Aleš: Kulture voznikov ob zastoju v Sloveniji ni

Blog, Top

V cestnem prometu v Sloveniji očitno obstaja več paradoksov, eden izmed njih je zagotovo kultura voznikov ob zastoju.  Ko spremljamo TV novice, kako se reševalna vozila le s težka prebijejo skozi zastoje v središčih mest ali na avtocesti, se vsak od nas zgraža nad kulturo voznikov. Vendar se sprašujemo, kako lahko pride do teh dogodkov, če se vsi zgražamo nad tem? Verjetno je to bolj retorično vprašanje. Kruta resnica je, da bo potrebeno še ogromno dela na področju ozveščanja voznikov o pomenu kulture in to ne […]

V cestnem prometu v Sloveniji očitno obstaja več paradoksov, eden izmed njih je zagotovo kultura voznikov ob zastoju. 

Ko spremljamo TV novice, kako se reševalna vozila le s težka prebijejo skozi zastoje v središčih mest ali na avtocesti, se vsak od nas zgraža nad kulturo voznikov. Vendar se sprašujemo, kako lahko pride do teh dogodkov, če se vsi zgražamo nad tem? Verjetno je to bolj retorično vprašanje. Kruta resnica je, da bo potrebeno še ogromno dela na področju ozveščanja voznikov o pomenu kulture in to ne samo ob zastoju ampak tudi v primeru prepovedi vožnje pod vplivom alkohola, strpnosti in še kje.

Kako se ravnati v primeru zastoja v cestnem prometu?

V bistvu precej preprosto. V primeru, da smo na enopasovni cesti se postavimo na skrajno desno, na avtocesti, kjer sta dva ali več pasov pa se levi postavijo na skrajno levo, desni pa seveda na desno. Le tako omogočimo potreben prostor za reševalna vozila, saj konec koncev ogromno zastojev nastaja zaradi prometnih nesreč, vsaka dodatna minuta, ki jo potrebujejo reševalci je lahko usodna.

kultura-ob-zastoju-v-avstriji

Primer iz sosednje Avstrije, kako se vozniki ravnajo kadar naletijo na zastoje. Presodite sami, kakšna je razlika med nami in sosednjimi državami. Foto: Marko Cerle

Torej naslednjič, ko vas v gneči zagrabi nervoza in misel, da ste najpomembnejši oz. na nujni poti in že hitite iskati luknjo v zastoju skozi katero lahko prehitite udeležence zastoja, pomislite tudi na kulturo, nikoli ne veš komu lahko rešiš življenje.

Prispevek je mnenje avtorja in ne izraža nujno stališča uredništva.