Napad na golfov razred

Aktualno

Avtomobilski koncern s sedežem na Bavarskem bo oktobra prihodnje leto s serijo 1 svojo prodajno paleto vozil zaokrožil navzdol. Kompaktnega BMW-ja bodo ponudili v različnih karoserijskih variantah, nišni modeli bodo verjetno nosili številko 2, novost…

 

Avtomobilski koncern s sedežem na Bavarskem bo oktobra prihodnje leto s serijo 1 svojo prodajno paleto vozil zaokrožil navzdol. Kompaktnega BMW-ja bodo ponudili v različnih karoserijskih variantah, nišni modeli bodo verjetno nosili številko 2, novost v kompaktnem razredu pa bo pogon na zadnji kolesni par.

 

Vse hišne dobrote na 4,25 m dolžine

 

Z vstopom v kompaktni razred si pri BMW-ju obetajo okoli 150.000 dodatnih prodanih vozil na leto, pri razvoju pa so izbrali preverjeno strategijo iz šestdesetih in sedemdesetih let, ki govori o vozilu majhnih mer, a z odličnimi voznimi lastnostmi. Podoben recept so uporabili tudi pri pogonu, saj so namesto prednjega izbrali zadnji pogon. S to potezo bodo verjetno predvsem okrepili prepoznavnost in podobo blagovne znamke, saj bo »enka« s tem edinstvena v razredu. Kot je medtem pri bavarskih avtomobilih že v navadi, so previsi prek koles zelo kratki, pa tudi precej naguban in položen pokrov motorja je v kompaktnem razredu prej izjema kot pravilo.  Medtem ko konkurenca sili v višino, bo serija 1 nizka in športna, običajne pa bodo po drugi strani ostale druge mere. Ob 4,25 m dolžine bo medosna razdalja z 2,65 m kar velika, kakšnih prostorskih čudežev seveda ne gre pričakovati, kljub temu pa bo verjetno na deljivi zadnji klopi vsaj približno dovolj prostora za dva odrasla potnika. S 300 litri bo prtljažnik nekoliko skromen.

Ponudba za vse okuse

 

Paleta karoserijskih različic bo po neuradnih informacijah zelo bogata, sprva bo na voljo štiri-vratna kombilimuzina, leta 2005 pa prideta na vrsto še dvo-vratna limuzina in kupe. Pri BMW-ju ne izključujejo možnosti, da bi najmanjšega BMW-ja ponudili tudi kot kabrioleta (predvidoma s platneno streho), karavana s podaljšano medosno razdaljo ali celo kot kompaktnega dvosedežnega  roadsterja. Vsi trije bodo namesto enke označeni s številko dve.

 

Tehnična osnova je prihajajoča serija 3

 

Na kakšne kupce s serijama 1 in 2 ciljajo pri BMW-ju? Predvsem na mlajše – od tod tudi velik poudarek na dinamiki in športnosti – ki jim je »trojka« preveč klasična ali predraga. Poleg sanjske klientele za vsak marketinški oddelek, kamor sodijo predvsem uspešni mladi in samski osebki ter pari brez otrok, ki jih reklamne lovke najhitreje dosežejo, so v vizirju še mlade družine, ki jim po velikosti kompaktni razred popolnoma zadostuje, ne želijo pa se odreči prestižu bavarske znamke. Ta se kaže že na zunaj, prve računalniške slike prikazujejo mišičast avtomobil z nagubanim in visokim bokom, ozkimi steklenimi površinami in nezmotljivo bavarsko optiko žarometov in zadnjih luči.  Nekaj stilnih elementov smo videli že pri roadsterju Z4. Tehnično se bo nova serija močno naslanjala na leta 2005 prihajajočega naslednika »trojke«, s katerim naj bi delila skoraj 40 odstotkov sestavnih delov, od tega največ pri motorjih, menjalniku in podvozju.

 

Sprva pod pokrovom le štirje valji

Kupci se bodo morali sprva verjetno zadovoljiti s štirivaljnimi motorji, bencinska bosta 1.8-litrski s 120 KM in 2.0-litrski s 160 KM, dizelska pa s 115 in 150 KM. Zahtevnejšim kupcem bodo kasneje namenili prisilno polnjeni agregat, ki bo zmogel preko 220 KM. Zaradi hišne hierarhije bodo verjetno šestvaljniki nekaj časa ostali rezervirani za serijo 3, kasneje pa naj bi pod pokrovom kupejevske različice, ki bo najprej namenjena ameriškim kupcem, hrumela šesterica cilindrov