Kupili smo avtodom

Aktualno

Avtodom postaja vse bolj priljubljen način potovanja, počitnikovanja in preživljanja prostega časa. Hišica na kolesih omogoča vse, kar potrebujete za udobno bivanje: kuhinjo, ležišča, kopalnico s sanitarijami, poleg tega pa lahko s sabo vzamete še rekvizite za šport in hobi, na zadnji prtljažni del pa naložite kolesa ali skuter. Če želite z in v avtodomu uživati v dvoje ali kot družina – tukaj je nekaj nasvetov za varno vožnjo in zavarovanje avtodoma.

Avtodom za začetnike

Poleg tehničnega vzdrževanja avtodoma, ki ga boste prav gotovo kmalu osvojili,  sta dve glavni značilnosti potovanja z avtodomom, načrtovanje potovanja in prilagojena vožnja.

Načrtovanje v primeru dopusta z avtodomom pomeni, da v naprej okvirno določite pot in preverite, kakšne omejitve obstajajo glede vožnje in parkiranja oziroma prenočevanja avtodoma v posamezni državi. A poleg omenjenega vam avtodom nudi svobodo, da lahko veliko stvari načrtuje z enega dneva na drugega. Le v visoki sezoni, je priporočljivo, če nameravati kampirati v kampu ob morju, da rezervirate parcelo dovolj zgodaj.

Ob tem morate računati z nižjo potovalno hitrostjo. Kljub temu da za avtodome v večini držav veljajo enake omejitve hitrosti kot za osebna vozila, je optimalno in bolj varno voziti z nižjo hitrostjo.

Treba pa je izpostaviti problem varnosti potnikov. Čeprav je dolgotrajna vožnja utrudljiva in so ležišča v zadnjem delu avtodoma zelo vabljiva, otrokom ne smete dovoliti, da med vožnjo zapuščajo sedeže ali se celo zadržujejo na ležiščih. Sile ob zaviranju so lahko že pri majhnih hitrostih izredno velike in ne otrok ne odrasla oseba se s svojo lastno močjo ne bo mogel obdržati na mestu, ampak bo poletel proti prednjemu delu vozila in zaradi naletne teže smrtno poškodoval sebe in druge potnike.

Le za ilustracijo: ob zaviranju pri hitrosti 50 km/h ima torba z računalnikom (ki tehta približno 2,7 kg) naletno težo skoraj 70 kg.

Vsi potniki morajo v času vožnje sedeti na homologiranih sediščih in biti pripreti z varnostnimi pasovi. Če gre z vami na pot tudi domača žival, naj bo v ustrezni kletki, ki mora biti pritrjena na vozilo.

Zaradi istega razloga pospravite oziroma pripnite prtljago, zaboje in posodo v omare, da se med vožnjo ne bo premikala po prostoru. Če so otroci še mlajši in potrebujejo otroški sedež, se je pred nakupom avtodoma priporočljivo odločiti za takega, ki ima testirano sidrišče za pritrditev otroških sedežev isofix.

V nadaljevanju preberite, katere avtodome lahko vozite z vozniškim izpitom B kategorije in za katere to ne bo dovolj ter preverite tudi nasvete za zavarovanje avtodoma.