V kot variabilnost

Aktualno, Novosti

Najnovejši dokaz, da se priljubljenosti karavanov seli tudi v kompaktni razred, je novi volvo V50, ki je danes doživel premiero na slovenskem trgu. Športni V50 si osnovo deli z mazdo3 in fordom focusom c-max, namenjen…

Najnovejši dokaz, da se priljubljenosti karavanov seli tudi v kompaktni razred, je novi volvo V50, ki je danes doživel premiero na slovenskem trgu. Športni V50 si osnovo deli z mazdo3 in fordom focusom c-max, namenjen pa je predvsem mladim zahtevnejšim družinam, ki za svoje aktivnosti potrebujejo več fleksibilnosti.

V50 želi biti športnik

Volvo V50 je oblikovan precej športno, kombinacija zaobljenih strešnih linij, strmo odsekanega zadka in koles, pomaknjenih na robove, ustvarja precej dinamičen vtis. Od limuzinskega S40 je daljši za 46 milimetrov, kar gre predvsem na račun podaljšanega zadka s prtljažnikom, ki v osnovi meri 417 l. V50 ostaja tipičen volvo z oblikovnimi podrobnostmi, ki smo jih vajeni pri drugih modelih, najbolj značilna je maska motorja z diagonalno prečko, ki ima za razliko od vodoravnega mrežastega vzorca pri S40 kromirane pokončne lamele. Druge značilnosti so pokrov motorja v obliki črke V, bočna karoserijska linija, ki se konča pri značilnih zadnjih lučeh in smerniki, vgrajeni v bočna ogledala. Za doplačilo so na voljo nova aluminijasta platišča, ki merijo največ 18 palcev.

Pospravljen skandinavski ambient

V notranjosti novega V50 prevladujejo kakovostni materiali v sivi barvi. Armaturna plošča je lepo urejena, pred voznikom sta nameščena pregledna okrogla merilnika, stikala pa se nahajajo na inovativni osrednji konzoli, ki je ločena od armature in daje občutek lebdenja, Za njo je osvetljen odlagalni predal, ki je dosegljiv z obeh strani. Sedeži so udobni in le nekoliko prekratki, volanski obroč pa prijeten in dobro oprijemljiv. Prilagodljivost povečuje deljena zadnja klop z nasloni, ki se preklopijo navzdol (tudi pri sovoznikovem sedežu), nastane pa ravno dno prtljažnika. Medosna razdalja je v primerjavi s predhodnikom daljša za 78 mm.

Bogata izbira motorjev, najzmogljivejši je T5

V50 T5 AWD je opremljen s prisilno polnjenim 2,5-litrskim bencinskim petvaljnikom, ki zmore 220 KM in doseže največji navor 320 Nm. Ima enak sistem štirikolesnega pogona kot večji modeli, kar pomeni , da se moč motorja samodejno porazdeli med prednji in zadnji kolesi s pomočjo električno krmiljene hidravlične sklopke (Haldex). Volvo V50 je na voljo tudi z dvema petvaljnima atmosferskima motorjema, 2.4i in 2.4 z močjo 170 KM oziroma 140 KM ter s popolnoma novim štirivaljnim dizelskim motorjem, ki je nastal v sodelovanju s koncernom PSA. 2.0-litrski turbodizel s 136 KM doseže največji navor 320 Nm pri 2.000 vrt./min, kasneje pa se mu bo pridružil 1.6-litrski dizelski motor s 110 KM in 240 Nm navora. Osnovno motorno izbiro ta trenutek predstavlja bencinski 1.8-litrski vrstni štirivaljnik s 125 KM.

Letos na naših cestah le 50 avtomobilov

Tako kot model S40 bodo tudi V50 izdelovali v tovarni Volvo Cars v belgijskem mestu Ghent. Je nekoliko dražji od predhodnika V40, kar pri Volvu pojasnjujejo z dejstvom, da ima že v osnovi bogatejšo serijsko opremo. Serijska sta na primer klimatska naprava in električni pomik prednjih in zadnjih stekel, ko tudi sistem za nadzor stabilnosti in trakcije. Kupcem je na voljo večina dodatne opreme, ki jo najdemo na spisku pri večjem V70, med drugim tudi vgrajeni telefon in navigacijski sistem. Cena za osnovno različico s 1.8-litrskim bencinskim motorjem znaša 5.975.000 SIT, za turbodizelsko različico pa je potrebno doplačati dobrega pol milijona. Povprečni letni prodajni cilj je 74.000 avtomobilov, od tega naj bi se jih letos v Sloveniji vozilo le 50, drugo leto pa 100. Razlog naj bi bil v dejstvu, da sta za drugo leto napovedana šibkejša in cenovno ugodnejša 1.6-litrska agregata.

Foto: Aleksander Praper


Sorodne vsebine