometrov poti je prevozil s povprečno porabo samo 3,2 litra na 100 km. Da je presegel mejnik 2000 kilometrov z enim rezervoarjem, je resnično izjemen uspeh,” je povedal Müller.

Pot je Egolfa nato ob varčni vožnji vodila v Münster, Oldenburg in vse do mesta Cuxhaven na obali Severnega morja. Vračal se je mimo Hannovra, Kassla in St. Gallena ter 8. aprila uspešno prispel na cilj v Zürichu.

rekord-insignia

“Že nekaj časa me je mikalo, da bi premagal magično mejo 2000 kilometrov, a nisem našel ustreznega avta za tak podvig. K temu izjemnemu rezultatu je veliko prispevala odlična aerodinamika Opla Insignie (količnik zračnega upora 0,26 in majhna prednja površina), svoje so dodale še pnevmatike z nizkim kotalnim uporom Eco Contact 5. Opravljena pot z Insignio dokazuje, da lahko z voznim slogom, ki temelji na predvidevanju, vsak brez težav izenači ali celo izboljša uradno navedene podatke o porabi goriva. Prav vsak med nami je lahko ‘hypermiler’,” je povedal zadovoljni rekordni voznik Egolf.

Med vožnjo v Cuxhaven je Felix Egolf užival v odlikah udobne potovalne limuzine. Njegovo Opel Insignio je poganjal motor 1.6 CDTi ecoFLEX, ki navdušuje z največjim navorom 320 Nm, na voljo pa je že v nizkem območju vrtljajev, med 2000 in 2250 vrtljaji v minuti, kar ob varčevanju z gorivom omogoča tudi izjemno uglajenost in obilo suverene moči. Admiralska ladja med Oplovimi modeli je obenem opremljena s široko paleto tehnoloških možnosti ter funkcij za večjo varnost in udobje, kot so najsodobnejši asistenčni sistemi, ki temeljijo na uporabi radarja in kamere: voznik se lahko zanese na prilagodljivi regulator hitrosti, opozarjanje na mrtve kote in opozorilo na oviro pred vozilom.