Pri Volvu kmalu 1000 km na elektriko

Aktualno

Volvo je sedaj naredi naslednji korak v elektrifikacijski strategiji družbe, s proizvajanjem testnih avtomobilov z Range Extenders (podaljševalci dometa)- električni avtomobili, ki so opremljeni z motorjem z notranjim izgorevanjem, za povečanje…

Volvo je sedaj naredi naslednji korak v elektrifikacijski strategiji družbe, s proizvajanjem testnih avtomobilov z Range Extenders (podaljševalci dometa)- električni avtomobili, ki so opremljeni z motorjem z notranjim izgorevanjem, za povečanje njihove učinkovitisti pri dometu.

 
43042546-40DF-11E0-B38D-95C465B94067Projekti, ki jih podpira švedska agencija za energijo in EU, obsegajo tri potencialne kombinacije tehnologije. Testi različnih konceptov bodo v teku v prvem četrtletju leta 2012.
 
“To je razburljiva širitev naše večje osredotočenost na elektrifikacijo. Trenutni stroški baterije in njena velikost, zaenkrat pomenijo, da imajo vsi električni avtomobili še vedno razmeroma omejeno območje razpona. Z Range Extenders, se električnemu avtomobilu domet poveča za tisoč kilometrov- z emisijami ogljikovega dioksida pod 50 g/ km,” pravi Derek Crabb, podpredsednik Powertrain Engineering pri Volvu.
 
Tehnološki razvoj na tem področju trenutno obsega tri različne kombinacije tehnologije, s tri-valjnimi bencinski motorji, ki so nameščeni za dopolnitev električnega pogona na sprednji kolesi. Vse različice vsebujejo funkcijo regeneracije zavorne energije. Motorji lahko delujejo na bencin in etanol (E85). Dve rešitvi temeljijta na Volvu C30 Electric. V obeh primerih je standardna baterija nekoliko manjša, da nastane prostor za motor z notranjim izgorevanjem in rezervoar za gorivo.
 
Tehnični koncept I: Volvo C30 s serijsko povezanim Range Extenders
 
Ta temelji na Volvu C30 Electric s tri-valjnim motorjem z notranjim zgorevanjem, ki proizvaja 60 konjskih moči (45 kW). Avto ima tudi 40-litrski rezervoar za gorivo. Motor z notranjim izgorevanjem je povezan s 40 kW generatorjem. Moč, ki jo ustvarja, se uporablja predvsem za pogon avtomobilovih 111 konjskih moči (82 kW) električnega motorja, vendar se voznik lahko odloči tudi, da generator polni baterijo, s čimer se poveča avtomobilovo delovno območje na elektriko. Range Extender povečuje razdaljo električnega avtomobila do 1.000 km- po 110 km, ki jih omogoča baterija v avtomobilu.
 
Tehnični koncept II: Volvo C30 z vzporedno priključenim Range Extenders
 
Tukaj ima avto močnejši trivaljni motor z notranjim zgorevanjem na zadnji strani in 40-litrski rezervoar za gorivo. Razlika med to in prvo rešitev je vzporedna povezava, pri čemer turbo motor s 190 konjskimi močmi predvsem poganja zadnja kolesa s šeststopenjskim samodejnim menjalnikom. To omogoča boljšo učinkovitost porabe goriva pri vožnji z motorjem z notranjim izgorevanjem na avtocesti. Skozi 40kW generator, se lahko baterije tudi polnijo. Tudi tukaj ima električni motor 111 KM (82 kW). Dva vira energije data avtu več kot 300 KM v celoti, in pospešek od 0-100 km/ h manj kot šest sekund. Range Extender povečuje razdaljo električnega avtomobila za več kot 1.000 km- poleg dometa do 75 km, ki ga zagotovi paket baterij v avtomobilu.
 
Tehnični koncept III: Volvo V60 z vzporedno priključenim Range Extenders
 
To je rešitev, kjer je celoten paket za vožnjo nameščen pod pokrovom na sprednji strani. Električni motor s 111 KM (80 kW), je dopolnjen z trivaljnim bencinskim turbo motorjem, ki proizvaja 190 KM (140 kW), dvostopenjskim samodejnim menjalnikom in 40 kW generatorjem. Moč motorja z notranjim izgorevanjem poganja prednji kolesi preko menjalnika in polni baterije, ko je to potrebno. Do 50 km/ h, avto vedno poganja izključno elektrika. Motor z notranjim izgorevanjem se aktivira pri višji hitrosti. Še več, napolni baterijo, ko njeno stanje pade pod vnaprej določeno raven. Baterija daje vozniku domet do 50 km. Avto ima tudi 45-litrski rezervoar za bencin ali E85. S to tehnologijo, Range Extender poveča avtomobilov celotni razpon za več kot 1.000 kilometrov.
 
Serijsko hibridni Range Extender v C30 je del projekta EU, v katerem je Volvo edini proizvajalec avtomobilov med osmimi partnerji. Dve vzporedno-hibridni rešitvi Range Extender podjetja, se razvijata z izdajo 10.800.000 SEK (1,2 milijona EUR), švedske agencije za energijo.
 
“Ti trije projekti nam omogočajo, da ocenimo različne možnosti Range Extender. Tako kot pri C30 Electric in V60 Plug-in Hybrid je naš cilj, da naredimo avtomobile z izjemno pustim izpustom CO2, brez ogrožanja zahtev kupcev po udobju, užitku v vožnji in praktičnosti,” pojasnjuje Derek Crabb.