Zmogljiv, okreten, zanesljiv…

Aktualno, Novosti

Avto Triglav, zastopnik in distributer vozil Fiat, Lancia, Alfa Romeo, Ferrari in Maserati, je danes strokovni javnosti predstavil Fiat Fiorino, nov košček v mozaiku prenove celotne palete, s katero namerava v naslednjih letih doseči pomembne…

Avto Triglav, zastopnik in distributer vozil Fiat, Lancia, Alfa Romeo, Ferrari in Maserati, je danes strokovni javnosti predstavil Fiat Fiorino, nov košček v mozaiku prenove celotne palete, s katero namerava v naslednjih letih doseči pomembne cilje.

Izvirno vozilo nastaja v okviru poslovnega sodelovanja med Fiatom in PSA. Izdelujejo ga v tovarni Tofas v Bursi (Turčija).

Novi Fiorino združuje zmogljivost, vodljivost in udobje avtomobila z zmogljivostjo tovornega prostora in enostavnim nakladanjem, čemur se pridružujeta še zanesljivost in vrednost glede na ceno.

Fiat Fiorino je dolg 3,86 metra, visok 1,72 m in širok 1,71 m, kar mu omogoča brezskrbno vožnjo po mestnih središčih, saj tudi obračalni krog znaša le 9,95 metra. Prostornina tovornega prostora je 2,5 m3 (z zloženim sovoznikovim sedežem 2,8 m3), notranja dolžina je več kot 1,5 metra (ob zloženem sovoznikovem sedežu skoraj 2,5 metra). Nosilnost je do 610 kg (vključno z voznikom), zato je novi Fiorino revolucionarno vozilo v prodajnem razredu majhnih dostavnih vozil. Nakladanje in razkladanje lajšajo zelo nizek nakladalni prag (527 mm) in velika drsna stranska ter dvokrilna zadnja vrata. Za popolnoma varno prevažanje blaga ima šest močnih in uporabnih prstanov za pričvrstitev. Za razliko od konkurence ima Fiorino v serijski (deželni) opremi dvokrilno mrežasto pregrado, ki voznika varuje pred morebitnimi vdori tovora v potniški del, hkrati pa omogoča še dodatno povečanje tovornega prostora.

Potniški prostor je svetel, udoben, voznikov položaj je tak kot v osebnem avtomobilu, z veliko odlagalnega prostora. Fiorino je lahko opremljen s sodobnim avdiotelematskim sistemom, ki vključuje avtoradio s predvajalnikom zgoščenk ali zapisov v formatu MP3, štirimi zvočniki in napravo za prostoročno telefoniranje Bluetooth®.

Fiorina odlikujejo odlični pospeški in prožnost tudi pri polni obremenitvi. Zasluga gre motorjema Euro 4: bencinskemu, 1.4 8v s 54 kW (73 KM), in turbodizelskemu, 1.3 Multijet 16v s 55 kW (75 KM). Posebej 1.3 Multijet 16v, v kombinaciji z ročnim petstopenjskim ali robotiziranim samodejnim šeststopenjskim menjalnikom Dualogic™, pomeni pravi tehnološki preskok. V praksi se to izrazi kot manjša poraba goriva (4,5 l/100 km v kombiniranem ciklu oz. doseg 1000 km s polno posodo dizelskega goriva), nizka vrednosti izpustov (samo 119 g CO2 na prevožen kilometer, na voljo je tudi filter trdih delcev), manjši hrup (posledica več vbrizgov), manj tresljajev, zmogljivosti pa so odlične (največja hitrost 157 km/h). Med konkurenčnimi vozili trenutno le Fiat Fiorino ponuja opcijo robotiziranega menjalnika.

Tudi na področju varnosti novi Fiorino sega v sam vrh v svojem razredu. To potrjujejo školjka z načrtovano zmečkljivostjo, zmogljiv in učinkovit zavorni sistem, ABS z EBD, tritočkovni varnostni pasovi z zategovalniki in omejevalniki zatezne sile, hidravlični servoojačevalnik volana, varnostna blazina za voznika (ob doplačilu tudi za sovoznika, stranski varnostni blazini ter tipalo za parkiranje zadaj).

Novi Fiorino se lahko pohvali z odličnima dinamičnim obnašanjem in lego na cesti. Zasluga gre predvsem zanesljivemu in preverjenemu sistemu obes (spredaj posamične obese vrste McPherson, zadaj z vzvojno prečko) ter visoki vzvojni togosti školjke: 133.000 Nm/rad na celotnem vozilu (školjka, vetrobransko steklo, sprednja vrata, dvokrilna vrata, brez drsnih stranskih vrat). Za zaščito blaga pred morebitno krajo Fiorino ponuja možnost ločenega zaklepanja sprednjih in zadnjih vrat in Deadlock, sistem osrednjega zaklepanja, ki vozilo varuje pred poskusi vloma tako, da onemogoči kljuko na vratih in vse mehanizme, ki so povezani s ključavnico. Zadnja vrata, ki se odpirajo asimetrično (60/40), se glede na potrebe kupcev lahko tudi zastekljena. Ne smemo pozabiti, da je novega Fiorina možno prilagoditi različnim potrebam. Usposobljeni kleparji ga lahko spremenijo v hladilnik, potujočo delavnico ipd.

Novi Fiorino je na slovenskem trgu na voljo v skupno štirih različicah, razdeljenih v dva nivoja serijske opreme (Base in Elegant). Oprema Elegant je izjemno bogata, saj vsebuje: po višini in globini nastavljiv volanski obroč, drsna stranska vrata, centralno zaklepanje z daljinskim upravljanjem, električni pomik prednjih stekel, centralno zaklepanje, odlagalni prostor v armaturni plošči, okrasne pokrove koles, samodejno zaklepanje vrat med vožnjo, električno nastavljivi zunanji vzvratni ogledali, senzor zunanje temperature, po višini nastavljiv voznikov sedež, voznikov sedež nastavljiv v ledvenem delu, naslon za roko spredaj, posebno oblazinjenje in neodvisni mehanizem za odpiranje prtljažnih vrat.

Fiat Fiorino 1.4 8v Base je na voljo že za 10.188 EUR, Fiorino 1.3 Multijet 16v Base pa že za 11.628 EUR. Fiata Fiorino 1.4 8v Elegant je mogoče kupiti že za 10.990 EUR, Fiorina 1.3 Multijet 16v Elegant pa že za 12.430 EUR.

Vir: Avto Triglav