Mestno udoben

Citroën, Testi

Novi citroën C3 je na ceste zapeljal lani v začetku leta in takoj požel zavidljiv aplavz. Prejšnja generacija je bila namreč že precej stara, s svojo obliko pa je stežka prepričala nove kupce, ki želijo vedno…

Novi citroën C3 je na ceste zapeljal lani v začetku leta in takoj požel zavidljiv aplavz. Prejšnja generacija je bila namreč že precej stara, s svojo obliko pa je stežka prepričala nove kupce, ki želijo vedno več. Francoski oblikovalci so se zato za novo generacijo C3-ja še toliko bolj potrudili in izdelali mestni avtomobil, ki najprej navduši že z dizajnom ter nato še z ostalimi lastnostmi. A lepo po vrsti.

Novi C3 je pač lep avtomobil, ki je povšeči močnejšemu, kot tudi nežnejšemu spolu. Malce pa je zrasel v dolžino, saj po novem meri 3954 milimetrov v dolžino, kar pa je še vedno manj kot denimo renault clio, peugeot 207 in fiat punto evo, ki vsi merijo čez štiri metre. Seveda pa bo krajša dolžina v primerjavi s konkurenco ustrezala tistim, ki so omejeni s parkirnim prostorom oziroma garažo. Pri parkiranju velja omeniti še relativno majhen rajdni krog, ki znaša 10,2 metra. Dizajnerske rešitve avtomobila sovpadajo z novo smernico oblikovanja te francoske avtomobilske znamke. Soroden model DS3 pa mu po zunanjosti karakterno ne sovpada in križa poti, saj je C3 namenjen tistim, ki si želijo všečno oblikovan avtomobil, ki pa ne izstopa iz množice, kot največji športnik. No ja, novi C3 pa lahko za tiste, ki imajo to željo, izstopa predvsem ob pomoči doplačilne strehe zenith. Steklo, ki se zajeda globoko v prvo tretjino strehe je po podatkih proizvajalca uporabna, saj pripomore k varnosti (povečana vidljivost). Naše mnenje pa je, da je bolj uporabna za igranje romantike v dvoje in opazovanje zvezd. Sicer pa, če vam ne odgovarja steklena streha, jo lahko preprosto z enim gibom zatrete s posebnim premičnim stropom.

Tako kot pri prejšnji generaciji C3 bodo tudi po novem modelu pogosto segali starejši ljudje. Najverjetneje zaradi njih so pri Citroënu namestili sedeže na katerih se sedi nekoliko višje. Prednja potnika se v avtomobilu dobro počutita. Prostora je razredu primerno dovolj, čutiti ni pomanjkanja centimetrov v dolžini avtomobila. Vozniki s krajšimi rokami si v novem C3 želijo zagotovo možnost namestitve volana bližje telesu. Mest za razne drobnarije ni pretirano, razveseli pa prostor pred sovoznikom, ki je osvetljen in velik kar 13 litrov. Armaturna plošča novega C3 je precej podobna tisti DS3. Marsikdo bi jo ob bežnem pogledu zamenjal, kar lahko štejemo v plus C3, a v minus modelu DS3. Prijeten dizajn armaturne konzole z urejenimi gumbi je hkrati tudi uporaben. Želeli bi si le novejši radio z bolj dodelanimi – avtu primernimi – gumbi, saj le tega poznamo še iz starih modelov znamke Peugeot in  Citroën. Prej omenjena steklena streha pa je poskrbela, da se je lučka prestavila med glavi potnikov. Zadaj se sedi nekoliko slabše, saj je druga vrsta, ki je zasnovana za tri potnike, nekoliko trša in primerna za vožnje na kratke razdalje, kar še enkrat poudari namembnost mestnega avtomobila C3. Prisotna so tudi isofix pritrdišča, česar bodo vesele mlade družinice. Dostop do prtljažnika je malce moteč v primeru blatnega vozila, saj je potrebno z roko seči pod ozko režo pri čemur si lahko umažete rokav najljubšega puloverja. Vendar, ko se prtljažna vrata odprejo razodenejo pogled na velik prtljažnik, ki v osnovi meri kar 300 litrov prostornine. Že tako velik prtljažnik za ta avtomobilski razred pa je moč povečati z dvema vzvodoma, ki drugo sedežno vrsto ali v celoti podreta ali delita v razmerju 2 : 1.

Pod motornim pokrovom testnega C3 se je skrival najšibkejši HDi s prostornino 1,4 litra. Šibkih 50 kW moči (68 KM) je dovolj za mlade dame, ki jim je bolj pomembno, da se vozijo z novim avtomobilom ter starejše ljudi, čigar odzivni čas je tudi že nekoliko daljši. Ima pa zelo dobro lastnost, ki je v teh časih zelo cenjena. Poraba namreč znaša lahko tudi le 4,9 litra dizelskega goriva na sto prevoženih kilometrov ob vožnji približno 90 km/h. Pri takšnem načinu vožnje uporabnik ne pogreša šeste prestave, ki pa je nuja ob daljših potovanjih po avtocestah. Poraba se pri vožnji nad 120 km/h dvigne tudi na 8 litrov ali več, hkrati pa C3 postane precej glasen. S šesto prestavo, ki je mogoča v vozilih C3 z močnejšimi pogonskimi agregati je ta zadeva odstranjena.

Pohvaliti velja še volanski servo, ki je dovolj natančen in lahek za menevriranje pri parkiranju. Dobro se odreže z neposrednostjo tudi pri hitreje odpeljanih zavojih. Prestavna ročica bi lahko omogočala nekoliko natančnejša pretikanja. Vozna dinamika C3-ja je na strani mestnih voznikov, saj je podvozje mehko nastavljeno.

Ob koncu zmotita le še dejstvi, da je potrebno doplačati stabilizacijski sistem ESP ter dosežene štiri točke na preskusnih trčenjih EuroNCAP. Razveseli pa novica, da osnovna različica z bencinskim motorjem stane le 9.990 evrov. Za našo testno različico pa je potrebno odšteti 16.700 evrov, saj oprema tendance med drugim že vsebuje klimatsko napravo, paket confort in city ter seveda stekleno streho zenith, ki stane 400 evrov.

Cena osnovnega modela (1.4 attraction): 9.990 EUR
Cena testnega vozila: 14.830 EUR

Uvoznik: Citroën Slovenija d. o. o.