Kako ravnati ob različnih vrstah prometnih nesreč?

Novosti

Obstaja toliko prometnih nezgod, kolikor je različnih situacij. Zato povzemamo najpomembnejše poudarke iz Voznikovega vodnika, na katere morate biti pozorni, če se zgodi nesreča. Tako boste znali ravnati hitro in učinkovito.

Ko se po nesreči pomirite ter poskrbite za svojo varnost in varnost potnikov, je dobro pomisliti, koga boste poklicali.

Da se razjasnijo okoliščine, je vselej koristno najprej poklicati policijo, ki z zapisnikom razblini vse dvome o morebitnih povzročiteljih in oškodovancih. Tako so tudi nadaljnji postopki hitrejši. Za reševanje situacije z vozilom in njegovim popravilom pokličite asistenco in svojo zavarovalnico, ki bo pomagala izpeljati vse nujne procedure.

To so osnove. A vsaka vrsta nesreče ima svoje posebnosti. Spoznajte jih, preden se znajdete v neprijetnem položaju. Podrobnejše opise postopkov in možnih zapletov najdete v Voznikovem vodniku.

Nesreča v tujini

Dovolj je že trk na parkirišču ali nalet v gneči pred semaforjem. V tuji državi, kjer ne poznate nikogar, je vsaka nezgoda še bolj neprijetna.

Zato si v svoj telefon shranite številke, na katerih boste v primeru nezgode v tujini dobili vse informacije o nadaljnjih postopkih. Uporabite jih, ko se zgodi kaj nepredvidenega.

  • 112 je evropska številka za klic v sili in velja v vseh 28 državah članicah Evropske unije ter v večini drugih evropskih držav.
  • 080 2864 oziroma +386 2222 2864 (iz tujine) sta številki asistenčnega centra Zavarovalnice Triglav, na katerih zagotavljamo 24-urno pomoč vozniku, sopotnikom in vozilu na celotnem geografskem območju Evrope.

Kako vam lahko asistenca pomaga v tujini in doma, preverite v infografiki ali na povezavi.

Preden se odpravite na pot, pravočasno preverite, če imate vse potrebno.

  • Urejeno avtomobilsko zavarovanje.
  • Enostranska črno-belo karta za zavarovanje motornega vozila. Z začetkom leta 2021 so zavarovalnice popolnoma opustile siceršnje izdajanje predtiskanih dvostranskih zelenih kart in prešle izključno na izdajanje enostranskih belih mednarodnih kart za zavarovanje motornega vozila. To listino zaradi izstopa Združenega kraljestva iz Evropske unije svetujemo voznikom, ki odhajajo v to državo. Tako se v primeru preverjanja zavarovanja avtomobilske odgovornosti najlažje izognejo težavam.
  • Obrazec Evropsko poročilo o prometni nesreči.
  • Turistično zavarovanje ali Zdravstveno zavarovanje na potovanjih v tujini z asistenco. 

Ko je povzročitelj znan in ste Evropsko poročilo pravilno izpolnili (preverite, kako se to naredi), lahko vse uredite s svojo matično zavarovalnico, ne z zavarovalnico povzročitelja.

Kako pa morate ravnati v primeru nesreče s tujcem, nezavarovanim vozilom ali pa v primeru, da povzročitelj pobegne s kraja nesreče? Preverite v nadaljevanju članka.>>