Nizozemski modri dirkač

Aktualno

Tudi Nizozemci imajo svojega modrega dirkača. No, tokrat ne gre za risanko o nekakšnem hitrem pernatem stvoru, temveč gre za brutalno navitega fiatovega malčka , ki se v originalu imenuje seicento. Od tod tudi prvi…

Tudi Nizozemci imajo svojega modrega dirkača. No, tokrat ne gre za risanko o nekakšnem hitrem pernatem stvoru, temveč gre za brutalno navitega fiatovega malčka , ki se v originalu imenuje seicento. Od tod tudi prvi del imena ekstremneža. Drugi del imena (Bi) pa ne pomeni, da nekaj bi, temveč čisto nekaj drugega.

 

Ojačena in olajšana školjka

Prvi opravek, ki so ga imeli s seicentom pri Novitecu, je bil »podiranje« serijskega vozila. »Olupili« so vse obloge vrat, strop in tla, ter vozilo razdrli skoraj na »prafaktorje«. Od avtomobilčka je ostala zgolj školjka s stekli in sem ter tja kakšen del, ki ga niso zamenjali oziroma predelali. Nato so školjko dodobra ojačili, da bi zdržala silno moč motorja. Vstavili so »rellistično« kletko, povezali vsa vpetja vzmetenja in bogato povarili spoje karoserije.

In čemu vse to delo?

 
Školjka in podvozje morata zdržati veliko moč motorja. SeiBi ima namreč 1242 kubični 16 ventilski motor, presajen iz punta. Vendar to še ni bilo dovolj. Dodali so še dva (!) turbinska polnilnika na izpušne pline. No, odtod tisti »Bi« v imenu vozila. Ta poseg, skupaj s še nekaterimi malenkostmi (predelana glava motorja, zmanjšanje kompresijskega razmerja, drugačen program vbrizgavanja goriva…), je dal fantastičen rezultat. Motor(ček) razvije kar 190 konjskih moči! Za okrog 0,8 tone »prazne« teže vozila več kot dovolj. En konj torej vleče le dobre štiri kilograme teže.

Predelana zunanjost in notranjost

 
Največja sprememba je vidna na prednjem koncu. Prednji odbijač je tako naluknjan, da skoraj ne zasluži imena odbijač. Tako navit motor je seveda termično zelo obremenjen, zato rabi veliko velikih hladilnikov, ki jih hladi veliko zraka skozi velike odprtine. Dodatni hladilniki za motorno olje pa so nameščeni celo zadaj v difuzorju. Vozilo ima, logično, tudi predelano vzmetenje, večjo ter širšo obutev in še kakšen diskreten aerodinamični dodatek. V notranjosti kraljujeta športna školjkasta sedeža. Zadnje klopi v vozilu ni več. Prostor je odstopila varnostni kletki, prispevala pa je tudi k zmanjšanju teže.

Je za na cesto?

 
Je! Pri Novitecu obljubljajo, da imajo vsi vgrajeni deli TÜV certifikat in tako vozilo lahko celo registrirate. Vendar je tak ekstremnež namenjen bolj dirkalni stezi, kakor navadnim stezam. Je pa res, da bi ga marsikdo imel samo zato, da bi z njim zbijal kompleks večvrednosti voznikom z boljšimi in (serijsko) močnejšimi avtomobili. No, »sej bi« ga jaz tudi imel!

 

Tomaž Novak