Koncepta Chevrolet Miray in Colorado Rally

Aktualno, Novosti

V svoji stoletni zgodovini je Chevrolet ustvaril in izpopolnil vrsto izjemno lepo oblikovanih avtomobilov.Nekateri od njih so postali prave cestne legende, na primer modeli Belair, Suburban, Corvette ali Camaro.Čeprav je videz Chevroletovih avtomobilov…

V svoji stoletni zgodovini je Chevrolet ustvaril in izpopolnil vrsto izjemno lepo oblikovanih avtomobilov. Nekateri od njih so postali prave cestne legende, na primer modeli Belair, Suburban, Corvette ali Camaro. Čeprav je videz Chevroletovih avtomobilov zelo raznovrsten in prilagojen namenu uporabe, imajo tudi nekaj skupnih oblikovnih potez in značilno Chevroletovo zasnovo, od množice tekmecev pa se razlikujejo po vrsti zunanjih in notranjih lastnosti.

Med oblikovnimi rdečimi nitmi, ki so trenutno značilne za Chevroletove modele po vsem svetu, je tudi dinamičen značaj celotne ponudbe vozil. Naj gre za mini avtomobil Spark ali športno-terensko vozilo Captiva, so Chevroletovi dizajni izrazni in odločni ter vzbujajo občutek zadrževane energije in moči. Poleg tega sodobna oblika Chevroletovih vozil izraža tudi zavedanje o dediščini te znamke, saj se oblikovalci pogosto vračajo k modelom, s katerimi se je proslavila, ne da bi se ujeli v zanko retrospektivnosti.

Konceptni vozili Chevrolet Miray in Colorado Rally, ki bosta na frankfurtskem sejmu prvič predstavljeni v Evropi, poosebljata ta oblikovalska načela in na podlagi trenutnih smernic začrtujeta prihodnost v svojih segmentih. Če močno konceptno vozilo Colorado Rally na ogled postavlja naslednjo generacijo poltovornjakov srednje velikosti, sta v futurističnem videzu modela Chevrolet Miray združeni zunanjost, ki navdih črpa iz reaktivnih letal, in napredna hibridna pogonska tehnologija.

Chevrolet Colorado

51DB65F6-C7EA-11E0-A1DE-B53D66B94067Konceptno vozilo Colorado Rally s pogonom na vsa štiri kolesa in dvodelno kabino je bilo prvič predstavljeno na mednarodnem avtomobilskem sejmu v Buenos Airesu. Svojo moč izraža na vsakem kvadratnem centimetru karoserije. Njegov namen je zagotoviti največjo pristnost, pri njegovem oblikovanju pa so imeli v mislih kategorijo rally raid.

S svojo široko, samozavestno držo, 18-palčnimi aluminijastimi platišči s pnevmatikami za brezpotja, po višini nastavljivim (do 50 mm) sistemom vzmetenja in blažilniki Fox Racing Shox (potovalna razdalja: 140 mm) druga razstavna različica srednjevelikega poltovornjaka Colorado izraža vzdržljivost in zmogljivost. Prvi razstavni poltovornjak Colorado je bil aprila predstavljen na avtomobilskem sejmu v Bangkoku.

»Chevrolet že od ustanovitve izdeluje poltovornjake, zato so ključnega pomena za znamko. Z odločno obliko, natančnostjo izdelave in izjemno zmogljivostjo konceptno vozilo Colorado Rally zvesto nadaljuje bogato dediščino znamke,« pravi Wayne Brannon, predsednik in glavni direktor družbe Chevrolet Europe.

Sprednji del zaznamujejo veliki žarometi s svetlobnimi diodami, Chevroletova značilna dvodelna rešetka hladilnika, skrbno oblikovan pokrov motorja in poudarjena blatnika iz steklenih vlaken. V sprednji del strehe in bočni ogledali so vgrajene dodatne luči, značaj terenskega vozila pa se odraža v akrilnih oknih, ki so značilna za avtomobile za reli, zračnih režah ter sprednji in zadnji vlečni kljuki. Konceptno vozilo Colorado Rally poganja 2,8-litrski turbodizelski motor, opremljen pa je tudi z dvema vitloma s 5,5 KM, ki sta vgrajena v sprednji in zadnji odbijač.

Coloradova karoserija je pobarvana s trislojnim biserno belim lakom in okrašena z razpršenim zlatim prahom, streha, odbijači, stiliziran varnostni lok in notranje stranice prtljažnega prostora, kjer so rezervno kolo in škatle z orodjem, pa so izdelani iz ogleno črne plastike. Vrata prtljažnika imajo dve veliki odprtini, ki prispevata k aerodinamičnosti in omogočata boljši pregled nad prostorom za avtomobilom. Druge podrobnosti vključujejo poudarjen pokrov posode za gorivo in značilni Chevroletov logotip metuljčka, ki ponosno krasi sprednji del in vrata prtljažnika.

Oblikovalci notranjosti so se osredotočili na ergonomijo, varnost in praktičnost. V kabini prevladuje pepelnato siva barva, ki je v čudovitem kontrastu s srebrno obarvano varnostno kletko in drugimi kovinskimi poudarki. Potniki sedijo na sedežih, prevlečenih z neoprenom in sešitih z oranžnim sukancem, zgornji del armaturne plošče pa je prevlečen z zrnatim usnjem.

Visokozmogljivo krmilo, ki je izdelano za agresivno upravljanje vozila, vozniku pomaga pri vožnji po brezpotjih. Opremljeno je s svetlečimi diodami, ki delujejo kot hitri prikaz števila vrtljajev motorja. Pomoč pri iskanju prave poti nudi satelitski navigacijski sistem, ki je nameščen pred navigatorjem. Coloradov pettočkovni sistem varnostnih pasov je pritrjen neposredno na varnostno kletko. Poleg tega pa namenski protipožarni sistem zagotavlja hitro gašenje morebitnega požara v potniški kabini in motornem prostoru.

Druge značilnosti notranjosti:
·       Glavno stikalo, ki je vgrajeno v sredinsko konzolo.Stikalo ima dve glavni funkciji:zagon motorja in izklop vseh sistemov v vozilu v sili.
·       Sistem sunkovitega prezračevanja hitro očisti kabino, če med dirkanjem po prašni cesti zapeljete v oblak prahu.
·       Za vsakim sedežem je hidracijski paket inpotniki lahko po drobni cevki zaužijejo tekočo hrano.

Chevrolet Miray

5FA21C3E-C7EA-11E0-91FC-B53D66B94067Konceptno vozilo Chevrolet Miray, ki je bilo prvič predstavljeno na marčevskem avtomobilskem sejmu v Seulu, predstavlja svežo interpretacijo značilnih Chevroletovih oblikovnih potez, hkrati pa ostaja zvesto Chevroletovi dediščini na področju športnih avtomobilov.Miray poganjata dva na sprednjem delu nameščena 15-kilovatna električna motorja, ki se napajata iz akumulatorja in omogočata hitro pospeševanje in mestno vožnjo brez izpustov.

»Beseda ‘miray’ v korejščini pomeni prihodnost.Konceptno vozilo krepi vez med avtomobilom in voznikom ter predstavlja svež pogled na športne avtomobile prihodnosti,« pojasnjuje Brannon. »Številni sestavni deli pogonskega sklopa so nastali na podlagi naših obstoječih sistemov.Miray predstavlja možnosti preoblikovanja in razširitve sodobnih pogonskih tehnologij.«

Miray je majhen kot Monza SS iz leta 1963 ter lahkoten in odločen kot Corvair Super Spyder iz leta 1962, hkrati pa ima aerodinamično obliko, ki spominja na sodobna reaktivna letala.Dvodelno rešetko hladilnika obdajajo žarometi s svetlečimi diodami in novimi značilnimi dnevnimi lučmi.Sprednji in zadnji blatniki spominjajo na nekdanje modele Chevrolet Corvette in tako izražajo športni duh konceptnega vozila.Spojlerji iz ogljikovih vlaken pomagajo pri nadzorovanju aerodinamičnega potiska in pretoka zraka.Od zgoraj ima edinstvena kabina obliko romba.

Klinasti bočni stranici karoserije sta izdelani iz plastike, ojačane z ogljikovimi vlakni (CFRP), in ogljikovih vlaken.Nagnjena bočna linija z osvetlitvijo pod pragovi med vožnjo ustvarja tekočo linijo, ki nežno žari sredi natančno oblikovane karoserije.Mirayev športni videz poudarjajo tudi škarjasta vrata, kakršna imajo dirkalniki za dirke Le Mans.

Zadnje luči, ki so nameščene pod robom »račjega zadka«, so dvodelne, kar je še ena od Chevroletovih oblikovnih značilnosti.Miray je opremljen z 20-palčnimi sprednjimi in 21-palčnimi zadnjimi platišči iz zlitine aluminija in ogljika.Izrazit videz, ki navdih črpa iz turbin, tudi pri mirujočem Mirayu ustvarja vtis gibanja.

Drzna in elegantna notranjost

V notranjosti Miraya so združeni brušen aluminij, naravno usnje, belo blago in kovinske površine s »pretakajočim se« videzom, ki skupaj ustvarjajo vtis hitrosti.Potniška kabina je obdana s kletko iz ogljikovih vlaken, zaradi česar je njena zgradba lahka, a hkrati toga.Navdih za zaokroženo dvodelno kabino so oblikovalci našli pri modelu Chevrolet Corvette:osredotočena je na voznika, vendar v vožnjo vključuje tudi sovoznika.

Za prikaz informacij so oblikovalci izbrali edinstven način projekcije na armaturno ploščo z zadnje strani.Informacije za voznika so razdeljene v tri območja, kar preprečuje prenasičenost prikaza in vozniku omogoča, da se osredotoči na vožnjo.

Sredinski zaslon na dotik stoji na aluminijastem podstavku, ki spominja na nos vojaškega lovca s spuščenimi kolesi.Zunanje površine se stekajo v notranjost do ojačane konzole, ki povezuje sprednji in zadnji del vozila.

Osvetlitev notranjosti, ki se začne na zgornjem delu armaturne plošče in nadaljuje v hrbtni del sedežev, prispeva k luksuznemu videzu avtomobila.Sedežne blazine in naslonjala za glavo so nameščeni na lahki školjki iz ogljikovih vlaken, ki je na enotirnem aluminijastem vodilu.Naslonjali za glavo sta skladni z zunanjo obliko in imata vgrajeni ruti za vožnjo z zloženo streho.

Zanimiv je tudi sredinsko nameščen gumb za zagon.Ko ga voznik pritisne, se na drog nameščeni sklop merilnikov dvigne kot streha enosedežnega letala, na beli površini pa se prikaže interaktivna projekcija.

Zložljivi kameri za vzvratno vožnjo, ki sta nadomestili običajna vzvratna ogledala, se s pomočjo električnega mehanizma odpreta iz stranskih oken.Pri mestni vožnji kamera, ki je usmerjena naprej, na podlagi sistema GPS prikazuje navigacijske informacije s sprotno videosliko.

Prilagodljivi pogonski sistem je popolnoma skladen s futurističnim videzom Miraya

Mirayev sredinski električni pogonski sistem, ki je nameščen za voznikom in pod njim, je izdelan tako, da zagotavlja čim večjo zmogljivost in varčnost.Spredaj nameščena 15-kilovatna motorja poganja litijev akumulator z 1,6 kWh, ta pa se polni z energijo, ki se obnavlja pri zaviranju.Pogonski sistem omogoča preklop med pogonom na sprednja in zadnja kolesa.

Za vožnjo, ki zahteva večjo zmogljivost, je za potniško kabino nameščen 1,5-litrski štirivaljni motor s turbopolnilnikom, ki dopolnjuje delovanje elektromotorjev.Motor zagotavlja živahen navor, njegova usklajenost z električno pogonsko tehnologijo pa v segmentu kompaktnih športnih avtomobilov postavlja nova merila.

Ker ima menjalnik dvojno sklopko, pogon ne potrebuje pretvornika navora, zaradi česar je lahko motor manjši.Prestavljanje je hitro in zanesljivo, prestavna razmerja pa nastavljena za čim višjo končno hitrost in večjo zmogljivost.Menjalnik z dvojno sklopko je usklajen tudi z Mirayevim sistemom začasne zaustavitve in zagona motorja.