Koncept: Nissan Navara EnGuard – za ekstremna reševanja

Zanimivosti

Nissan Navara EnGuard Concept je vzdržljivo in pametno terensko pick-up vozilo, zasnovano za izvajanje reševalnih nalog v najtežjih in najekstremnejših okoljih na svetu. Prvič je bilo predstavljeno na sejmu Hannover Motor Show leta 2016. Navara EnGuard Concept temelji na Nissan Navari z dvojno kabino, prejemnici zadnje mednarodne nagrade za najboljši pick-up, in vsebuje številne po […]

Nissan Navara EnGuard Concept je vzdržljivo in pametno terensko pick-up vozilo, zasnovano za izvajanje reševalnih nalog v najtežjih in najekstremnejših okoljih na svetu. Prvič je bilo predstavljeno na sejmu Hannover Motor Show leta 2016.

Navara EnGuard Concept temelji na Nissan Navari z dvojno kabino, prejemnici zadnje mednarodne nagrade za najboljši pick-up, in vsebuje številne po meri narejene oblikovalske elemente in nadgradnje zmogljivosti. Med drugim je opremljena z naprednim brezpilotnim letalnikom, s katerim lahko reševalne ekipe pridobijo ključne informacije o nevarnostih, ki prežijo nanje.

To je tudi prva svetovna predstavitev prototipnega prenosnega kompleta baterij, ki ga je zasnoval in razvil Nissan. Narejen je na osnovi Nissanove preizkušene tehnologije baterij za električna vozila, ki je že v uporabi v povsem električnih vozilih Nissan LEAF in e-NV200.

Ko so kompleti baterij nameščeni v kesonu vozila, se nenehno polnijo prek 2,3-litrskega dizelskega motorja z dvojnim turbopolnilnikom, ki razvije 190 ‘konjskih moči’, zato so vedno pripravljeni za uporabo pri reševanju. Vsak ustvari 2 kW moči, sestavlja pa ga sedem Nissanovih baterijskih modulov za električna vozila v ohišju iz strojno obdelanega aluminija, ki je zaščiten pred vremenom.

Vsak komplet baterij ima dve vhodni vtičnici (za polnjenje) in pet izhodnih (za porabnike) ter ugreznjene robove za lažje prenašanje. V primeru reševanja jih je mogoče uporabiti za napajanje specializirane opreme za rezanje ali dviganje težjih bremen, saj so bili posebej zasnovani kot učinkovita alternativa za bencinske agregate.

Prenosni kompleti baterij so zaradi ničelnih emisij in odsotnosti vnetljivega goriva primerni tudi za uporabo v zaprtih prostorih, na primer v zgradbah ali votlinah. Keson vozila je na obeh straneh opremljen z dodatnima električnima vtičnicama.

Nissan Navara EnGuard Concept

Preostanek prostora v kesonu zavzemata dva izvlečna pladnja iz steklenih vlaken. Plitvejši zgornji pladenj vsebuje lažje predmete, npr. dvosmerne radioaparate, vrvi in sekiro. Spodnji pladenj je globlji in ožji, zato hrani večje stvari, npr. posodo s kisikom, komplet za oživljanje, rešilne jopiče in plavalne pripomočke.

Ključnega pomena za reševalno vlogo vozila je letalnik – DJI Phantom 4 z največjo operativno višino 6.000 metrov. Tehta zgolj 1.380 gramov in lahko skoraj 30 minut leti s hitrostjo do 20 metrov na sekundo, pri čemer slike pošilja v vozilo, kjer si jih lahko ogledamo na HD-zaslonu, ki se iztegne iz stranice kesona.

Nissan Navara EnGuard Concept

Bolj terenska od serijske Navare

Navara EnGuard Concept je skupno 50 milimetrov višja od standardne Nissan Navare. Večja oddaljenost od tal še dodatno poudarja njeno sposobnost premagovanja vseh vrst terenov. Okrovi koles so opremljeni s po meri narejenimi izbočenimi blatniki, med njimi pa so nove ulite stranske stopnice.

Strešna linija potniškega prostora je zasnovana povsem na novo in je 136 milimetrov višja v primerjavi s standardno Nissan Navaro. Vgrajen ima zmogljiv 360-stopinjski LED-osvetlitveni sistem z modrimi utripajočimi lučmi v vseh štirih kotih, ki zagotavljajo vidnost ne glede na kot gledanja. Enake utripajoče luči so nameščene na vrhu vseh štirih izbočenih blatnikov, v prenovljenih sprednjih meglenkah in v prenovljenih zadnjih lučeh.

Pri izbiranju barv in njihovi lokaciji med razvojem vozila je bilo veliko pozornosti namenjene njegovi vlogi reševalnega vozila. Nissanove raziskave so npr. pokazale, da je fluorescentno zelena barva najvidnejša pri dnevni svetlobi, obenem pa jo najlaže prepoznajo tudi barvno slepi. Vozilo z zelenimi kolesi in stranskimi stopnicami je hitro opazno v soju žarometov nasproti vozečih.

Navara EnGuard Concept je narejena na osnovi najboljšega paketa opreme in dodatkov Tekna, zato serijsko vsebuje opremo, ki pride prav pri reševanju, med drugim satelitski navigacijski sistem NissanConnect (za iskanje najhitrejše poti), samodejno dvopodročno klimatsko napravo in ogrevane sedeže za udobje potnikov.

Nadvse uporaben je tudi Nissanov inovativni Around View Monitor, sistem s 360-stopinjsko kamero, ki na zaslonu armaturne plošče prikaže neoviran pogled na vozilo in njegovo okolico iz ptičje perspektive. To je odlično orodje za reševalce, saj jim omogoča premagovanje zahtevnih brezpotij brez izgubljanja časa z zapuščanjem vozila.

Izboljšane so bile tudi mehanske lastnosti vozila. Kot vse Nissan Navare ima tudi ta robustno šasijo v obliki lestve, vendar z dodatkom novega popolnoma prilagodljivega zmogljivega vzmetenja, ki še dodatno izboljša terenske zmogljivosti vozila.