Ko si enkrat Hondaš, si (za)vedno Hondaš

Blog, Honda, Testi

Med testom nove Honde Civic so me čustva odpeljala nazaj v srednješolsko obdobje, ko smo vsi občudovali hondine avtomobile.

Ko smo v uredništvu dobili na test novo Hondo Civic sem vedel, bodo v igri čustva. Na površje so prišli srednješolski spomini na Hondo in njene strastne voznike za katere velja rek “enkrat Hondaš, vedno Hondaš”.  

Med testom nove Honde Civic so me čustva odpeljala nazaj v srednješolsko obdobje, ko se ti kot najstniku svet odpira na široko. Takrat je bilo za razliko od današnjih časov precej bolj popularen car tuning. Takrat verjetno tudi zaradi izjemno popularnega filma Hitri in drzni.

Pri car tuningu so bili minimalni pogoji, da si z menjavo amortizerjev spustil avto in vgradil en dober izpuh, če je ostalo še kaj denarja pa si ga zmetal v lita platišča, specialne števce in razne dodatke. Takrat je bila cenovno dosegljiva Honda Civic 4. in 5. generacije. Obe generaciji Honde Civic sta mi bili izjemno všeč, mogoče peta za odtenek bolj.

https://www.instagram.com/p/_Htt-pwhdx/?taken-by=honda

No, to so bile moje vroče sanje, v resnici pa sem imel pri 17. letih doma parkiranega Tomosa 4 (štirka po domače). Takrat si bil car, če si imel BT-ja ali ATX-a, avtomatik pa je bil (takrat) bolj za “softiče”.

Da ne zaidem predaleč …

Honda je že od nekdaj slovela po avtomobilih, pri katerih si za svojo ceno dobil odličen športni užitek, z najnovejšo tehnologijo in pri določenih modelih še praktično uporabo. Ja, tako kot pri vseh dobrih avtomobilih gre pri odločanju za nakup za kombinacijo čustev in racionalne odločitve.

Kar se športnega izgleda tiče, ni bilo nikoli dvoma.No, pa poglejmo recimo Hondo S2000.

https://www.instagram.com/p/5hvAkKwhWL/?taken-by=honda

A ni huda? Mislim, da se je marsikdo še danes ne bi branil.

Da ne omenjam stare CRX, ob kateri se ti še vedno naježi koža.

https://www.instagram.com/p/BGfUDM0Qhcw/?taken-by=honda

Danes pa pravi športni ponos blagovne znamke Honda predstavlja najnovejši model NSX.

https://www.instagram.com/p/6VrOZwwhRX/?taken-by=honda

O hondinih modelih bi verjetno lahko razpravljal ure in ure a dejstvo je, da je tej blagovni znamki uspelo nekaj kar ne uspe vsem. Skozi zgodovino so znali bolj ali manj uspešno pričarati športni užitek med vožnjo in lastniku avtomobila nuditi dovolj praktično uporabo, da je bila odločitev za nakup racionalna.

Povsem prenovljena Honda Civic 2017

Nič drugače ni pri novi Hondi Civic, ki iz vidika masovne prodaje nekako kot feniks iz pepela dviguje blagovno znamko na stara pota, no vsaj v Sloveniji.

Novi Civic v vseh pogledih pooseblja blagovno znamko Honda. Avto ima agresivno obliko tako zunanjosti kot notranjosti, kar lepo izraža njegov športni karakter. Legendarni VTEC motor tudi danes navdušuje z zmogljivostjo in precej nizko porabo glede na moč motorja. Na testu sem imel 1.5 VTEC turbo motor s 134 kW (182 KM), ki je imel povprečno porabo 7,2 litra na 100 km. Zelo majhna poraba za tako zmogljiv avtomobil. Volan in sedež zagotavljata dobro ergonomijo voznika med vožnjo. Navigacija v Civicu spada med boljše v tem segmentu, saj je zelo pregledna brez nepotrebnih oznak in enostavna za uporabo.

Prostornost potniške kabine in prtljažnika pa omogočata Civicu praktičnost, zaradi katere žena pri odločitvi za nakup ne bo smela ugovarjati, da ni primeren za družinske potrebe. Pri prtljažniku naj izpostavim še inovativno rešitev, ki deluje po sistemu roll-on.    

Kritiko pri civicu moraš iskati kot dlako v jajcu …. izpostavljam gumbe na volanu, ki na dotik delujejo ceneno, povprečno programsko opremo zaslona na dotik in malenkost slabšo preglednost v križišču, ki je posledica oblike avtomobila in nižjega težišča.  

Pod črto pa suvereno zapišem, da za 21.500 € na slovenskem trgu Civic ponuja res veliko, kar je možno razbrati tudi iz bogatega seznama serijske opreme.   

Kdo so pravzaprav strastni hondaši?

Med testom Civica sem se spomnil, da poznam kar nekaj strastnih Hondašev za katere velja naslednje:

  • V prvi vrsti gre za ljudi, ki imajo dobro tehnično znanje in razumejo delovanje avtomobila.
  • Motor z VTEC tehnologijo prepoznajo z zaprtimi očmi.
  • Znano je, da tako kot subarujevci in alfisti, tudi hondaši pogosto obiščejo teto v Nemčiji, kjer na avtocesti ni hitrostne omejitve.
  • Gojijo strast do avomoto športa, na primer gokart, F1, MotoGP …
  • Obisk Grobnika je slej ko prej neizogiben.  
  • Nikakor ne podležejo marketinškim trikom drugih blagovnih znamk, da bi zamenjali avto.
  • Serijski različici avtomobila želijo s predelavo dodati svoj pečat, kar naredi avtomobil in voznika posebnega.

Ko strast do Honde postne tvoja služba

Strastnega hondaša pooseblja tudi moj prijatelj iz šolskih klopi Borut, ki je strast do Honde pripeljal tako daleč, da je postala njegov dnevni vir zaslužka.

Njegova pot se je začela s predelavo svojih avtomobilov (večinoma Hond) a je na eni točki ugotovil, da si lahko sam izdela bolj kakovosten odbijač iz poliestra, čisto po svojem okusu. V začetku poslovne kariere je spoznal sorodno dušo Mojco, ki je njegovo strast do Honde in moto športa samo še okrepila.  

No, čez nekaj časa se je izkazalo, da je njun okus za predelavo všeč tudi ostalim Hondašem, kar je bil povod za začetek podjetniške poti z lastno blagovno znamko BKR.  

Borut in Mojca imata danes podjetje, ki je specializirano za izdelavo in prodajo visoko kakovostnih (tudi uradnih) delov za predelavo hodninih avtomobilov. Nekako v stilu Japonske filozofije in kulture, tako pri izdelavi kot pri poslovanju stavita na visoke standarde in vedno iščeta nove možnosti za razvoj.  

Izdelke, ki so ročno delo prodajata petičnim hondašem praktično po celem svetu, še najbolj pa sta ponosna na dejstvo, da naročila dobivata tudi iz Japonske, ki velja za zelo zahteven, domači hondin trg. 

https://www.instagram.com/p/BadolJ8gDE8/

https://www.instagram.com/p/BNwdMN6Bqm0/?taken-by=bkrhonda