..da bi ostali brez težav

Aktualno

Pri Goodyearu so pripravili v štirinajstih točkah povzeto preventivno ukrepanje pred odhodom na zasluženi poletni dopust. Vsekakor se splača vzeti si nekaj minut časa in jih temeljito prebrati. Naj bo zadnja 14. točka vedno upoštevana….

Pri Goodyearu so pripravili v štirinajstih točkah povzeto preventivno ukrepanje pred odhodom na zasluženi poletni dopust. Vsekakor se splača vzeti si nekaj minut časa in jih temeljito prebrati. Naj bo zadnja 14. točka vedno upoštevana. Slednje je pripravila Goodyearova uspešna inženirka Agnes Ensch,

 

<!–[if !supportLists]–>1. Pnevmatike moramo redno pregledovati in nadzirati globino profila tekalne plasti. Pozorni bodimo na nepravilno obrabo, zareze, izbokline ali tujke na pnevmatikah in nikdar ne vozimo z »zlizanimi gumami«. Vsaj enkrat na mesec, obvezno pa preden se odpravimo na daljše potovanje, preverimo tudi tlak v pnevmatikah. Tlak kontrolirajmo, kadar so pnevmatike hladne.

<!–[endif]–>

<!–[if !supportLists]–>2. V avtomobilu morajo biti tako voznik kot tudi sopotniki pripeti z varnostnim pasom. V prtljažniku ali v avtomobilu pa naj ne bo nepritrjenih velikih ali težkih predmetov, ki bi ob nenadni zaustavitvi vozila lahko poškodovali potnike.

<!–[endif]–>

<!–[if !supportLists]–>3. Preden sedete za volan avtomobila, si vozilo dobro oglejte. Preverite, kakšno je njegovo splošno stanje in kakšno je stanje pnevmatik. Prav tako morate vedeti, kako se odpre prtljažnik, kje so opozorilne lučke in varnostni trikotnik, prva pomoč in rezervna pnevmatika.

<!–[endif]–>

<!–[if !supportLists]–>4. Vedno imejte pri sebi mobilni telefon z napolnjeno baterijo. Nastavite vaš telefon tako, da bo omogočeno hitro izbiranje številk za klice v sili.

<!–[endif]–>

<!–[if !supportLists]–>5. Med vožnjo opazujte merilne naprave v avtomobilu in bodite pozorni na neobičajne zvoke. Če opazite karkoli neobičajnega, ustavite vozilo na varnem mestu in skušajte ugotoviti vzroke. Da bi se izognili mogočim okvaram, zapeljite avto čim prej na pregled v mehanično delavnico.

<!–[endif]–>

<!–[if !supportLists]–>6. Na posebno dolgi poti:

<!–[endif]–>

<!–[if !supportLists]–>si vsaki dve uri privoščite 10 minut počitka;

<!–[endif]–>

<!–[if !supportLists]–>v vsakem odmoru naredite nekaj raztegovalnih vaj;

<!–[endif]–>

<!–[if !supportLists]–>med vsakim odmorom si privoščite skromno malico – če potrebno hrano zaužijete v enem samem obilnem obroku, lahko postanete zaspani;

<!–[endif]–>

<!–[if !supportLists]–>če med vožnjo postanete preutrujeni, da bi z vožnjo varno nadaljevali, ustavite vozilo in počijte;

<!–[endif]–>

<!–[if !supportLists]–>izogibajte se prevelikim količinam poživil, kakršno je kofein, saj le navidezno zmanjšujejo občutek utrujenosti;

<!–[endif]–>

<!–[if !supportLists]–>pazite, da je v rezervoarju vedno dovolj goriva.

<!–[endif]–>

<!–[if !supportLists]–>7. Pri vožnji ohranjajte ustrezno varnostno razdaljo; ta je odvisna od hitrosti vožnje:

<!–[endif]–>

Hitrost

Priporočljiva razdalja

Zavorna pot

Pot popolne ustavitve

30 km/h

1,5 dolžine vozila

1,5 dolžine vozila

3 dolžine vozila

50 km/h

2,5 dolžine vozila

3,5 dolžine vozila

6 dolžin vozila

65 km/h

3 dolžine vozila

6 dolžin vozila

9 dolžin vozila

80 km/h

3,5 dolžine vozila

9,5 dolžine vozila

13 dolžin vozila

95 km/h

4,5 dolžine vozila

13,5 dolžine vozila

18 dolžin vozila

115 km/h

5 dolžin vozila

19 dolžin vozila

24 dolžin vozila

<!–[if !supportLists]–>8. Vožnjo v mokrem vremenu prilagodite voznim razmeram. Varnostno razdaljo do naslednjega vozila podvojite, saj je pot, ki jo vozilo potrebuje za ustavitev na mokri podlagi, enkrat daljša. V dežju je zmanjšana tudi vidljivost če ne vidite dovolj dobro, se umaknite s ceste.

<!–[endif]–>

<!–[if !supportLists]–>9. Ne podcenjujte poletnega in jesenskega deževja. Zlasti v toplejših krajih se v obdobju suhega vremena na cesti naredi tanka plast finega prahu. Dež plast prahu razmoči in pomeša s padajočim listjem, zaradi česar so ceste izredno spolzke.

<!–[endif]–>

<!–[if !supportLists]–>10. Kadar peljete čez globoko vodo, vozite počasi in z nogo ves čas rahlo pritiskajte na zavorni pedal – to pomaga, da se zavore osušijo.

<!–[endif]–>

<!–[if !supportLists]–>11. Otroci posnemajo starše. Če je vaše ravnanje neodgovorno, je zelo verjetno, da ga bodo otroci zaznali in vas posnemali. Zato bodite otrokom dober zgled in upoštevajte pravila prometne varnosti, o prometni varnosti pa jih poučujte že od njihovega otroštva.

<!–[endif]–>

<!–[if !supportLists]–>12. Če pride do okvare vozila, umaknite avto z vozišča in prižgite opozorilne luči. Izstopite iz vozila in stojte za varovalno ograjo. Če vozila ne morete umakniti s ceste, naj ga sopotniki v varnem trenutku zapustijo in se umaknejo na mesto, kjer se ne odvija promet. Iz vozila izstopajte vedno na strani, kjer ni prometa. Če ste obtičali na cesti z enim voznim pasom in greste po pomoč, hodite ob tisti strani ceste, na kateri boste obrnjeni k nasproti vozečim.

<!–[endif]–>

<!–[if !supportLists]–>13. V primeru trčenja na osamljenem predelu ali ponoči, dajte znak drugemu vozniku, naj vam sledi do najbližje policijske postaje ali odprte mehanične delavnice.

<!–[endif]–>

<!–[if !supportLists]–>14. <!–[endif]–>Zapomnite si, da prav nikoli ne smete piti alkohola in voziti!

Več na sava-tires.si


Sorodne vsebine