Izenačeni boji

Avtomobilizem, Slovenija, Šport

Nekoliko v ozadju se je na minuli mednarodni dirki avto kluba Lamko na Mobikrogu odvijal tudi avstrijski Suzuki Cup. Kljub nastopu le šestih Ignisov smo bili na stezi priča razburljivim bojem. Na obeh dirkah je…

Nekoliko v ozadju se je na minuli mednarodni dirki avto kluba Lamko na Mobikrogu odvijal tudi avstrijski Suzuki Cup. Kljub nastopu le šestih Ignisov smo bili na stezi priča razburljivim bojem. Na obeh dirkah je sicer suvereno zmagal Thomas Heurer. Pokal je v avstriji zelo popularen ter spominja na naš nekdanji Seicento pokal, ki je bil lansko leto še zelo množično zastopan.

Da so si Ignisi med seboj enako močni smo se lahko prepričali že na sobotnih kvalifikacijah, ko so prvi štirje vozniki dosegli čas z razliko manjšo od sekunde. Le Wolfgang Werner je izostal za dobri dve sekundi, saj se ni najbolje znašel na tehnično zahtevnem dolenjskem dirkališču. Obe dirki sta postregli z veliko zanimivega dogajanja na stezi, veliko opazovalcev je majhne Ignise primerjalo z našim bivšim Seicento pokalom. Vozniki so se pogumno zaganjali v zavoj po trije skupaj, vsakdo je mislil le na zmago.

Suzukije sicer poganja zmogljiv 1,5 litrski bencinski pogonski agregat, ki zmore ob dirkaški elektroniki 136 konjskih moči (100kW). Mogoče koga ta podatek ne impresionira, vendar se ta moč prenaša na Ignisa, ki je težak le 870 kilogramov! Najboljši čas na Mobikrogu je tako na kvalifikacijah dosegel Mario Klammer z 1:11.250, kar je za pet sekund boljši čas, kot ga je dosegel Luka Bravec s Fiat Seicentom v državnem prvenstvu, ki zmore 85 konjskih moči (62,5kW) ob približno šestopedesetimi kilogrami. Namen članka vsekakor ni ugotavljanje, kateri avtomobil je hitrejši, temveč da potrebujemo takšen pokal v Sloveniji.

Zaključek je lahko le eden. Resda smo ohranili Seicente v diviziji I., kjer jih nastopa le nekaj za pokušino. V Sloveniji potrebujemo tudi pokal, ki bo z boji privabljal ljudi. Rešitev je več, poizkusov pa je tudi že nekaj bilo… Najprej bi morali zanimanje pokazati uvozniki.

Več na avtoklub-lamko.si


Sorodne vsebine