Norvežana s porabo dosegla evropski rekord

Aktualno

Ko sta Knut Wilthil in Henrik Borchgrevink v finski prestolnici Helsinki v soboto zjutraj ob petih z obratom ključa zagnala standardni Ford Mondeo z 1,6-litrskim dizelskim motorjem in s 70,92 litri goriva v rezervoarju, je bil cilj jasen.

Ko sta Knut Wilthil in Henrik Borchgrevink v finski prestolnici Helsinki v soboto zjutraj ob petih z obratom ključa zagnala standardni Ford Mondeo z 1,6-litrskim dizelskim motorjem in s 70,92 litri goriva v rezervoarju, je bil cilj jasen: brez dolivanja goriva prispeti v Oslo – kar pomeni prevoziti razdaljo 2467,7 km. Vsaj!
 

Ob 3.10 v ponedeljek zjutraj je bil Mondeov rezervoar prazen in avto se je dokončno ustavil 25 km severno od Osla – po tem, ko je prečkal mesto z južne strani. Merilnik prevožene razdalje je pokazal, da sta v 46 urah prevozila 2536,4 km, povprečna poraba pa je znašala 2,79648 litra dizelskega goriva na 100 km.

V zadnjih nekaj dneh se je po svetu zgodilo marsikaj, kar je povezano z rekordno porabo goriva, zato Mondeova ekipa noče govoriti o novem svetovnem rekordu.

“Vsekakor pa lahko brez zadržkov rečeva, da sva postavila evropski rekord,” sta povedala Knut in Henrik, povsem izčrpana po 46 urah brez prestanka v avtu, a obenem navdušena nad končnim rezultatom.

8FA6C78C-A3DA-11E1-BC0F-DA0166B94067Ugotavljata tudi, da bosta po skoraj dveh dneh, ki sta ju prebila v avtu, potrebovala nekaj počitka – pa čeprav je avto tako udoben, kot je bil njun Ford Mondeo. Pot ju je vodila iz Helsingforsa vzdolž finske zahodne obale do Haparande in nato navzdol vzdolž švedske vzhodne obale do Stockholma. Iz švedske prestolnice sta se peljala do Uddevalle na švedski zahodni obali in nato navzgor do Osla. Tako sta poskrbela za ustrezno dolgo pot, ki sta jo lahko prevozila brez uporabe trajektov. “Podoben rekord sva poskušala doseči že lani z vožnjo od Murmanska v Rusiji do Osla, a so bili zaradi tlakovanih cest v delu Rusije in nenehnih nalivov v velikem delu Švedske pogoji preveč utrujajoči. Tokrat so bili naravni pogoji povsem na najini strani in so nama omogočili, da doseževa evropski rekord,” sta povedala Norvežana. Obenem ne skrivata dejstva, da je bil pred nekaj dnevi v ZDA dosežen svetovni rekord. V tem primeru je imel nemški avto v rezervoarju 2,2 litra več dizelskega goriva, vožnja pa je potekala samo podnevi. Avto je prevozil 2617 km s povprečno porabo 2,8 litra na 100 km. Tako sta bila Norvežana učinkovitejša glede povprečne porabe goriva.

Za pogovor o naskoku na rekord, ki so ga postavili v ZDA, jima je zmanjkalo energije. Najprej si bosta privoščila nekaj ur spanja, nato pa se bosta gotovo prebudila s prijetnim občutkom, da sta evropska prvaka.

Kdo sta pogumneža:
Knut Wilthil, 52 let, specialist za postopke v Avinorju, norveškem letalskem podjetju, poročen in oče dveh otrok. 
Henrik Borchgrevink, 42 let, svetovalec za AIS (letalske informacijske storitve), poročen in oče dveh otrok.