Pariz 2014: Mazda

Aktualno, Saloni

Mazda na pariški salon prihaja samozavestno, kot že dolgo ne. Predstavlja namreč novo generacijo kultne MX-5, ki je plod uspešnega ravnotežja med tradicijo klasičnih lahkih športnikov, na kateri roadsterska ikona temelji ter nenehnih izboljšav, ki skrbijo, da MX-5 drži korak in običajno tudi prehiteva konkurenco. Nova generacija Mazde MX-5 je svojevrsten dokaz, da je nekonvencionalnost lahko […]

Mazda na pariški salon prihaja samozavestno, kot že dolgo ne. Predstavlja namreč novo generacijo kultne MX-5, ki je plod uspešnega ravnotežja med tradicijo klasičnih lahkih športnikov, na kateri roadsterska ikona temelji ter nenehnih izboljšav, ki skrbijo, da MX-5 drži korak in običajno tudi prehiteva konkurenco. Nova generacija Mazde MX-5 je svojevrsten dokaz, da je nekonvencionalnost lahko tudi prava pot. 

Mazda je pri razvoju nove Mazde MX-5 želela ustvariti veliko več kot le kompakten športni avtomobil, saj je pri snovanju želela v največji možni meri upoštevati tudi filozofijo Jinba Ittai, ki pooseblja veselje do vožnje, hkrati pa velik poudarek vedno namenja tudi karakterju vozila, ki se odraža tudi skozi njegovo obliko. Navsezadnje Mazda MX-5 že desetletje in pol nakazuje, da je življenje z njo veliko bolj radoživo in pisano in da s svojim kultnim statusom že presega funkcijo prevoznega sredstva. Ob naslanjanju na bogato tradicijo in še boljšem razumevanju tistih sestavin, ki skrbijo za prijetna občutja in razvajajo čutila, so se pri Mazdi osredotočili na tri elemente:

Nezamenljiv stil

Prvi izmed njih je oblika – takšna, ki razvname srce že ob prvem pogledu nanjo. Takšna, ki že takoj privabi nasmešek na obraz in takšna, ki opazovalca kar vabi na vožnjo. Hkrati je to oblika, ki zori s časom in zaradi katere ima njen lastnik z Mazdo MX-5 prav poseben odnos. Mazdini oblikovalci so novi Mazdi MX-5 vdihnili še bolj izrazit KODO-značaj, poskrbeli za idealna razmerja karoserije in kultnega roadsterja naredili še bolj zaželjenega.

MX-5_2014_exterior_EU_01__jpg72

Ljudje ne pozabijo prvega srečanja z Mazdo MX-5. Oblikovalci so poskrbeli, da oblika v slogu oblikovalskega jezika KODO poskrbi za prijetne dražljaje in hitrejši srčni utrip. En pogled je dovolj za željo po vožnji in hrepenenje po nenehnem srečevanju.

Čista, dinamična odzivnost

Drugi element snovanja nove generacije Mazde MX-5 je zagotavljanje vozniških doživljajev, ki prevzamejo vsakega voznika. Pri vsaki generaciji modela MX-5 ima razvajanje čutil in doživljanje pravega veselja med vožnjo, ki prehaja v močno vez med voznikom in avtomobilom, prav posebno težo, zato snovanje nove generacije modela MX-5 ni brezbrižna težnja po zmogljivostih, ki se merijo samo v številkah. S “čutnostjo” kot ključno besedo pri razvoju četrte generacije Mazde MX-5, so se razvijalci in inženirji še bolj osredotočili na vodljivost in zanesljivo odzivnost avtomobila.

Prav zato se nova Mazda MX-5 v vsakodnevnih situacijah neposredno odziva na voznikove želje, na način, kot bi bila podaljšek njegovega telesa. Pri dinamični vožnji po zavitih cestah omogoča brezkompromisno vodljivost, zaradi katere pa vožnja ni nič manj lahkotna in užitkov polna kot sicer.

Pri Mazdi so se maksimalno potrudili, da bi Jinba Ittai filozofijo viralno prenesli na vsakega voznika, zato so za MX-5 pripravili popoln nabor inovativnih tehnologij SKYACTIV, v katerega sodijo pogonski agregati, menjalniki, podvozja in karoserijske rešitve. S svojo prepričljivostjo v novi Mazdi MX-5 dajejo popolnoma nov pomen besedni zvezi »popolna odzivnost« in veselje do vožnje predstavljajo na popolnoma novi, višji ravni.

Pod motornim pokrovom razstavnega modela v Parizu je popolnoma nov 1,5-litrski SKYACTIV-G bencinski motor z ultra-visokim kompresijskim razmerjem in neposrednim vbrizgom goriva, ki moč s pomočjo šeststopenjskega SKYACTIV-MT menjalnika prenaša na zadnji kolesni par. Vsi pogonski sklopi so do popolnosti prilagojeni uporabi v novi Mazdi MX-5.

Zmes modernega in tradicije

Tretji ključni dejavnik evolucije modela MX-5 je osvežitev roadsterskega občutja, v katerem lahko uživa vsakdo. Vključuje občutje sožitja z zunanjim svetom, ki ga lahko omogoča samo avtomobil z odprto streho in ki v trenutku pozitivno vpliva na razpoloženje vsakogar, ki se kjerkoli in kadarkoli poda v uživanje v vožnji z avtomobilom zgoraj brez.

MX-5_2014_exterior_EU_03__jpg72

Ob vseh naštetih dejavnikih je četrta generacija Mazde MX-5 seveda opremljena z najsodobnejšimi sistemi povezljivosti in infotainmenta. Za zadovoljitev potreb modernega voznika sta na krovu sistema human-machine interface (HMI) in MZD Connect najnovejše generacije. Slednji omogoča nenehno povezljivost voznika z zunanjim svetom, hkrati pa služi kot dopolnitev koncepta varnosti Mazda Proactive Safety.

Nova Mazda MX-5 se s svojo tradicionalno zasnovo naslanja na svoje korenine in je hkrati hommage britanskim pionirjem kompaktnih športnih roadsterjev, hkrati pa je idealen primerek lahkega modernega športnika, ki dejansko nudi maksimalno veselje za volanom.

Edinstven občutek zgoraj brez

Mazda je prvo generacijo modela MX-5 predstavila 9. februarja 1989 na avtomobilskem salonu v Chicagu. V tistem času bi se zaman trudili, da bi na prste ene roke našteli kompaktne športne avtomobile z odprto streho, ki so se v Angliji pojavili že v petdesetih in so svojo priljubljenost gradili na odlični vodljivosti, cenovni ugodnosti in nenazadnje na lepoti. A že dobro desetletje kasneje, ko se je svet začel zavedati pomena prometne varnosti in tudi udobja med vožnjo, so ti malčki praktično izginili s cest. Prav zato je bila osnovna formula pri zasnovi Mazde MX-5 relativno enostavna – v življenje vrniti kompakten športni avtomobil, ki ga bo veselje voziti in bo namenjen ljudem po svetu, ki jim avtomobil pomeni več kot le prevozno sredstvo.

MX-5_2014_exterior_EU_06__jpg72

Mazda je v modelu MX-5 združila željo po veselju do vožnje z lahkotnostjo dvosedežnega roadsterja, idealno porazdelitvijo mase med obe osi v razmerju 50:50, pogonom na zadnji kolesni par in dosegljivo ceno, hkrati pa vanj vnesla svoj Jinba Ittai, ki med drugim pomeni zvezno pospeševanje, občutek povezanosti z okolico in lahkotnostjo upravljanja. Druga generacija je bila predstavljena v Tokiu leta 1997, tretja pa v Ženevi leta 2005. V februarju 2011 je bilo skupaj prodanih že 900.000 enot, Mazda MX-5 pa je zapisana tudi v Guinessovi knjigi rekordov kot najbolje prodajan dvosedežni športni avtomobil vseh časov.