Igračka na bioetanol

Aktualno, Novosti

Je lažji od tone, ima 265 konjskih moči in do stotke pospeši v le 3,88 sekundah. Kaj bi si lahko sploh še želeli? To je čistokrvni angleški avtomobil, ki ljubi zavoje. Navsezadnje pa je tudi…

Je lažji od tone, ima 265 konjskih moči in do stotke pospeši v le 3,88 sekundah. Kaj bi si lahko sploh še želeli? To je čistokrvni angleški avtomobil, ki ljubi zavoje. Navsezadnje pa je tudi prijazen okolju, saj mu daje potrebno energijo bioetanol oziroma bolje znan kot E85.

Motor v osnovi ostaja enak, vendar z več moči. Iz prostornine 1,8 litra je po novem moč iztisniti največ 197 kilovatov oziroma 265 konjskih moči, kar se lahko razbere že iz imena. To zadostuje za 249 Nm največjega navora pri 5.500 vrtljajih na minuto. Končna hitrost znaša 255 km/h. Tisti E v imenu pa opozarja, da ga poganja bioetanol. S kemijsko oznako C2H5OH  pridobivamo s postopkov fermentacije iz rastlin, ki vsebujejo škrob, celulozo ali sladkor.  To je anaeroben proces, kjer se molekule sladkorja ob sodelovanju bakterij razgradijo v vsem znani alkohol. Slednji se veliko bolje izkoristi kot nafta in je okolju z manj nezaželenimi stranskimi plini bolj prijazen.


Sorodne vsebine