Nova generacija dizlov za Opel Mokko in Insignio

Novosti

Oplova dizla nove generacije v Mokki in Insignii sta ekstremno tiha, visokozmogljiva, imata velik navor ter majhno porabo goriva in izpust. Nova visokotehnološka štirivaljnika sta od sedaj na voljo pod motornim pokrovom obeh prodajnih Oplovih uspešnic. Mokki bo motor 1.6 CDTI z največjo močjo 100 kW/136 KM zagotovil velik užitek v vožnji od 23.000 evrov […]

Oplova dizla nove generacije v Mokki in Insignii sta ekstremno tiha, visokozmogljiva, imata velik navor ter majhno porabo goriva in izpust.

Nova visokotehnološka štirivaljnika sta od sedaj na voljo pod motornim pokrovom obeh prodajnih Oplovih uspešnic. Mokki bo motor 1.6 CDTI z največjo močjo 100 kW/136 KM zagotovil velik užitek v vožnji od 23.000 evrov dalje. Za limuzinsko Insignio, z dvolitrskim motorjem največje moči 125 kW/170 KM, bo potrebno odšteti od 26.410 evrov dalje. Rafinirana, tekoče delujoča motorja predstavljata pomemben korak pri bogatenju ponudbe novih pogonskih sklopov, saj postavljajo povsem nova merila učinkovitosti in okoljske sprejemljivosti. S sestavo izpušnih plinov že dosegata stroga merila Euro 6, ki bodo začela veljati septembra in sta v bistvu skoraj enako čista kot primerljivi bencinski motorji.

Opel-Insignia-LDE-Mokka-MDE

Motor 1.6 CDTI za Mokko, 2.0 CDTI za Insignio

Opel Mokka se postavlja z največjo rastjo prodaje na evropskem trgu. Ključna za tržni uspeh sub kompaktnega SUV sta podvozje in pogonska tehnologija. Najnovejša pridobitev v ponudbi je povsem nov aluminijski štirivaljnik, ki je nadomestil motor 1.7 CDTI. Novi visokotehnološki motor zagotavlja ob manjši delovni prostornini, za šest konjskih moči večjo moč in za 20 Nm večji navor, ob občutno manjši porabi goriva.

Živahen motor 1.6 CDTI doseže največjo moč 100 kW/136 KM. To pomeni, da se postavlja s specifično močjo 85 KM na liter delovne prostornine motorja, kar je brez primerjave v prostorninskem razredu. Mokka 1.6 CDTI pospeši od nič do 100 km/h v 9,9 s. Povsem enak čas potrebuje tudi za pospešek od 80 km/h do 120 km/h v peti prestavi, njegova najvišja hitrost pa je 191 km/h. Ob tem, da deluje posebej tiho je tudi ekstremno gospodaren in spoštljiv do okolja. Z Oplovim natančnim šeststopenjskim ročnim menjalnikom in serijskim sistemom Start/Stop porabi Mokka 1.6 CDTI v kombiniranem ciklu le 4,1 l/100 km in v povprečju izpusti v ozračje 109 g CO2/km. Porabi torej skorajda za 0,5 l manj goriva na 100 kilometrov vožnje in izpusti v ozračje za 11 g manj CO2 na kilometer vožnje, kot 1,7-litrski motor, ki ga je zamenjal. Novi dizel je s sestavo izpušnih plinov skladen s predpisi Euro 6, kar pomeni, da je po izpustu skoraj primerljiv s podobno zmogljivimi bencinskimi motorji.

2015-01-22_Insignia-LDE-2-0

Enako velja tudi za ekstremno tih dvolitrski turbo dizelski motor v Insignii. Ključno vodilo s katerim sta združena gospodarnost in velike zmogljivosti veleva, da je potrebno kar največ energije iztisniti iz kar najmanj goriva, zato se motor postavlja s specifično močjo 87 KM na liter delovne prostornine, s čemer je za malenkost večja kot pri novi generaciji Oplovega motorja 1.6 CDTI. Motor torej zagotavlja velik užitek v vožnji, obenem pa posebej omejeno obremenjuje okolje. Postavlja se z izjemnim navorom 400 Nm med 1750 in 2500 vrtljaji na minuto in največjo močjo 125 kW/170 KM pri 4000 vrtljajih na minuto. V primerjavi z motorjem, ki ga je zamenjal, porabi enako količino goriva, a se postavlja s štirimi odstotki večjo močjo in za 14 odstotkov večjim navorom. Insignia z novim motorjem doseže največjo hitrost 225 km/h, kar je za pet km/h več kot prej. Limuzina pospeši od nič do 100 km/h v devetih sekundah, kar je skorajda pol sekunde hitreje, kot s prejšnjim motorjem.

Rešitve za velike zmogljivosti in majhno obremenitev okolja

Pri obeh novih motorjih je spoštljiv odnos do okolja zagotovljen s turbinskim polnilnikom variabilne geometrije (VGT) in visokotlačnim vbrizgom goriva preko skupnega voda. Injektorji zmorejo vbrizg goriva s tlakom do 2000 barov in 10 vbrizgov na delovni takt motorja. Vse to zagotavlja veliko moč, izboljšano razpršitev goriva in učinkovito mešanje hlapov goriva z zrakom. VGT v motorju Insignie je opremljen z elektronsko vodenim sistemom spreminjanja geometrije turbine, s čemer je njegova odzivnost povečana za 20 odstotkov, v primerjavi turbinskim polnilnikom z vakuumskim sistemom za spreminjanje geometrije. Tovrstna tehnologija ob vsem zagotavlja občutno višjo raven užitka z vožnjo dizelskega motorja.

Ne gre spregledati, da bodo z novima motorjema vozniki uživali v vožnji brez slabe vesti. Oplov šepetajoči dizel nove generacije ima namreč izjemno omejene izpuste, povsem primerljive z bencinskimi motorji. Z novima motorjema so del avtomobilske zgodovine postali dušikovi oksidi, kot ena največjih težav dizelskih motorjem. Izpušni sistem Mokkinega motorja 1.6 CDTI j opremljen s sistemom za prestrezanje NOx (LNT). To je sistem naknadnega čiščenja izpušnih plinov, postavljen pred filtrom trdnih delcev, ki zmore prestreči in odstraniti iz izpušnih plinov dušikove okside (NOx) brez aditivov.

V izpušni sistem Insignie je za odstranjevanje dušikovih oksidov vstavljen Oplov selektivni redukcijski katalizator SCR BlueInjection. V izpušne pline, tik pred katalizatorjem SRC, za filtrom dizelskih trdnih delcev DPF, se v sistem vbrizgava majhne količine tekočine AdBlue®, torej v vodi raztopljene ureje. Raztopina v izpušnem sistemu se nemudoma konvertira v amonijak (NH3), ki se absorbira v katalizator SCR. Amonijak reducira dušikove okside iz izpušnih plinov, saj ti ob kemični reakciji z amonijakom razpadejo na nenevaren dušik in vodno paro.