Iztok: Dirkanje in življenje

Avtomobilizem, Blog, Šport

V življenju moramo vedno stremeti k izboljševanju. To je eden mojih poglavitnih “mindsetov” in kljub temu, da si je lepo “filati ego” na obstoječih uspehih in avanturah je vedno potrebno stremeti s pogledom naprej. Svet se premika vse hitreje in borbo za obstoj preprosto lahko poimenujemo življenje. Na dubajskem kartodromu preživim precej časa in se […]

V življenju moramo vedno stremeti k izboljševanju. To je eden mojih poglavitnih “mindsetov” in kljub temu, da si je lepo “filati ego” na obstoječih uspehih in avanturah je vedno potrebno stremeti s pogledom naprej.

Svet se premika vse hitreje in borbo za obstoj preprosto lahko poimenujemo življenje.

Na dubajskem kartodromu preživim precej časa in se konstantno ukvarjam z izboljšavo svojega osebnega rekorda. Do neke točke so bili koraki izboljšav veliki – vse do lanskega leta, ko sem se pričel boriti z mikro izboljšavami tisočink sekunde. Skupina s katero sem se udeleževal karting voženj je počasi pričela izgubljati vnemo. Vse težje se nas je uspelo nabrati več, da bi se primerjali. Voziti proti nekomu, ki je počasnejši, ti lahko da zadovoljstvo, a vprašanje je, če se sam izboljšuješ?! S pomanjkanjem izziva se um uleni, vožnja postane rutinirana in telo opravi toliko dela, da zadosti kriteriju, da je v danem trenuku najhitrejše.

S Pedro De La Rosa preden sva se posedla vsak v svoj kart.

Namesto, da bi iskal nove in nove znance, ki bi se mi pridružili pri kartingu sem se odločil vstopit v skupine, ki so že uveljavljene in posledično zelo verjetno hitrejše. V decembru sem se tako v zadnjem trenutku (ko bi sicer moral že leteti proti Sloveniji) odločil nastopiti na 24-urni vztrajnostni dirki. Charles s skupino prijateljev me je sprejel v svojo ekipo Crackerjack Racing in mi s tem postavil super izziv. Dokazati se v novem okolju na ultimativni preizkušnji, ki je še nisem nikoli poprej izkusil.

Kljub temu, da gre za 24-urno dirko z zgolj 4-taktnimi rent-a-kart gorakti, ki jih lahko vozimo marsikje po svetu so naslednji podatki impresivni. Na dirki je nastopilo kar 30 ekip, večinoma ekip je sponzoriranih s strani velikih korporativnih podjetij, ki imajo v svojem krogu tudi po 50 voznikov in več. Zgolj najhitrejši pa se lahko po plačanih treningih udeležijo vztrajnostnih dirk (sezona sestoji iz štirih dirk). Najboljše ekipe pa imajo kar plačane voznike, ki na odpeljano dirko prejmejo po tisoč in več dolarjev plačila. Ekipa iz Bahrajna je denimo priletela kar v business razredu. Zame najbolj razburljiva novica pa je bila, da bom imel priložnost nastopiti proti dvema svetovnima asoma; dvakratnemu F1 prvaku Fernandu Alonsu in nekdanjemu F1 razvojnemu vozniku Ferrarija, Pedru De La Rosi.

Svet ne stoji. Svet se premika vse hitreje in borbo za obstoj preprosto lahko poimenujemo življenje. Živali so vedno na preži za hrano in hkrati, da ne postanejo plen. Tako je tudi z nami. Se naučimo veščino, a ne smemo obstati pri tem. Kmalu bo prišel nekdo boljši ali pa z novo idejo. Če predolgo prosljavljamo svoj dosežek nas bo po desni prehitel nekdo, ki s tem ni izgubljal časa… ali pa Alonso, ko mu daš kanček prostora… 🙂

Življenje je dirka. Kakorkoli obrnemo. Sestoji iz priprav, treninga in doseganja vse boljših in višjih rezultatov. Padci, odstopi, so del življenja. Ne smejo nas potreti, ampak zgolj naučiti kako napredovati. Doumeti moramo, da ni samoumnevno biti srečen, biti zadovoljen in uspešen pri tem kar počnemo. Za vse to se delati, da bo na koncu prišlo do željenega rezultata.

… in ja, dirko smo končali na 26. mestu in po tesnem boju uspešno premagali nasprotno ekipo Wacky Racerz s katero se je moja ekipa borila vso sezono. S tem smo si prislužili pokal za “Spirit of the event” (športni duh dohodka). Daleč od zmage pa je bila tudi Alonsova ekipa (10. mesto), kar zgolj dokazuje kako izjemna je konkurenca na tej za svet sicer nepomembni dirki, a za nas udeležence nepozabni življenjski izkušnji. Sledi žuljev so vidni še po mesecu in pol… Kaj je sedaj na vrsti? Učenje in nadaljni razvoj!

P.S.: Ogromno ljudi me sprašuje od kje čelada? Kupljena je bila pri slovenskemu ponudbniku rally-shop.si.

Foto: Dubai Autodrome, Charles in osebni arhiv

Avto.Over.Net fotozgodbam lahko sledite tudi na Instagram profilu @avtoovernet in @iztokfranko. Prispevki iz Dubaja nastajajo v sodelovanju s @CarbonOctane.

Prispevek je mnenje avtorja in ne izraža nujno stališča uredništva.