Koncept Volvo SCC dopolnil 10 let

Aktualno, Zanimivosti

Nobeno drugo konceptno vozilo v zgodovini Volva ni imelo večjega pomena za tehnološki napredek podjetja, kot Volvo SCC- Safety Concept Car (varno konceptno vozilo). Deset let po svetovni premieri leta 2001 v Detroitu, lahko Safety Concept Car…

2DC791DE-C3EA-11E0-A339-B53D66B94067

Nobeno drugo konceptno vozilo v zgodovini Volva ni imelo večjega pomena za tehnološki napredek podjetja, kot Volvo SCC- Safety Concept Car (varno konceptno vozilo). Deset let po svetovni premieri leta 2001 v Detroitu, lahko Safety Concept Car pogleda nazaj na svojo fantastično “kariero”.

“Konceptna vozila so običajno oblikovalske ali tehnološke študije, ki dajo kupcem avtomobilov okus prihodnosti. Volvo SCC je dodal svoj učinek, ker je bil tako privlačen kot tudi visoko tehnološki. To je primer oblikovanja naših avtomobilov glede na želje, potrebe in omejitve kupcev,” pravi predsednik in izvršni direktor pri Volvu, Stefan Jacoby.

Eden najpomembnejših ciljev projektne skupine, je bilo prikazati možnost kombiniranja varnostni na svetovni ravni, s športno in elegantno obliko ter vse zapakirati v relativno majhen avto.

“Ko smo začeli delati na konceptnem vozilu konec leta 1990, je bil Volvo še vedno znan predvsem po izdelovanju družinskih avtomobilov, narejenih za zaščito potnikov v primeru trčenja. SCC pa je nakazal začetek novega pristopa, večjo varnost potnikov in avtomobilovo najpomembnejšo varnostno nalogo, ki je pomoč pri preprečevanju nevarnih situacij in nesreč,” pojasnjuje Östen Strandberg, ki je bil odgovoren za razvoj Volva SCC.

Od koncepta do proizvodnje

Leta 2002 je bila naloga prenos tehničnih študij Volva SCC, v proizvodnjo. Leto dni kasneje je Volvo začel projekt, katerega posledica je bila svetna premirera modela Volva C30 v Parizu, leta 2006.

SCC tehnologije v današnjih modelih Volva

Tukaj je seznam tehnoloških rešitev, ki so šle od Volva SCC, do nekaterih ali vseh trenutnih modelov:

–          Opozorilo na trk od spredaj – Pedestrian Detection (zaznavanje pešcev), Collision Warning (opozorilo pred trki) in Full Auto Brake (popolno avtomatsko zaviranje). Prav tako tudi sistem, ki je uspešen pri nizki hitrosti City Safety (mestna varnost), ki je del standardne opreme pri več modelih Volva.

–          Projekcija informacij na vetrobransko steklo. Head-up zaslon je del sistema Collision Warning.

–          Tehnologija, ki spremlja in opozarja voznika na vozila v “mrtvem kotu”. Danes je ta znana kot BLIS- Blind Spot Information System (informacijski sistem za mrtvi kot).

–          Sistem, ki opozori voznika pri nevarnosti menjanja voznega pasu. Danes znan kot Lane Departure Warning (opozorilo voznega pasu) in Driver Alert (opozarjanje voznika).

–          Tempomat, ki ohranja določeno razdaljo med vami in vozilom pred vami. Sistem Adaptive Cruise Control (prilagodljiv nadzor vožnje), deluje vse do mirovanja vozila pri avtomobilih z avtomatskim menjalnikom.

–          Utripajoče zavorne luči med sunkovitim zaviranjem – danes znane kot Emergency Brake Lights (luči pri zaviranju v nevarnosti).

–          Varnostne kamere – dve integrirani kameri: ena vzvratna, druga pa nameščena na rešetko, ponujata 180-stopinjsko vidno polje (dodatna oprema).

–          Napredno žarometi, ki sledijo ukrivljenosti ceste – Active Bending Lights (aktivne upogibne luči).

–          Nadaljno razviti HMI- Human Machine Interface (človeški HMI vmesnik) – zdaj Volvo Sensus.

–          Višinsko nastavljiva zadnja sedeža.

–          Zaščita pešcev

–          Volanski obroč, nastavljiv po višini in globini – vgrajen danes kot del standardne opreme

–          Pasivno odklepanje in zagon motorja – Keyless Go (pojdi brez ključa).

–          Komuniciranje z avtomobilom preko mobilnega telefona – preko novo razvite mobilne aplikacije, uvedene spomladi 2011.

Mikael Edvardsson povzema: “Ko je bil predstavljen Volvo SCC, je bil opremljen z senzacionalno tehnologijo. Ob upoštevanju interesov javnosti pri aktivnih varnostnih sistemih danes, ni težko razumeti, da je bil koncept avtomobila daleč pred svojim časom. To je dokaz, da Volvo je in bo ostal v samem vrhu, ko gre za avtomobilsko varnost.”