Tudi letos podelila donacije glasbenim talentom

Aktualno

Preko dvesto vodilnih sodelavk in sodelavcev Hidrie iz Bosne in Hercegovine, Ekvadorja, Nemčije in Slovenije, ki so se na povabilo predsednika upravnega odbora Edvarda Svetlika udeležili včerajšnjega novoletnega sprejema v Spodnji Idriji, se je ob…

Preko dvesto vodilnih sodelavk in sodelavcev Hidrie iz Bosne in Hercegovine, Ekvadorja, Nemčije in Slovenije, ki so se na povabilo predsednika upravnega odbora Edvarda Svetlika udeležili včerajšnjega novoletnega sprejema v Spodnji Idriji, se je ob koncu poslovnega leta odzvalo povabilu korporacije k sodelovanju v družbeno odgovorni akciji zbiranja sredstev za razvoj mladih glasbenih talentov. 5.000 evrov, ki so jih zbrali v akciji, so podelili trem mladim glasbenikom, Godbeno društvo pa je z donacijo postalo bogatejšo za nov inštrument.
 
Predsednik upravnega odbora Hidrie Edvard Svetlik, predsednica Hidrie FIN Andra Krapš Rejc in predsednik poslovodnega odbora Hidrie mag. Iztok Seljak so na letošnjem sprejemu Hidrie podelili donaciji dvema nadarjenima članoma Godbenega društva rudarjev Idrija: saksofonistu Nacetu Kogeju in hornistu Žanu Menardu. Nace Kogej, ki je član idrijske godbe od leta 2005, je ob zaključku nižje glasbene šole nastopil na odmevnem samostojnem zaključnem koncertu, marca 2009 pa uspešno opravil sprejemne izpite na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani. Letos se je udeležil tekmovanja mladih glasbenikov v Velenju, kjer je osvojil srebrno plaketo. Donacijo Hidrie bo namenil dodatnemu glasbenemu izobraževanju.
 
Žan Menart, ki je prav tako prejel letošnjo donacijo Hidrie, že šesto leto igra rog pri prof. Neži Gruden v idrijski Glasbeni šoli. Lani se je udeležil glasbenega tekmovanja v Beogradu in prejel srebrno plaketo, s komornim ansamblom Glasbene šole Idrija pa je na regijskem tekmovanju trobil osvojil zlato priznanje. Za solistično in orkestralno igranje potrebuje nov in boljši inštrument, ki se bo barvno zlil z ostalimi hornisti v orkestru, zato bo donacijo Hidrie namenil nakupu novega roga znamke Aleksander.
 
Hidria je letos že drugič podelila donacijo za nadaljnje glasbeno izobraževanje desetletni violinistki Sofyii-Agnessi Yakuntsovi iz Ljubljane, ki se poleg igranja violine ukvarja še s klasičnim baletom, recitiranjem in slikanjem. Sofya-Agnessa Yakuntsova je v letošnjem letu osvojila številna odličja na tekmovanjih doma in v tujini, med drugim nagradi »grand prix« za baletne nastope lastne koreografije na prestižnem mednarodnem tekmovanju nadarjenih otrok v Moskvi.
 
Hidria, generalni pokrovitelj Godbenega društva rudarjev Idrija, je ob praznikih in jubilejih godbe že večkrat nagradila trud prizadevnih idrijskih glasbenikov z novim glasbilom. S sredstvi, zbranimi na letošnjem novoletnem koncertu, je godbenikom kupila novi timpan. »Godbeno društvo rudarjev Idrija bo tako po novem s tremi mehko zaobljenimi polkrožnimi trupi iz bakra, pokritimi z opno, in s trikrat po 32 inči premera lahko odkrivalo nove glasbene pokrajine,« so ob tem povedali v idrijski godbi.