Mazda5 1.8i TX

Mazda, Testi

V terminu 14. – 21. julij 2011 smo imeli na testu vozilo Mazdo5 z 1,8-litrskim bencinskim pogonskim agregatom in 6-stopenjskim ročnim menjalnikom. Vsa vprašanja v zvezi s tem avtomobilom ste lahko postavili na našem forumu – tema: Na testu: Mazda5.

8904B37E-B053-11E0-94D4-728565B94067Mazda5 – nove generacije, ki smo jo imeli na testu, je zamenjala tisto, ki je neopazno na sloveske ceste zapeljala leta 2007. Japonski inženirji so avtomobil zelo prijetno osvežili in zunanji dizajn prav po japonsko začinili. Krivulje na boku vozila najverjetneje ne bodo vsem všeč, a hkrati menimo, da bo ravno ta vizualen dodatek velik odstotek kupcev navdušil. Kljub staremu atmosfreskemu 1.8i motorju nas je Mazda5 navdušila z zmerno porabo in zadovoljivo močjo.

 
Pa pustimo ob strani v uvodu omenjeni izgled, saj je pri takšnem družinskem avtomobilu načeloma pomembnejša funkcionalnost. Mazda5 jo je ohranila iz prejšnje generacije. Za volanom se sedi še vedno enako udobno, le višjerasli vozniki bi želeli imeti nekoliko daljša sedalni del in vzdolžni pomik sedeža. Sopotnik se nad prostorom ne bo pritoževal, kot tudi ne potnika v drugi vrsti na skrajnem levem in desnem sedežu. Srednji sedež smo podrobneje opisali v spodnjem odgovoru na zastavljeno vprašanje na forumu. V tretji vrsti bosta za silo na daljši vožnji potrpela tudi dva odrasla potnika, saj se druga vrsta sedežev lahko vzdolžno pomika in tako prilagaja prostor. Omeniti velja, da sta zadnja dva sedeža preprosto izvlekljiva.
 
Raznih prostorov za manjšo prtljago je dovolj, recimo pod desnim sedežem v drugi vrsti se skriva košara, ki se lahko nastavi med oba sedeža. Okoli voznika pa so tudi predalčki, eden izmed uporabnejših je na levi strani volana. Voznika pa bo zmotilo nekaj, kar je znano že iz drugih Mazdinih sorodnih modelov. Stikala za stekla so namreč neosvetljena, zaradi česar je potrebno slepo iskanje med nočno vožnjo.
 
Malce prilagajanja pa je potrebno tudi na potovalni računalnik, ki se ga lahko upravlja tudi preko gumbov na volanskem obroču. Podatki se morda nekoliko nelogično prikazujejo na ozkem zaslonu sredi armaturne plošče. A po nekaj mesečni uporabi se na njih voznik zagotovo privadi. V vseh pogledih – odvisno od nastavitve sedeža in volana – pa ni vedno viden digitalen zaslonček med analognima števcema, ki prikazuje število prevoženih kilometrov.
 
Pogonski agregat je spojen z ročnim 6-stopenjskim menjalnikom, ki dodatno poskrbi za nekoliko ugodnejšo porabo. Le ta se v mestnem režimu vožnje lahko vzdigne tudi nad 10 litrov, a vse je odvisno od teže desne noge. Dovolj pazljiva in varčevalno nastrojena desna noga bi morala poskrbeti, da se poraba pri tej Mazdi5 nikoli ne vzdigne nad 10 litrov. Na daljših relacijah po avtocesti pa poraba znaša približno med 7 in 8 litri. V visokih vrtljajih Mazda5 izraža željo po športni vožnji, a je podvozje razumljivo nastavljeno bolj na udobje, ki si ga želijo boljše polovice v družini. V sled tega Mazda5 dobro ublaži neravnine in hkrati ponuja dovolj nizko težišče, da se v zavojih ne nagiba preveč.
 
Če potegnemo črto, Mazda5 je dostojen konkurent nekoliko manjšemu VW Touranu ali sicer cenejšemu in hkrati daljšemu Chevrolet Orlandu. Na koncu je itak vse odvisno od percepcije kupca in debeline denarnice. Mazda5 ni najcenejša ali najdražja in tudi ne najsodobnejša, je pa zagotovo uporabna in udobna.
 
Ženski komentar o Mazdi5 – Nastja:
 
“Hja, zunanji videz me ni ravno pritegnil, je pa notranjost avtomobila toliko lepša. Všeč mi je radio, no, bom rekla, kar celotna armaturna plošča mi je všeč. Všeč mi je tudi sovozniški sedež, saj je nekoliko krajši, a še vedno sila udoben.”
 
V terminu 14. – 21. julij 2011 smo imeli na testu vozilo Mazdo5 z 1,8-litrskim bencinskim pogonskim agregatom in 6-stopenjskim ročnim menjalnikom. Vsa vprašanja v zvezi s tem avtomobilom ste lahko postavili na našem forumu – tema: Na testu: Mazda5.
 
Vprašanje uporabnice ferbčna: Pri prejšnjem modelu so precej kritizirali tisto mrežo za prtljažni prostor, da jo je težko namestiti. Me zanima, ali je tudi v novem modelu tako?
Odgovor: Testna Mazda5 sicer ni imela mreže za prtljažni prostor, odgovor pa nam je posredoval uvoznik, citiramo: “Sistem namestitve mreže je isti kot pri prejšnji Mazdi5. Namestitev sicer ni pretirano zapletena in je podrobno opisana v priloženih navodilih, pomoč pri montaži mreže pa nudijo tudi na Mazdinih servisih.”
 
Vprašanje uporabnice ferbčna: Fajn bi bilo, da konkretno preskusite srednji sedež v drugi vrsti za odraslo osebo za daljšo vožnjo – ker je menda bolj zasilen.
Odgovor: Srednji sedež v drugi vrsti, ki se lahko popolnoma pospravi v sosednji levi sedež smo preizkusili na relaciji približno 200 km. Moški del populacije ni bil pretirano navdušen nad sedenjem, saj se sedi visoko, hkrati pa je sedalni del izbočen. Za krajše razdalje pa je srednji sedež dovolj dober.
 

Ženski komentar o srednjem sedežu 2. vrste – Nastja:

“Na sredinskem sedežu se v primerjavi s sosednjima zadnjima sedežema sedi nekoliko višje, a še vedno izjemno udobno. Sedenje na tem sedežu je pri hitri vožnji po ovinkasti cesti mogoče malce moteče, saj je ta sedež nekoliko dvignjen in te zato nekoliko bolj premetava. Med vožnjo sem pogrešala stekleno streho, saj sem zaradi višjega sedeža imela slabši razgled na pokrajino, po kateri sva se peljala.”
 
F2A58B3E-C276-11E0-AF65-B53D66B94067
 
Vprašanje uporabnice ferbčna: A se vam zdi motor dovolj močan za tako velik avto? A bi lahko naredili eno vožnjo s sedmimi potniki?
Odgovor: Bencinski pogonski agregat s prostornino 1,8 litra zadovoljivo ponuja dovolj moči za skoraj 1,5 tone težak avtomobil dokler se v vozilu prevaža do pet odraslih potnikov brez prtljage. V preizkusu s sedmimi potniki in založenim prtljažnikom, ki je ob popolni zasedenosti potnikov velik 158 litrov, pa avtomobil težje pospešuje. A, zahvaljujoč visokim kaznim, ki veljajo v Sloveniji, si nihče več niti ne upa hitro pospeševati, da ne bi prekoračil omejitve.
 
Vprašanje uporabnika 600: A je poraba takšnega motorja primerljiva s sodobnimi motorji s turbinskimi polnilniki?
Odgovor: Mazda zaenkrat še ne ponuja alternativnih motorjev manjše prostornine s turbinskim polnilnikom. V primerjavi s konkurenco pa je Mazdin 1.8i še vedno po porabi primerljiv denimo z Renaultovim TCe pogonskim agregatom. Bolj pa so ekonomičnejši TSI (koncern Volkswagen) in THP (Peugeot, Citroen, MINI in BMW) pogonski agregati. A njihova prednost zaenkrat ni toliko v porabi, kot v prožnosti motorja v nizkih vrtljajih.
 
Vprašanje uporabnice frajla štajerska: Doma imamo novo Mazdo5 in mi ne gre v glavo kako pripeti pravilno potnika v 2. vrsti v sredini? Vam je jasno?
Odgovor: Najverjetneje ste spregledali, da se v sosednjem sedežu skriva še vtičnik za varnostni pas. Najprej je potrebno vse nastaviti, postaviti sedež in tudi omenjeni vtičnik, ki omogoča, da si varnostni pas zapetnete pravilno s tremi točkami, tako kot je prikazano na zgornji fotografiji.
 
Vprašanje uporabnika barvalac: A kovinsko barvo moraš tudi tu dokupiti, ker gledam cenike in je povsod potrebno. Koliko stane?
Odgovor: Cena testne Mazde5 že vključuje kovinsko barvo, ki je sicer v večini primerov ostalih znamk doplačljiva.
 
E0CAF9DA-C276-11E0-8187-B53D66B94067
_______
Podatki:
Motor / menjalnik: 1.8i, bencinski (85 kW/116 KM, 165 Nm) / 6. st. ročni
Poraba po ECE: 7,2 / 6,0 / 9,3 l (CO2: 168 g/km)
Zmogljivosti maks. / 0-100: 182 km/h / 12,8 sekund
Dolžina / širina / višina: 4585 / 1530 / 1615 mm
Medosna razdalja: 2750 mm
Teža: 1470 kg
Posoda za gorivo: 60 l
Št. sedežev: 5+2
Prostornina prtljažnika: 158 – 1493 l
 
Osnovna cena testnega modela (1.8i TX): € 21.990
Cena testnega vozila vključno s kovinsko barvo: € 22.476
(Oprema: zadnji parkirni senzorji, sistem za prostoročno uporabo telefona Bluetooth, ogrevani prednji sedeži, tempomat, potovalni računalnik, samodejna klimatska naprava, samodejni vklop varnostnih utripalk pri zaviranju v sili, elektronski sistem nadzora stabilnosti (DSC) s sistemom za preprečevanje spodrsavanja (TSC), štirikolesni protiblokirni zavorni sistem s sistemom za elektronsko porazdelitev zavorne sile (EBD) in pomočjo pri zaviranju v sili (EBA), ipd.)