Luka: Ford EcoSport (“Azijec” na obisku v Evropi)

Blog, Ford, Testi

Pred začetkom pisanja tega bloga sem si zadal cilj, da bom poskušal najti smisel, pa čeprav bi moral uporabiti mikroskop, saj je ta tudi, ko pogledamo pobližje, precej neviden. Moram priznati, da nimam posebne volje, a kako že pravijo: “Če je vojna, je vojna za vse!” Iskal bom smisel Forda z nesmiselnim imenom EcoSport. Če niste […]

Pred začetkom pisanja tega bloga sem si zadal cilj, da bom poskušal najti smisel, pa čeprav bi moral uporabiti mikroskop, saj je ta tudi, ko pogledamo pobližje, precej neviden. Moram priznati, da nimam posebne volje, a kako že pravijo: “Če je vojna, je vojna za vse!”

Imate dve možnosti: Ali berete le tekste pod fotografijami, ali pa celoten tekst ... ;)

Imate dve možnosti: Ali berete le tekste pod fotografijami, ali pa celoten tekst … 😉

Iskal bom smisel Forda z nesmiselnim imenom EcoSport. Če niste najbolj domači v svetu avtomobilizma, avtomobila najbrž niti ne poznate, pa tudi na cesti je ta bolj redek prizor. Na test sem prejel različico z motorjem nesporne kakovosti – Fordovim 1.0-litrskim trivaljnikom Ecoboost. In to je tudi ena izmed redkih komponent vozila, ki bi jo želel posebej pohvaliti, pa čeprav bi sam za to vozilo rajši priporočil kakšen varčnejši dizelski agregat. Ampak pozor, kot sem rekel, iščem smisel.

Verjetno boste kmalu opazili razliko, kajti to kar vam želim povedati je ...

Verjetno boste kmalu opazili razliko, kajti to kar vam želim povedati je …

Poglejte že samo ime – “EcoSport”. Aha, že na prvi pogled “povsem razumljivo”. Gre za avtomobil z nizko porabo goriva (kar zame pomeni, da je “eko”), ki je obenem zelo primeren za dinamično vožnjo. Pa ni. Ne eno, ne drugo.

... da je avtomobil le sredstvo, ki nam olajša pot do tistih trenutkov ...

… da je avtomobil le sredstvo, ki nam lahko olajša pot do tistih trenutkov …

1.0 Ecoboost v 1350 kilogramov težkem vozilu je vse prej kot “eko”. Že sama kombinirana poraba goriva je na testu znašala krepko prek 7 litrov na 100 prevoženih kilometrov. Motor s svojo poskočnostjo odtehta kakšen zapravljen evro več za gorivo, a čemu potem “EcoSport”? Bi morda bilo bolje, če bi bil le (vem, da se sliši absurdno) Ford “Sport”?

... in DOŽIVETIJ, ki naše življenje bogatijo ter mu dajejo smisel.

… in DOŽIVETIJ, ki naše življenje bogatijo ter mu dajejo smisel.

Ne, tudi to ni ime, ki bi pristajalo temu vozilu. EcoSport pač ne ponuja niti kančka užitka v športni vožnji, bognedaj da bi pomislili celo na kakšen športni duh … “EcoSport” je torej povsem zgrešeno ime. A sam zanj, v primeru, da me v smehu nanj ne bi opozarjali številni, ki so se srečali z vozilom, niti ne bi izgubljal preveč besed. “Nesmiselna” imena so povsem sprejemljiva na trgu, kamor Ford cilja s svojim EcoSportom.

Z njim lahko obiščemo odkrite in znane kotičke ...

Z njim lahko obiščemo odkrite in znane kotičke …

Ta trg denimo sprejme vozila z imeni kot so That’s, Faster, Wingle in Cappuccino. In trg, ki se bi mu ime “EcoSport” za vozilo, ki ni niti “eko”, niti sport zdelo “super kul”, je seveda azijski trg.

Prav temu je Ford EcoSport prilagojen in namenjen. Avtomobil je bil razvit v Braziliji, izdelujejo pa ga v Indiji in Tajvanu. To pa so tudi trgi, kjer EcoSport dejansko žanje uspehe. A če sta njegova glavna evropska konkurenta Renault Captur in Peugeot 2008, vemo, da pri nas Ford s tem vozilom nima pravih možnosti.

… lahko pa sami odkrijemo nove in nove.

EcoSport zaostaja že pri izgledu. Sicer imajo “vsake oči svojega malarja”, a moj “malar” pravi, da gre za enega manj zanimivih avtomobilov na trgu. Če ga primerjamo z vodilnimi konkurenti v segmentu, so ti svetlobna leta oddaljeni. Prav vsi v tem segmentu, ki je izjemno zahteven in bo zaradi svoje hitre rasti postal le še zahtevnejši, veliko dajo na izgled vozila. Poglejte denimo privlačen (ali pa vsaj zelo poseben) dizajn Renaulta Capturja, Peugeota 2008, Nissana Juka, Mazde CX-3, Fiata 500X, Jeepa Renegade, Citroëna C4 Cactusa …

Bistvo je, da se tega zavedamo ...

Bistvo je, da se teh trenutkov zavedamo …

Ford EcoSport je v osnovi nekoliko dvignjena Fiesta. In to bi, glede na priljubljenost Fieste in segmenta malih SUV-jev, morala biti dobitna kombinacija. A EcoSport žal ni obdržal prijetnega Fiestinega izgleda. Na zadnja vrata, ki se odpirajo horizontalno namesto vertikalno (kar že v osnovi ni najbolj praktično) ima avtomobil nameščeno rezervno kolo. In to mi je za razliko od večine ostalih “opazovalcev” celo všeč, poleg tega pa pripomore tudi k nekoliko večji prostornini prtljažnega prostora. Zanimiva vrata delujejo nekoliko retro, če že ne “off roadersko”. A Ford je pri novejši različici EcoSporta odstranil tudi ta element.

... zadihamo in si vzamemo trenutek zase.

… zadihamo in si vzamemo trenutek zase.

Sem rekel, da lahko avtomobil deluje “off roadersko”? No, za začetek moram poudariti, da pri EcoSportu ni opcije štirikolesnega pogona. S tem sicer v osnovi ne zaostaja za tekmeci v segmentu, a to bi morda vseeno lahko osmislilo celoten avtomobil, še posebej pa njegov izgled. No, nekoliko večja oddaljenost vozila od tal pač kljub temu avtomobilu koristi. Tako je EcoSport bolj uporaben za vožnjo po slabših cestah in terenih, tudi v zimskih razmerah.

Življenje je takšno, kot si ga ustvarimo sami ...

Življenje je takšno, kot si ga ustvarimo sami …

Obljubil sem, da bom našel smisel tega vozila. Ker obljuba dela dolg, bom poskusil še enkrat. Morda nekje živi človek, ki je ravnokar zakorakal v zasluženo “penzijo”. Živi sam in ni mu mar, kaj si o njem mislijo mimoidoči. Njegovo telo je še dovolj “fit”, da je sposoben stopiti v vozilo, ki ima prag nekoliko višje od tal. Ker večino dni presedi doma, ne potrebuje ne velikega prtljažnika, ne vozila, ki je z lahkoto sposobno premagovati avtocestne razdalje. Želi le avtomobil, ki ga pripelje od točke A do B, izbral pa ga je verjetno popolnoma naključno. A ta človek, ki mu avto ne pomeni nič več od sredstva, ki mu občasno omogoča malce učinkovitejšo mobilnost, mora biti za EcoSporta, kakršnega sem na testu imel sam, pripravljen odšteti skoraj 20.000 evrov …

Na pomoč pa lahko priskoči tudi Ford Ecosport. :)

… na pomoč pa lahko priskoči tudi Ford EcoSport. 🙂

Smisel? Ah … 🙂

O avtomobilu sem se pogovoril še z urednikom Iztokom, ki živi v Dubaju. Iztok Franko Ramy 4x4 Jeep Jamboree 2015Povedal mi je, da so novo generacijo EcoSporta predstavili ravno v času njegovega prvega obiska v Dubaju, aprila 2013. Dobro se spomni množične zastopanosti vozila na takratnem Red Bull X-Fighters Showu ob največjem nakupovalnem središču na svetu. “EcoSporta redno srečujem na dubajskih cestah.
Lahko bi rekel, da je ravno tako popularen kot v Sloveniji recimo Fiesta. Ljudje ga imajo radi, ker ni najmanjši, a dovolj velik za manjšo družinico. Seveda azijsko. Ne pomnim namreč, da bi videl zahodnjake v tem avtomobilu. Ljudje pa tu gledajo na takšne avtomobile manj čustveno kot v Sloveniji. EcoSporta si omislijo osnovnega, s klimo in to je to. Vozili ga bodo nekje pet let in nato prodali. Takšnih podobnih vozil je tu polno, kot recimo Nissan Tiida ali Toyota Corolla,” je še pojasnil Franko, ki je z letošnjim letom postal član žirije “Oman Auto Excellence Awards 2016”.


Vprašanja o avtomobilu nam lahko zastavite na našem forumu. Z veseljem vam bomo odgovorili.

Avto.Over.Net fotozgodbam lahko sledite tudi na Instagram profilu @avtoovernet in @lukagregoric.

… mimogrede, ustvarili smo tudi svoj Snapchat profil: Najdete nas pod uporabniškim imenom avtoovernet! 😉

Prispevek je mnenje avtorja in ne izraža nujno stališča uredništva.