Loeb in Elena sta svetovna prvaka v reliju

Avtomobilizem, Šport, WRC

Sébastien Loeb in Daniel Elena sta krenila na zmago proti Jari-Mattiju Latvali, a cilja nista dosegla, saj jima je že prej sreča obrnila hrbet. Na enem od vmesnih odsekov je vanju trčilo nasproti vozeče se vozilo in ekipa Citroën Total World Rally Team…

Sébastien Loeb in Daniel Elena sta krenila na zmago proti Jari-Mattiju Latvali, a cilja nista dosegla, saj jima je že prej sreča obrnila hrbet.

 
270494EE-1022-11E1-BEAB-663A66B94067Na enem od vmesnih odsekov je vanju trčilo nasproti vozeče se vozilo in ekipa Citroën Total World Rally Team je že na začetku preizkušnje zadnjega dneva morala odstopiti. Neljubi dogodek pa ekipi Citroën Racing ni preprečil slavja osemkratnih svetovnih prvakov na zaključni razglasitvi v Cardiffu!
 
Sébastien Ogier in Julien Ingrassia sta preizkušnjo končala na 11. mestu.
 
Četrti dan relija Velike Britanije s šestimi specialkami in skupaj 84 km razdalje na kronometer je obetal veličasten dvoboj med Latvalo in Loebom. Na žalost je moral Citroën DS3 WRC št. 1 odstopiti na vmesnem odseku med specialkama S18 in 19. “Škoda, saj sem želel borbo z Jari-Mattijem do konca. Zgodil se je precej banalen primer: vozili smo po široki cesti in na vrhu brega brez preglednosti se je nasproti pripeljal avtomobil. Voznik iz Španije je ob slabi zamisli zavil na desno stran in tako smo trčili”, razlaga Sébastien Loeb. “Poškodoval se je hladilnik motorja in obstati smo morali na kraju nesreče. To je dokaz, da relija nikoli ni konec pred prihodom do zaprtega parkirišča!”
 
Po vrnitvi dirkalnika je tehnična ekipa storila vse, da bi ga popravili za predstavitev na zaključni razglasitvi, ki se je odvijala pred Cardiffskim gradom. “Naj nam ta nesreča ne kvari veselja”, zatrjuje Frédéric Banzet, generalni direktor Citroëna. Deset zmag od trinajstih relijih, naslova konstruktorjev in voznikov ter novi rekordni dosežki: celotna ekipa je bila na ravni pričakovanj znamke je še dodal Banzet.
 
“Nismo si še uspeli zares vzeti časa, da bi proslavili naslov, saj smo še vedno imeli vse do zdaj aktivnosti v okviru relija. Še to jutro smo morali vstati okoli 4h 30, da bi odšli na specialke”, dodaja Sébastien Loeb. “Zdaj bomo končno lahko slavili dosežek skupaj z vso ekipo. Prav vsi naslovi so pomembni in zgodovinski, saj so bili doseženi na različne načine. Ta sezona je bila še posebej zahtevna in na visoki ravni, zato smo se morali boriti do zadnjega relija. V ponos mi je, da sem postal avtomobilski voznik z največ osvojenimi naslovi, čeprav je težko primerjati različne discipline tega športa. Ob začetku svoje kariere nikoli nisem pomislil, da bi lahko kaj takšnega dosegel.”
 
Medtem ko so se mehaniki ekipe Citroën Racing ukvarjali s popravilom dirkalnika DS3 WRC št. 1, je 2. dirkalnik nadaljeval z dirko po valižanskih gozdovih. Sébastien Ogier je zadnji dan dosegel tri najboljše čase in preizkušnjo končal na 11. mestu: “Dva kroga med dirko na vsaki specialki nam omogoča, da malo bolje osvojimo težje odseke tega relija. To nam bo v pomoč pri naši naslednji udeležbi na dirki. Skušamo voziti dovolj hitro, da upravičimo naše točke in si hkrati privoščimo nekaj veselja. Čestitam Sébastienu in Danielu za njun naslov. Znova sta dokazala, da sta najmočnejša, in zaslužita si veliko čast.