Novo doma: Mercedes-Benz razreda X – Prvi premijski poltovornjak na svetu.

Novo doma, Top

Dobra novica! Mercedes-Benz je pogledal svojo floto modelov, našel še zanjo nišo kjer trenutno ne konkurira ostalim znamkam in zaprl vrzel z neusmiljeno učinkovitostjo. Če še ni jasno s fotografij, gre za Mercedezov poltovornjak imenovan X. Prvi premijski poltovornjak na svetu. Avtomobil ni bil razvit povsem  od začetka. Osnovan je na Nissan navari, kar razloži […]

Mercedes x

Dobra novica! Mercedes-Benz je pogledal svojo floto modelov, našel še zanjo nišo kjer trenutno ne konkurira ostalim znamkam in zaprl vrzel z neusmiljeno učinkovitostjo. Če še ni jasno s fotografij, gre za Mercedezov poltovornjak imenovan X. Prvi premijski poltovornjak na svetu.

Avtomobil ni bil razvit povsem  od začetka. Osnovan je na Nissan navari, kar razloži grobo obliko vozila, drugače pa je videz avtomobila skoraj v celoti nov. Od poudarjene rešetke hladilnika, do lepo zaobljenih bočnih linij ter izbočenih blatnikov, ki sovpadajo z oblikovalskim jezikom Mercedeza.

Šasijo in ostalo tehnično osnovo so tudi vzeli z Navare, ter jo priredili svojim višjim zahtevam, da so vozne lastnosti še nekoliko boljše od tekmecev. Tako se lahko loti 30 stopinjskega pristopnega kota spredaj, do 60 centimetrov globoke vode, 49 stopinjskega kota nagiba ter je oddaljen od tal 22.1 centimetra. s 5 metri in 34 centimetri pa je zelo veliko vozilo. Medosna razdalja znaša 3.15 metra, keson pa je dolg 1.587metra. Glavna značilnost torej, njegov keson, lahko nosi 1037 kilogramov. Kar nekaj krompirja ali lesa torej. Na vlečno kljuko pa lahko zapnete do 3,5 tone.

Medtem ko je vaš keson poln opreme, vi sedite v zelo sodobni in udobni kabini. Trikraki multifunkcijski volan, okrogle odprtine za prezračevanje ter osrednji zaslon vas bodo spomnili na model C-razreda. Na voljo so 3 nivoji opreme. Začetni nivo se imenuje Pure in je zelo minimalističen, a še vedno ponuja vzvratno kamero, električna stranska ogledala, meglenke, LED lučke v nakladalnem območju ter infotainment sistem  s 7-palčnim zaslonom, rotacijskim upravljalnikom in blutetooth povezljivostjo z vašo prenosno napravo. Nivo opreme Progressive doda 17-palčna platišča, avtomatske brisalce, usnjen volan in audio sistem z 8 zvočniki po kabini. Najvišji nivo opreme Power, pa loči Mercedeza razreda X od ostalih kot premium poltovornjak, s električno nastavljivimi usnjenimi sedeži, 18-palčnimi platišči, sprednjimi in zadnjimi LED žarometi ter zagonom vozila brez ključa. Do informacij o vozilu lahko dostopate kar preko svojega telefona in si pogledate količino goriva, tlak v pnevmatikah, lokacijo vozila ali pa vzpostavite klic na pomoč ter pokličete vlečno službo v primeru nesreče.

Na voljo sta 2 dizelska pogona: 220d s 163 konjskimi močmi in 403 Nm navora ter 250d s 190 konjskimi močmi ter 450 Nm navora. Pri obeh je mogoče dobiti 6 stopenjski ročni menjalnik, pri 250d pa še 7 stopenjski samodejni menjalnik. Oba imata v osnovi pogon na zadnji kolesni par z možnostjo vklopa pogona vsa 4 kolesa. Od sredine leta 2018 pa bo na voljo še tretji 3 litrski dizelski pogon s 6 valji in 258 konjskimi močmi ter 550 Nm navora, ki pa bo na voljo s stalnim 4 kolesnim pogonom. Za vožnjo po neurejenem terenu je na pogonu 4Matic možno tudi zmanjšati stopnje prenosa ter zapreti diferencial na zadnji premi. Med vožnjo vam pomagajo sistem za vožnjo po klancu navzdol, elektronski sistem za oprijem ter sistem Dynamic select, ki omogoča spremembo načina vožnje preko 5 programov: Comfort, Eco, Manual, Sport in Offroad.

S tem ko se cene začnejo pri 36.130€ in zlezejo vse tam do slabih 50 tisočakov se poraja vprašanje, za koga je sploh namenjeno tako vozilo.
Mercedes ima odgovor tudi na to. Pravijo da ga bodo kupovali posestniki in kmetovalci, gradbeniki in podjetniki, ki morajo imeti s sabo veliko opreme ter športni pustolovci, željni novih izkušenj. Torej, če si želite družinski avto, ki zlahka pelje 5 oseb, naredi sosede zavistne in opravi vaše bolj zahtevne transporte, je Mercedes razreda X pravi za vas.