Butični vrag

Aktualno, Novosti

Angleški Viper je v bistvu pravi naslednik legendarnega Nortona, katerega ime so nosili tudi prvi prototipni motocikli. Ker pa so blagovno znamko Norton že odkupili Američani, so za svoj prvi serijski motocikel, diablo, spremenili ime…

Angleški Viper je v bistvu pravi naslednik legendarnega Nortona, katerega ime so nosili tudi prvi prototipni motocikli. Ker pa so blagovno znamko Norton že odkupili Američani, so za svoj prvi serijski motocikel, diablo, spremenili ime v Viper.

 

2.080 kubičnih centimetrov in zračno vzmetenje

 

Za pogon viper diabla skrbi ogromen dvovaljni V-twin s prostornino 2.080 kubičnih centimetrov, moč pa se na zadnje kolo prenaša preko šeststopenjskega menjalnika in jermena. Med tehničnimi rešitvami velja omeniti še zračno vzmetenje z možnostjo nastavitve trdote in edinstveno obliko s prav tako edinstveno zasnovano zadnjo nihajno roko. (Malo)serijski motocikli so s svojimi čistimi liniji na las podobni prototipom.

 

Namesto Norton je Viper

 

Le-ti so sprva nosili Nortonov logotip, vendar so to blagovno znamko odkupili Američani, tako da se je podjetje odločilo za poravnavo in sprejeli so ime Viper. To morda še bolj pristaja njihovim motociklom, saj se diablo popolnoma razlikuje od legendarnih nortonov. V podjetju pravijo, da je samo ime tudi primernejše za ameriški trg, na katerega ciljajo v prvi vrsti. Diablo bo čez lužo stal 30 tisoč dolarjev, prihajajoči vago s 1.638-kubičnim motorjem pa bo po napovedih na voljo za 22 tisoč ameriških zelencev.